Βόλος: ένας τουριστικός προορισμός που υποδέχεται τον κόσμο… καίγοντας σκουπίδια!

Εσείς το ξέρατε ότι ο Βόλος έχει καταταχθεί ανάμεσα στις 6 ομορφότερες παραθαλάσσιες πόλεις της Ευρώπης; Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», που μας προτείνει να επισκεφτούμε τις παραλίες, το Πήλιο, να δοκιμάσουμε τις ντόπιες νοστιμιές, ο Βόλος είναι ένα «mustvisit». Διακοπές και χαλάρωση, παραλίες και τσιπουράδικα.

Παραλίες, τσιπουράδικα και οσμή πλαστικού

Πράγματι ο Βόλος είναι μια όμορφη πόλη. Κι έτσι θέλουμε να παραμείνει. Η «Guardian», όμως, δε μας είπε ότι σχεδόν καθημερινά, η θαλασσινή αύρα καλύπτεται από τη μυρωδιά καμένου πλαστικού μέσα στην πόλη. Δε μας είπε ότι, αν συνεχίσει η πολυεθνική Lafarge να καίει απορρίμματα, μέσα σε λίγα χρόνια ο Βόλος δε θα είναι τουριστικός προορισμός, αλλά μέρος προς αποφυγή.

Ο αέρας που μπαίνει στα πνευμόνια μας, το νερό που πίνουμε, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που καταναλώνουμε, θα είναι γεμάτα με διοξίνες που θα προκαλούν καρκίνο διαφόρων μορφών, αλλά και άλλες σοβαρές ασθένειες, με πρώτα θύματα τα παιδιά. Ποιος θα τρώει μήλα ΖΑΓΟΡΙΝ, ποιος θα πίνει γάλα ΕΒΟΛ, ποιος θα αγοράζει τα ντόπια γλυκά του κουταλιού και το τσίπουρο; Ποιος θα επιλέγει για τις διακοπές του το Βόλο, όταν ξέρει ότι ο αέρας είναι καρκινογόνος;

Η καταστροφή συνεχίζεται

Μέσα στον Ιούλη, ένα πλοίο που μετέφερε σκουπίδια προς καύση εμφανίστηκε στην προβλήτα της Lafarge. Η «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση», ψάχνοντας την πορεία του δρομολογίου του, ανακάλυψε ότι αυτή ήταν αλλοιωμένη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, ενώ το πλοίο έφυγε από το λιμάνι Σαλέρνο της Ιταλίας, βρέθηκε από τους δορυφόρους να έχει σταματήσει στο ισπανικών συμφερόντων λιμάνι Θέουτα της Β. Αφρικής για ανεφοδιασμό καυσίμων. Το λιμάνι αυτό είναι γνωστό για τη χωματερή που έχει με τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα. Σημειωτέον ότι η αλλοίωση δρομολογίων γίνεται όταν το φορτίο περιέχει όπλα, ναρκωτικά ή τοξικά και πυρηνικά απόβλητα.

Η Επιτροπή συνεχίζει τις δράσεις της

Η ανησυχία των κατοίκων του Βόλου φυσιολογικά χτύπησε κόκκινο. Απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια, για να σταματήσει την εκφόρτωση του αμφιλεγόμενου φορτίου, αλλά η μόνη απάντηση που πήραμε ήταν ψεύτικες υποσχέσεις. Αντί να συλληφθεί κάποιος υπεύθυνος από τη Lafarge, μιας και η παραβίαση περιβαλλοντικών όρων αποτελεί σοβαρό αυτόφωρο αδίκημα, συνελήφθησαν τρεις ακτιβιστές που προσπάθησαν να εμποδίσουν την εκφόρτωση. Η Επιτροπή αποφάσισε να πραγματοποιεί κάθε Πέμπτη συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, με στόχο την προσέλευση όλο και περισσότερου κόσμου. Η Περιφέρεια δεν έχει ακόμη τοποθετήσει μετρητές αέριας ρύπανσης στην πόλη, παρά τις εκκλήσεις και τις πιέσεις των κατοίκων εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Έτσι αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν χρήματα από την ίδια την Επιτροπή και τον κόσμο του Βόλου που ανησυχεί και θέλει να σταματήσει αυτή την κατάσταση.

Στις 8 Αυγούστου, πολλοί κάτοικοι του Βόλου έκαναν πορεία στο κέντρο και την παραλία της πόλης, με συνθήματα κατά της καύσης και ενημέρωση του κόσμου για το φλέγον ζήτημα. Παράλληλα, συγκεντρώθηκαν υπογραφές καταγγελίας προς την Περιφέρεια. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται, όπως και η συλλογή χρημάτων για την τοποθέτηση μετρητών αέριας ρύπανσης μέσα στην πόλη.

Ο αγώνας που γίνεται στο Βόλο είναι πολύ κρίσιμης σημασίας, αφού αφορά τη ζωή και την υγεία των κατοίκων, αλλά και τις οικονομικές και επαγγελματικές δραστηριότητες στην περιοχή, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, κ.α. Είναι επίσης πολύ σημαντικός, γιατί ο Βόλος είναι μόνο η αρχή. Αντίστοιχα σχέδια για καύση απορριμμάτων υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο αγώνας ενάντια σε κάθε μορφής περιβαλλοντική καταστροφή πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, όχι μόνο στο Βόλο, αλλά σε κάθε γωνιά της χώρας. Από την Ήπειρο και τη Χαλκιδική, μέχρι το Βόλο και τη Δυτική Αθήνα, από το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις, μέχρι τους αγώνες για περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση των απορριμμάτων, η ανατροπή των καταστροφικών τους σχεδίων είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα