ΣΕΘΕΑ: Συνάντηση με το ίδρυμα Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για τα αιτήματα των εργαζομένων

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), σχετικά με την συνάντηση του σωματείου με την διοίκηση του ιδρύματος Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Την Πέμπτη 28 Γενάρη αντιπροσωπεία του Σωματείου μας, παρουσία και του Νομικού εκπροσώπου του Σωματείου, πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της Διοίκησης του ιδρύματος Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  θέσαμε τα εξής ζητήματα:

  • Την άμεση επαναφορά της σύμβασης ορισμένου χρόνου που όριζε το καθεστώς εργασίας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, χωρίς την διαμεσολάβηση της «εργολαβικής» εταιρείας ICAP.
  • Την ένταξη των εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς εργολαβίας,  σε αναστολή και στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι που τον  Ιανουάριο δεν έχουν κανένα εισόδημα.
  • Την ανάγκη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην επιχείρηση και την μονιμοποίηση των εργαζομένων.

Αναλυτικά ως Σωματείο αναφέραμε τα κάτωθι:

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι συμβάσεις που υπογράφονταν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,  ανάμεσα στους εργαζόμενους και την Διοίκηση του Ιδρύματος, ήταν ορισμένου χρόνου και διαρκούσαν έως 9 μήνες.

Το καλοκαίρι του 2020, η Διοίκηση έστειλε μαζικά email σε τεχνικούς και άλλες ειδικότητες, εν αγνοία των εργαζομένων, για να κάνει κάτι σαν «έρευνα αγοράς», να μάθει πόσα θέλει ένας εργαζόμενος για να εργαστεί  με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (Δ.Π.Υ, μπλοκάκι).

Αφού το σχέδιο απασχόλησης των εργαζομένων για δουλειά με μπλοκάκι τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, η Διοίκηση προέκρινε τη σύμβαση μέσω «εργολαβικής» εταιρείας «ενοικίασης εργαζομένων», της γνωστής ( και από άλλους κλάδους π.χ. Τηλεπικοινωνίες ) ICAP. Έτσι η «επαναπρόσληψη» , όσων τελικά έγινε, πραγματοποιήθηκε με τη «διαμεσολάβηση» της εργολαβικής εταιρείας με απαράδεκτες συμβάσεις το πολύ του ενός μήνα και με απολαβές 50 -52 ευρώ το οκτάωρο.

Φυσικά οι εργαζόμενοι πληρώνονται μόνο για όσες μέρες απασχολούνται και όποτε κληθούν. Αν δεν απασχοληθούν – όπως συμβαίνει σήμερα – γιατί το Ίδρυμα δεν τους χρειάζεται,  δεν έχουν καμία απολαβή! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς κανένα εισόδημα για τον μήνα που τελειώνει, εν μέσω πανδημίας, ενώ έξοδα και ανάγκες συσσωρεύονται. Αυτό έχει σαν άμεση  συνέπεια οι εργαζόμενοι να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα,  με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα να κυριαρχεί.

Γι’ αυτό το άμεσο αίτημα που θέσαμε, για τους εργαζόμενους που έχουν εργαστεί ελάχιστα ή και καθόλου το μήνα Ιανουάριο, είναι  να τεθούν σε καθεστώς αναστολής και να αποζημιωθούν από τα προβλεπόμενα  μέτρα οικονομικής ενίσχυσης.

Το τρίτο ζήτημα που θέσαμε είναι να σταματήσει να υπάρχει το απαράδεκτο καθεστώς των  ατομικών  συμβάσεων εργασίας  με το Ίδρυμα και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην επιχείρηση.

Οι εκπρόσωποι της Διοίκησης προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν την ανατροπή της εργασιακής σχέσης και  την είσοδο της εργολαβικής εταιρείας  βάζοντας σαν πρόσχημα την πανδημία και τις επιπτώσεις στις καλλιτεχνικές παραγωγές. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν «οι  εργαζόμενοι δεν θα είχαν αντικείμενο εργασίας»,  ότι «η επιχείρηση δε μπορούσε να δικαιολογήσει προσλήψεις», «ότι  χρειάζονται πιο ευέλικτες σχέσεις εργασίας  στην περίοδο της πανδημίας» άρα γιαυτό το λόγο  προκρίθηκε η είσοδος της  εργολαβικής εταιρείας  για να απασχολούν τους εργαζόμενους μέσω αυτής όταν τους χρειάζονται και όταν δεν τους χρειάζονται να τους έχουν στον αέρα και στην αναμονή.

Χαρακτηριστικά προσπάθησαν να μας πείσουν από τη μια ότι δεν έχουν αλλάξει οι όροι εργασίας, αλλά δεν είχαν τίποτα να πουν όταν αναφέραμε τις τεράστιες ανατροπές που φέρνει η σύμβαση με την εργολαβική, για τα δικαιώματα και τους όρους εργασίας για τους εργαζόμενους. Όταν αναφέραμε το ζήτημα των εργαζομένων που βρίσκονται χωρίς κανένα εισόδημα τον Ιανουάριο η απάντηση ήταν ότι για τους προηγούμενους μήνες ( έως και τον Δεκέμβριο ), οι εργαζόμενοι είχαν  εισόδημα  30% μειωμένο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, ενώ για τον τρέχοντα μήνα δεν γνωρίζουν καθώς δεν έχει γίνει η μισθοδοσία.

Η βασική απάντηση και στα τρία αιτήματα του Σωματείου ήταν ότι δεν γνώριζαν τα θέματα που θα συζητάγαμε, δεν ήταν προετοιμασμένοι και δεν μπορούσαν να μας απαντήσουν άμεσα. Η πρότασή μας ήταν να αποσταλούν με κάθε επισημότητα τα αιτήματα του Σωματείου, να κατατεθούν στο Δ.Σ του Ιδρύματος και άμεσα σε νέα συνάντηση να μας απαντήσουν συγκεκριμένα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι διεκδικήσεις μας είναι αναγκαίες και δίκαιες για εμάς. Ότι δε μπορούμε στο όνομα της πανδημίας να χάσουμε και αυτά που είχαμε, γιατί κακά τα ψέματα, αυτές οι «νέες συνθήκες», ήρθαν με πρόθεση να μείνουν από την ίδια την κυβέρνηση, χέρι  χέρι με τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα συμφέροντά τους.

Συνεχίζουμε τις πολύμορφες  αγωνιστικές πρωτοβουλίες μας, ειδικά σε μαζικούς χώρους δουλειάς που λειτουργούν και εν μέσω πανδημίας όλους αυτούς τους μήνες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα