Εκλογές στο Σιάτλ: πρώτη νίκη για τη «Σοσιαλιστική Εναλλακτική» και τη Σ. Σαγουάντ

Διασκευή άρθρου του Ty Moore, από το site της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής», αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στις ΗΠΑ

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών για το Συμβούλιο της Πόλης του Σιάτλ στις 6 Αυγούστου, εκτός του ότι αποτελούν μια πρώτη μεγάλη νίκη για την υποψήφια της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής», Σάμα Σαγουάντ (βγήκε πρώτη με πάνω από 33% των ψήφων, ενώ ο βασικός της αντίπαλος μένει γύρω στο 24%) παρουσιάζουν στο σύνολό τους ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί πλήρως, αλλά η εικόνα είναι αρκετά καθαρή.

Σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες του Σιάτλ, οι πολιτικοί εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η Amazon και άλλες, κατάφεραν να περάσουν στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 5 Νοέμβρη. Οι μεγάλες επιχειρήσεις ξόδεψαν τεράστια ποσά για να εξασφαλίσουν την εκλογή των πολιτικών τους υπαλλήλων και να αποτρέψουν την εκλογή όσων υποψηφίων δεν έχουν στενή σχέση μαζί τους. Έτσι, στις εκλογές του Νοέμβρη, σε κάποιες από τις περιφέρειες, οι εκπρόσωποι των μεγάλων εταιρειών θα αναμετρηθούν με πιο «προοδευτικούς» υποψήφιους. Πουθενά αλλού όμως, η μάχη δε θα είναι τόσο άγρια και πολωμένη, όσο στην περιφέρεια 3. Εκεί, ο βασικός εκπρόσωπος του συστήματος και των πλούσιων, Ίγκαν Οράιον, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Σάμα Σαγουάντ, της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής».

Τεράστια ποσά στους υποψήφιους του συστήματος

Μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί 245.000 δολάρια για την εκλογική εκστρατεία του Οράιον. Στο σύνολο της πόλης, οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ξοδέψει τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια δολάρια για να προωθήσουν τους υποψηφίους τους.

Μία ημέρα πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, η εφημερίδα «Guardian» δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Προσπαθεί η Amazon να εκδικηθεί τη σοσιαλίστρια του Σιάτλ;», αναφερόμενη στα τεράστια ποσά που ξοδεύτηκαν προκειμένου να αποφευχθεί η επανεκλογή της Σάμα Σαγουάντ. Το άρθρο περιέχει δήλωση της Σάμα, η οποία εξηγεί:

«Αυτές οι εκλογές, όπως και όλες οι εκλογές που θα γίνουν στην πόλη μέσα σε αυτή τη χρονιά, είναι στην πραγματικότητα ένα δημοψήφισμα με ένα βασικό ερώτημα: Ποιος θα έχει την εξουσία στο Σιάτλ; Οι μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Amzaon και οι εταιρείες του τομέα των ακινήτων, ή οι εργαζόμενοι της πόλης;».

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια της άγριας επίθεσης από τα επιχειρηματικά συμφέροντα στην εκστρατεία που αναπτύξαμε στη βάση της κοινωνίας, τα νέα για τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Αυγούστου, γέμισαν χαρά και ενθουσιασμό τον κόσμο που πάλεψε για την επανεκλογή της Σάμα, τον κόσμο των κινημάτων και πλατιά στρώματα των εργαζομένων. Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει ακόμη. Αντίθετα, τώρα ξεκινάει η μεγάλη μάχη για να κερδίσει η υποψηφιότητα της Σάμα πάνω από 50% στις εκλογές της 5ης Νοέμβρη και να επανεκλεγεί στο Συμβούλιο της Πόλης. Και η μάχη θα είναι σκληρή, με τους εκπροσώπους του κατεστημένου και των μεγάλων επιχειρήσεων να ποντάρουν στην κυριολεξία τα λεφτά τους στον αντίπαλό της.

Η «εκδίκηση» του Τζεφ Μπέζος

Το Σιάτλ, χάρη στην άνθιση των νέων τεχνολογιών, έχει μετατραπεί μέσα στην τελευταία δεκαετία στη γρηγορότερα αναπτυσσόμενη πόλη της χώρας. Οι τιμές των ενοικίων ανεβαίνουν με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς. Το Σιάτλ είναι σήμερα η δεύτερη πιο ακριβή περιοχή της χώρας μετά την Καλιφόρνια. Τα φτωχά εργατικά στρώματα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην περιοχή της Σάμα, στην περιφέρεια 3, όπου οι ενοικιαστές σπιτιών αποτελούν την πλειοψηφία σε σχέση με τους ιδιοκτήτες.

Η γρήγορη ανάπτυξη του Σιάτλ και η δραματική αύξηση του κόστους στέγασης, διαλύει τοπικές κοινότητες και έχει οδηγήσει στο μεγαλύτερο αναλογικά ποσοστό αστέγων στη χώρα. Οι καταυλισμοί και τα αντίσκηνα αποτελούν μια τεράστια αντίφαση δίπλα στους γερανούς των κατασκευαστικών εταιρειών και τα πολυτελή διαμερίσματα που κυριαρχούν στην πόλη.

Η Amazon και ο ιδιοκτήτης της Τζεφ Μπέζος, φοβάται ότι η πιθανή επανεκλογή της Σάμα Σαγουάντ θα δώσει νέα πνοή στο κίνημα που ζητάει τη φορολόγηση της εταιρείας. Το κεντρικό σημείο της καμπάνιας για την επανεκλογή της Σάμα, είναι το αίτημα για έλεγχο των τιμών των ενοικίων και για την κατασκευή δημόσιων, φτηνών και ποιοτικών κατοικιών για τον κόσμο της εργατικής τάξης. Αυτά τα αιτήματα προκαλούν τρόμο στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και στη στεγαστική βιομηχανία. Τα κίνητρα των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την προστασία των κερδών τους. Μετά από σχεδόν έξι χρόνια παρουσίας της Σάμα στο Συμβούλιο της Πόλης, ξέρουν πολύ καλά ότι είναι ικανή να μπει μπροστά στο χτίσιμο μαζικών κινημάτων, όπως αυτά για τα 15 δολάρια την ώρα κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ή για τη νομοθεσία υπέρ των δικαιωμάτων των ενοικιαστών.

Μια ισχυρή καμπάνια βασισμένη στην κοινωνία

Η επιθετική και χωρίς προσχήματα απόπειρα της Amazon και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων να αγοράσουν τις θέσεις του συμβουλίου για τους πολιτικούς τους υπαλλήλους έχει σοκάρει πλατιά στρώματα της κοινωνίας. Στην εκλογική περιφέρεια 3, αυτή η ξεδιάντροπη πολιτική έχει παίξει τον αντίθετο ρόλο από αυτό που θα ήθελαν οι μεγάλες εταιρείες. Στην ουσία έχει ενισχύσει και εμπνεύσει τη μεγαλύτερη καμπάνια στη βάση της κοινωνίας που έχει υπάρξει στη σύγχρονη ιστορία της πόλης.

Όπως λέει η Έβα Μετζ, υπεύθυνη των οικονομικών της εκστρατείας της Σάμα

«Πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν συνεισφέρει οικονομικά … προκειμένου να μας βοηθήσουν να αντισταθούμε … τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, λέγοντας ότι έχουμε μεγάλους χρηματοδότες από το εξωτερικό. Στην πραγματικότητα έχουμε 2.363 δωρητές από το Σιάτλ και 1.602 από την εκλογική περιφέρεια 3. Η μέση εισφορά κυμαίνεται στα 20 δολάρια…».

Πάνω από 350 άνθρωποι συμμετείχαν εθελοντικά στην εκστρατεία, χτυπώντας πόρτες, αναρτώντας αφίσες και με πολλούς άλλους τρόπους. Η εκστρατεία της Σάμα, δε στηρίζεται από εταιρείες, στηρίζεται όμως από πολλά εργατικά σωματεία, κοινωνικές οργανώσεις, τοπικά κινήματα, κ.α. Κατά βάση όμως, στηρίζεται στις δυνάμεις της οργάνωσής μας, της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής», τα μέλη της οποίας αντιλαμβάνονται ότι το διακύβευμα τόσο στο Σιάτλ, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι αν θα επιτρέψουμε σε δισεκατομμυριούχους όπως ο Τζεφ Μπέζος να κάνουν κουμάντο στις ζωές μας.

Έτσι, την ώρα που οι άλλοι υποψήφιοι πλήρωναν διαφημίσεις και έστελναν το ενημερωτικό υλικό τους με το ταχυδρομείο, όσο βασίζονταν στα συστημικά μέσα ενημέρωσης, εμείς βγήκαμε στο δρόμο για να συναντήσουμε τους ανθρώπους στους οποίους απευθυνόμαστε. Από την 1η Ιούνη, χτυπήσαμε 90.000 πόρτες!

Το βράδυ των εκλογών, η Σάμα συνόψισε σε λίγες φράσεις την ουσία της εκστρατείας μας:

«Η δήμαρχος Τζένι Ντάνκαν, λέει ότι δε χρειαζόμαστε περισσότερους σοσιαλιστές στο Συμβούλιο της Πόλης. Της απαντάμε με υπερηφάνεια συνεχίζοντας να χτίζουμε το κίνημα που παλεύει για το σοσιαλισμό. Πρώτα και κύρια πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει λύση σε καμία πτυχή της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, είτε πρόκειται για την καταστροφή του κλίματος του πλανήτη, είτε πρόκειται για τη στεγαστική κρίση. Πρέπει να οργανωθούμε και να χτίσουμε τις δυνάμεις του σοσιαλισμού … Πρέπει να πούμε στον Τζεφ Μπέζος, ότι δε θα του επιτρέψουμε να μετατρέψει την πόλη μας σε επιχείρηση. Όταν παλεύουμε νικάμε!»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα