Βόλος – Άλλο ένα ξεγύμνωμα της δημοτικής αρχής Μπέου στο θέμα της καύσης σκουπιδιών

Νίκος Κανελλής, δημοτικός σύμβουλος ΒόλουΣτη χθεσινή  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου καταθέσαμε, από κοινού με τον συνάδελφο Κ. Γαργάλα, επερώτηση σε σχέση με τη στάση και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της καύσης των σκουπιδιών.

Με την επερώτηση αυτή «υπενθυμίσαμε» ότι τον Μάρτιο του 20181, κάτω από την πίεση μιας μαζικότατης συγκέντρωσης πολιτών, η Δημοτική Αρχή Μπέου είχε πάρει απόφαση με την οποία δήθεν εναντιώνονταν στην καύση σκουπιδιών.

Ανάμεσα σε άλλα η απόφαση έλεγε ότι ο Δήμος θα απαιτούσε από την κυβέρνηση να απαγορευτεί δια νόμου η καύση σκουπιδιών, συγκροτώντας μάλιστα «δια παραταξιακή επιτροπή» για να πιέσει τον υπουργό κ. Φάμελο. Ήταν βλέπετε η περίοδος λίγο πριν το συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου2, όταν χιλιάδες Βολιώτες διαδήλωσαν για την υγεία τους, και η δημοτική αρχή Μπεόυ πάσχιζε να δείξει ότι είναι με το ρεύμα του κόσμου κι όχι με τα αφεντικά της Lafarge.

Τι έκανε όμως στην πράξη η δημοτική αρχή Μπέου από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι σήμερα για να υλοποιήσει την απόφαση αυτή του ΔΣ; Όχι μόνο απολύτως τίποτα, αλλά ακριβώς τα αντίθετα!

Από την απαίτηση για δια νόμου απαγόρευση της καύσης, ο Α. Μπέος πέρασε στο «η ΑΓΕΤ θα καίει ότι γουστάρει»3. Διοργάνωσε δήθεν επιστημονικές ημερίδες «πλυντήρια» της καύσης4. Προχώρησε σε «μετρήσεις» που έδειξαν ότι ο αέρας του Βόλου είναι πεντακάθαρος5, αρνήθηκε τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος6 και φυσικά, κατά την προσφιλή του μέθοδο δεν έχασε ευκαιρία να βρίσει, να απειλήσει και να εκφοβίσει μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών7

Όσον αφορά τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που η δημοτική αρχή λέει ότι δήθεν δεν έχει αποφασίσει ακόμη το τι θα παράγει είναι απολύτως ξεκάθαρο (από την επίσημη προμελέτη) ότι θα παράγει SRF για να το πουλάει ο Δήμος στην ΑΓΕΤ.  

Αν αυτά δεν είναι οργανωμένη πολιτική εξαπάτηση μιας κλίκας πολιτικών απατεώνων τότε τι είναι;

Η καύση των σκουπιδιών και η ρύπανση του αέρα και του εδάφους είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της πόλης. Η δημοτική αρχή Μπέου έχει διαλέξει στρατόπεδο και ρόλο. Έχει αναλάβει, από κοινού με την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τη ΝΔ κα να προωθήσει τα συμφέροντα της Lafarge και των εργολάβων των σκουπιδιών. Όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Η απάντηση πρέπει να δοθεί αποφασιστικά και μαζικά στο συλλαλητήριο της 16 Μαρτίου και στις εκλογές του Μαΐου.

1. http://www.volos.xekinima.org/2018/03/blog-post_14.html
2. http://www.volos.xekinima.org/2018/05/blog-post_14.html
3. https://www.youtube.com/watch?v=9tGe6ytBdzs
4.  http://www.volos.xekinima.org/2018/03/blog-post_29.html
5. http://www.volos.xekinima.org/2018/11/lafarge.html
6. http://www.volos.xekinima.org/2018/02/blog-post_24.html
7. http://www.volos.xekinima.org/2018/05/blog-post_21.html και http://www.volos.xekinima.org/2018/11/blog-post_17.html και http://www.volos.xekinima.org/2018/05/blog-post_25.html και http://www.volos.xekinima.org/2018/11/blog-post_6.html


Eπερώτηση
Των Δημοτικών Συμβούλων Βόλου
Γαργάλα Κώστα, Κανελλή Νίκου
Βόλος 11-02-2019


Κύριε Πρόεδρε

Όπως γνωρίζετε κατά την 5η και 6η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Μάρτιο του  2018  η Δημοτική Αρχή Βόλου ύστερα από την πίεση του κόσμου που παρευρέθηκε στον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των χιλιάδων πολιτών που απαίτησαν με διάφορους τρόπους (διαδηλώσεις κ.λ.π.) την παύση της καύσης σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ έλαβε την απόφαση:  

  1. Να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα επισκεφθεί τον αρμόδιο, επί της αδειοδότησης, Υπουργό Περιβάλλοντος και να ζητήσει την δια Νόμου απαγόρευση καύσης δευτερογενών υλικών – καυσίμων και άλλων υποβαθμισμένων καυσίμων από την ΑΓΕΤ και τις άλλες βιομηχανίες στην περιοχή του Βόλου όπως επίσης και να επιβληθεί η υποχρεωτική καύση φυσικού αερίου.
  2. Ο ελεγκτικός μηχανισμός να περάσει στον Δήμο Βόλου.
  3. Το εργοστάσιο, για το οποίο έχει κατατεθεί πρόταση από τον Δήμο Βόλου, δεν έχει αποφασισθεί ακόμα τί ακριβώς θα παράγει.

Επειδή έχει ήδη παρέλθει ένα περίπου έτος από την απόφαση αυτή και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει καμιά ενημέρωση ως προς την υλοποίηση και την τύχη γενικότερα της απόφασης,

επερωτάται η Δημοτική Αρχή:

  1. Συγκροτήθηκε η διαπαραταξιακή επιτροπή, με ποιες παρατάξεις και ποιοι εκπρόσωποί τους συμμετέχουν σ’ αυτή;
    Αν συγκροτήθηκε , πότε επισκεφθήκατε  τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος μαζί με τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής  για να ζητήσετε τη δια νόμου απαγόρευση καύσης δευτερογενών καυσίμων;
    Αν όχι, γιατί δεν υλοποιήσατε όπως οφείλατε και δεσμευθήκατε απέναντι στους χιλιάδες κατοίκους του Δήμου Βόλου αλλά και ποιοι οι λόγοι της αδιαφορίας σας έναν ολόκληρο χρόνο μετά;
  2. Ποιες οι κινήσεις σας για να περάσει ο ελεγκτικός μηχανισμός και η ευθύνη , σε ότι αναλογεί στον κάθε έναν φορέα, της Περιφέρειας αλλά και του Υπουργείου , στον   Δήμο Βόλου; Πόσα, πότε, ποια έγγραφα και ποιος ο αποδέκτης αυτών όπως επίσης και ποιες οι απαντήσεις που δόθηκαν; Αν υπάρχουν, καθώς αποτελούν ουσιώδη στοιχεία ενημέρωσης των Δημοτών και Δημοτισσών, παρακαλούμε να μας δοθούν αντίγραφά τους.
  3. Αποφάσισε τελικά η Δημοτική Αρχή τί θα παράγει το εργοστάσιο που θα  κατασκευασθεί στον ΧΥΤΑ του Βόλου, δεδομένης της αντίδρασης χιλιάδων συνδημοτών και συνδημοτισσών  που αντιτίθενται στην παραγωγή SRF , RDF ή άλλων δευτερογενών λεγόμενων «καυσίμων»;

Με δεδομένη επίσης την τοποθέτησή της ,εκείνων τουλάχιστον των ημερών  και την αντίθεσή της στην καύση αυτών ( όπως τουλάχιστον ισχυριζόταν τότε) από εργοστάσια της περιοχής μας (ΑΓΕΤ κ.λ.π), ποιες οι τελικές αποφάσεις της ως προς αυτό;

Δεδομένου επίσης πως τίποτα και κανένα Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και να χρηματοδοτηθεί ή να ενταχθεί σε ανάλογα χρηματοδοτικά Προγράμματα ,αν δεν είναι σύμφωνο με τον Εθνικό Σχεδιασμό και με αυτονόητο πως αυτό ελέγχεται απολύτως από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ,παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε ποια η ακριβής τοποθέτηση και η επισήμως διατυπωμένη γνώμη  και των δυο αυτών οργάνων ως προς το δικό της προτεινόμενο σχέδιο.

  Οι  επερωτώντες  Δημοτικοί Σύμβουλοι

Γαργάλας Κώστας
Κανελλής Νίκος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα