Ο αγώνας οδήγησε στην επαναπρόσληψη των εργαζομένων στη φοιτ. λέσχη του ΑΠΘ!

Αθηνά Χατζηχαραλάμπους, φοιτήτρια τμ. Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ

Διανύοντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας, βλέπουμε ξεκάθαρα πως η ΝΔ δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για άμεση ενίσχυση του τομέα της Υγείας. Σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά βιώνουν μια από τις σφοδρότερες κρίσεις, η κυβέρνηση βρίσκει σαν αφορμή την πανδημία για να περάσει τα πλέον αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα, κάνοντας τους εργαζόμενους μπαλάκι ανάμεσα στην ανεργία και την αναστολή εργασίας, απελευθερώνοντας τις απολύσεις, διατηρώντας τις πιο άθλιες και ελαστικές συνθήκες στους χώρους δουλείας, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, η εργολαβία της Φοιτητικής Λέσχης ΑΠΘ, για άλλη μια φορά παίρνει την απόφαση να λειτουργήσει υποστελεχωμένα, με μισθούς ψίχουλα και ωράρια που φτάνουν τους εργαζόμενους στην εξάντληση.

Η κατάσταση των εργολαβικών εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι δίνουν δίκαιο αγώνα εδώ και μήνες και επανειλημμένα γίνονται τα θύματα σε ένα καθεστώς ομηρίας από το οποίο δεν μπορούν να απεμπλακούν. Απέναντι στην απειλή της ανεργίας, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της Λέσχης σήκωσαν ήδη μια φορά αγώνα τον περασμένο Σεπτέμβρη, οργανωμένοι στο κλαδικό τους σωματείο, με στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις τόσο στον Διευθυντή της Λέσχης, όσο και στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Σήκωσαν έναν αγώνα πολλών εβδομάδων ζητώντας επαναπρόσληψη και των 46 εργαζομένων, μονιμοποίηση και καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Ωστόσο, η επαναπρόσληψη έγινε με σύμβαση ορισμένου χρόνου που έληξε τα Χριστούγεννα.

Η Πρυτανεία του ΑΠΘ και η κοινοπραξία εργολαβιών, φέρουν ακέραια την ευθύνη για τις συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι της Πανεπιστημιακής Λέσχης. Από τη μία οι εργολαβίες εξοντώνουν τους εργαζόμενους με πενιχρούς μισθούς, υπό τον φόβο της μη ανανέωσης της σύμβασής τους, δηλαδή της απόλυσης τους, ενώ παράλληλα εκδικητικά δεν ανανεώνει τις συμβάσεις στους εργολαβικούς υπαλλήλους που έδωσαν τον αγώνα για τη δουλειά τους στις αρχές της χρονιάς.

Από την άλλη η Πρυτανεία του ΑΠΘ, μπορεί επίσημα να μην παίρνει θέση, αλλά ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως στην εργολαβία να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της Λέσχης, δρώντας σαν εργοδότης του εργοδότη τους. 

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με κινητοποιήσεις

Επαναλαμβάνοντας τις κινήσεις της, από τον πρώτο κιόλας μήνα της νέας χρονιάς, η εργολαβία της λέσχης επιλέγει να μην ανανεώσει εκδικητικά τις συμβάσεις 25 εργαζομένων, που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται σε αναστολή. Έτσι, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε στάση εργασίας από την Παρασκευή 15/01, έχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού, εργατικά σωματεία, τους συλλόγους και ομάδες γυναικών, αλλά και τους φοιτητικούς συλλόγους.

Έπειτα από πέντε μέρες στάσης εργασίας, το αποτέλεσμα αυτού του συλλογικού αγώνα ήταν νικηφόρο. Οι εργαζόμενοι της λέσχης του ΑΠΘ επαναπροσλήφθηκαν στο σύνολό τους, αν και η κοινοπραξία των εργολάβων υπέγραψε συμβάσεις ορισμένου χρόνου (μέχρι το Πάσχα).

Οι εργαζόμενοι βέβαια δεν υποχωρούν από το δικαίωμά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία και παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, μιας και το πρόβλημα δεν έχει λυθεί οριστικά. Η διοίκηση της λέσχης και η κοινοπραξία των εργολάβων επιβεβαίωσαν ξανά πως λειτουργούν συντονισμένα για την στήριξη των επιχειρηματικών κερδών μέσα στο Πανεπιστήμιο, πράγμα απόλυτα αντίθετο τόσο στην πλήρη και σταθερή εργασία των εργαζομένων και στην ανάγκη για σταθερή και ποιοτική σίτιση όλων των φοιτητών, αλλά και στον δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα