Η μάχη των μεγάλων επιχειρήσεων του Σιάτλ ενάντια στην επανεκλογή της σοσιαλίστριας Σ. Σαγουάντ

Διασκευή άρθρου από το site της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής», αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στις ΗΠΑ

Το 2019 είναι για τις ΗΠΑ χρονιά τοπικών εκλογών. Την επόμενη χρονιά, το 2020, πρόκειται να διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές. Η προεκλογική περίοδος και οι εκστρατείες των πολιτικών επιτελείων βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Το ίδιο ισχύει και για τη χρηματοδότηση τους από πηγές οι οποίες αποκαλύπτουν σε τελική ανάλυση, τα συμφέροντα τα οποία πρόκειται να εξυπηρετήσουν οι πολιτικοί φορείς που τη λαμβάνουν.

Μόνο το Εμπορικό Επιμελητήριο του Σιάτλ έχει ήδη διαθέσει περισσότερα από 100.000 δολάρια για τις τοπικές εκλογές στην πόλη, υπέρ των υποψηφίων των κομμάτων του κατεστημένου. Για την ακρίβεια η χρηματοδότηση αφορά οποιονδήποτε υποψήφιο κατεβαίνει ενάντια στη Σάμα Σαγουάντ, την εκλεγμένη στο Συμβούλιο της πόλης με τη «Σοσιαλιστική Εναλλακτική» (αδελφή οργάνωση του «Ξ» στις ΗΠΑ).

Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή χρηματοδοτούν με πακτωλούς χρημάτων το πολιτικό κατεστημένο προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα εκλεγούν αυτοί που προστατεύουν τα κέρδη τους. Συνολικά έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 850.000 δολάρια σε αυτό τον προεκλογικό πόλεμο συμφερόντων, με τα μεγαλύτερα ποσά μέχρι στιγμής να προέρχονται από την Amazon (250.000 δολάρια), την Vulcan (155.000 δολάρια), την Comcast (30.000 δολάρια) και την PSE (30.000 δολάρια). Ας δούμε όμως το προφίλ αυτών των εταιρειών:

Amazon και Vulcan: συμμαχία ενάντια στην κοινωνία

Η Amazon είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στο λιανικό εμπόριο, με τον ιδιοκτήτη της Τζεφ Μπέζος να έχει συγκεντρώσει περιουσία μεγαλύτερη των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που τον καθιστά τον πλουσιότερο άνθρωπο παγκοσμίως. Από την άλλη μεριά, στο Σιάτλ (που αποτελεί έδρα της Amazon), παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά αστέγων από οποιαδήποτε άλλη πόλη των ΗΠΑ, γεγονός που μόνο τυχαίο δεν είναι.

Ο Τζεφ Μπέζος έχει δείξει ήδη πόσο αδίστακτος είναι προκειμένου να συνεχίζει να θησαυρίζει σε βάρος των εργαζομένων του, οι οποίοι αναγκάζονται να κατουράνε σε μπουκάλια για να μη χάνουν χρόνο πηγαίνοντας στην τουαλέτα, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Τον περασμένο χρόνο, με τακτικές τρομοκρατίας και εκφοβισμού κατάφερε να αλλάξει την αρχική απόφαση του Συμβουλίου της πόλης του Σιάτλ που προέβλεπε τη φορολόγηση της εταιρείας (η οποία πληρώνει μηδενικούς φόρους σε ομοσπονδιακό επίπεδο). Το μέτρο της φορολόγησης είχε αρχικά ψηφιστεί από το Συμβούλιο της πόλης, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα ποσά για την κατασκευή φτηνών, βιώσιμων κατοικιών για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης. Η Σάμα Σαγουάντ ήταν η μία από τους δύο (μόνο) Συμβούλους που ψήφισαν ενάντια στην ανάκληση της απόφασης.

Η Vulcan, εταιρεία που δραστηριοποιείται στη στεγαστική ανάπτυξη και ασχολείται με την κατασκευή πολυτελών κατοικιών, έχει επανειλημμένως αντιταχθεί στα διάφορα τοπικά κινήματα, όπως αυτό που απαιτούσε τη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα ποσά για την κατασκευή φτηνών και αξιοπρεπών κατοικιών στην πόλη. Ήταν από τους βασικούς συντελεστές άσκησης πίεσης στο Συμβούλιο της πόλης του Σιάτλ ώστε να ανακαλέσει την απόφαση φορολόγησης της Amazon. Αν το αρχικό σχέδιο προχωρούσε, με τα 50 εκατομμύρια δολάρια που θα πλήρωνε η Amazon σε φόρους, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν χιλιάδες κατοικίες για τους απλούς πολίτες. Όπως είναι λογικό για την Vulcan δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από το κίνημα για τον έλεγχο των τιμών των ενοικίων που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα.

Comcast και PSU, απάτες και περιβαλλοντική καταστροφή

Η Comcast (εταιρία τηλεπικοινωνιών) επιδιώκει με κάθε τρόπο να διατηρήσει το μονοπώλιο της στο καλωδιακό ίντερνετ του Σιάτλ, προσφέροντας υπερκοστολογημένες και κακής ποιότητας υπηρεσίες. Δεν έχει διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμη και παράνομες μεθόδους, χρεώνοντας τους πελάτες της για υπηρεσίες επισκευής και ελέγχων, οι οποίες θα έπρεπε να διατίθενται δωρεάν. Η νούμερο ένα καλωδιακή εταιρεία στις ΗΠΑ φοβάται περισσότερο από κάθε τι, το κάλεσμα του κινήματος στην πόλη του Σιάτλ για δωρεάν μητροπολιτικό ίντερνετ.

Η PSE (Puget Sound Energy- μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής ενέργειας) έχει αντισταθεί ακόμη και στις πιο μετριοπαθείς πρωτοβουλίες για την προσπάθεια μείωσης χρήσης των ορυκτών καυσίμων και των αερίων ρύπων που εκλύουν στην ατμόσφαιρα. Έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει μία εγκατάσταση υγροποίησης φυσικού αερίου στην Τακόμα, καταπατώντας την περιοχή και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την φυλή ιθαγενών Puyallup που κατοικεί στα συγκεκριμένα εδάφη.

Παρά τις διαμαρτυρίες και τις εκκλήσεις των κατοίκων, των περιβαλλοντικών ακτιβιστών και της επιστημονικής κοινότητας, η εταιρεία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Φυσικά δεν της αρέσει καθόλου η ιδέα ενός «Green New Deal» που συζητιέται αυτή την περίοδο με πρωτοβουλία της γερουσιαστίνας των Δημοκρατικών Alexandria Occasio-Cortes. Το σχέδιο αυτό συνδέει το «New Deal» («νέα συμφωνία»- η πολιτική του αμερικάνου προέδρου Ρούσβελτ ως απάντηση στο κράχ του ’29, η οποία περιλάμβανε δημόσιες επενδύσεις) με τα αιτήματα του περιβαλλοντικού κινήματος για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και των συνδικάτων για δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Σάμα Σαγουάντ και η Σοσιαλιστική Εναλλακτική συνδέουν αυτά τα αιτήματα με την ανάγκη σύγκρουσης με τις εταιρίες που ευθύνονται για την περιβαλλοντική καταστροφή, ως τον μόνο τρόπο για να προχωρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Με βάση αυτό, η PSE θέλει να ανακόψει την προσπάθεια για την επανεκλογή της Σάμα Σαγουάντ στο Συμβούλιο της Πόλης, προκειμένου να σταματήσουν να ακούγονται τέτοιες προτάσεις.

Το ρεκόρ χρηματοδότησης και η απάντηση του κινήματος

Η εκστρατεία των  μεγάλων επιχειρήσεων τείνει να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ χρηματοδότησης προεκλογικά, αποτυπώνοντας το φόβο που διακατέχει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για τα κινήματα και τις εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις που τα συνοδεύουν, αλλά και την δυνατότητα τους να έχουν πολιτική εκπροσώπηση. Στον αντίποδα όμως, και η εκστρατεία που γίνεται στη βάση της κοινωνίας για την επανεκλογή της Σάμα Σαγουάντ έχει ξεπεράσει επίσης κάθε προηγούμενο.

Σε επίπεδο οικονομικής ενίσχυσης, έχουν συγκεντρωθεί ήδη σχεδόν 200.000 δολάρια από πολίτες που ανήκουν στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, οι οποίοι έχουν δώσει κατά μέσο όρο 20 δολάρια ο καθένας και η κάθε μία. Οι άνθρωποι που έχουν μέχρι στιγμής ενισχύσει οικονομικά την εκστρατεία της Σάμα Σαγουάντ είναι διπλάσιοι σε αριθμό από τους δωρητές των υπολοίπων υποψηφίων. Ο κύριος όγκος της χρηματοδότησης της εκστρατείας της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» προέρχεται από εργαζόμενους. Η Σάμα Σαγουάντ και η «Σ.Ε.» αρνούνται να λάβουν ακόμη και ένα σεντ από μεγάλες επιχειρήσεις, διευθύνοντες συμβούλους και μεγαλοεργολάβους.

Πέρα όμως από την οικονομική στήριξη, η καμπάνια της Σάμα Σαγουάντ βασίζεται στη δουλειά στους εργασιακούς χώρους και τα κινήματα της πόλης. Έτσι, ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της, είναι η στήριξη που έχουν εκδηλώσει προς την υποψηφιότητά της Σάμα, μια σειρά σωματεία από διαφορετικούς κλάδους εργαζομένων, αλλά και κοινωνικές οργανώσεις. Ανάμεσά τους, το τοπικό παράρτημα του «Διεθνούς Συνδικάτου Υπαλλήλων στις Υπηρεσίες» (SEIU), στο οποίο συμμετέχουν οι εργαζόμενοι της Amazon! Την εκστρατεία της Σάμα στηρίζουν επίσης η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών του Σιάτλ, σωματεία νοσοκομείων και οδηγών λεωφορείων, τοπικές περιβαλλοντικής οργανώσεις, σύλλογοι των ιθαγενικών πληθυσμών, οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤ* ανθρώπων και μια σειρά σωματεία εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει σκληρές μάχες για τη βελτίωση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Τα τελευταία χρόνια, μετά το ξέσπασμα της κρίσης του ’07, και ιδίως μετά την εκλογή του Τράμπ, έχουμε ένα ρεύμα ριζοσπαστικοποίησης και αναζήτησης ιδεών στα χαμηλότερα στρώματα της αμερικάνικης κοινωνίας. Αυτό αντανακλάται σε πολλά επίπεδα, στους μεγάλους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες, στην ανάδειξη πολιτικών που μιλούν στο όνομα του σοσιαλισμού (όπως ο Μπέρνι Σάντερς και η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές), καθώς και σε γκάλοπ που δείχνουν ότι στη νεολαία ο σοσιαλισμός σαν σύστημα είναι πιο δημοφιλής από τον καπιταλισμό. Σε αυτά τα πλαίσια, η ανάδειξη δημοσίων προσώπων όπως η Σάμα Σαγουάντ, που παλεύουν για την οργάνωση της εργαζόμενης πλειοψηφίας και την διάδοση των επαναστατικών ιδεών, είναι μια μάχη που αφορά όλου τους καταπιεσμένους στο Σιάτλ, στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς.

Διαβάστε περισσότερα για την δράση της Σάμα Σαγουάντ εδώ

Διαβάστε τις αναλύσεις μας για την κατάσταση στις ΗΠΑ εδώ

Δείτε την σελίδα της Σάμα Σαγουάντ στο facebook εδώ

[*] ΛΟΑΤ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα