6 εργαζόμενοι στην καθαριότητα νεκροί κάθε μήνα για το 2020!

Σχόλιο του «Ξ»

Την 1η βδομάδα του 2021 σημειώθηκε κιόλας το πρώτο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα της χρονιάς, όταν ένας 53χρονος εργάτης καθαριότητας έχασε τη ζωή του από ανατροπή απορριμματοφόρου στη Μεσσηνία.

Το γεγονός αυτό έφερε και πάλι στη δημοσιότητα τα τραγικά προβλήματα και ελλείψεις του κλάδου που, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, έχουν σαν αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χάνουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, με το 2020 ο αριθμός αυτός να φτάνει τους 70!

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον κλάδο, την ελλιπή συντήρηση των οχημάτων, τη συχνή έλλειψη τεχνικού ασφαλείας κλπ. Ένα από τα σημαντικά προβλήματα είναι η απουσία ουσιαστικής εκπαίδευσης των εργαζομένων για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν, ενώ συχνά αναλαμβάνουν υπηρεσία στα απορριμματοφόρα συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ και μάλιστα ανεκπαίδευτοι, κάτι που ρητά απαγορεύεται από τον νόμο.

Ακόμα, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας, πράγμα που οδηγεί στην απουσία των απαραίτητων ελέγχων. Δεν υπάρχει δηλαδή ο μηχανισμός που θα επιβάλλει τυχόν κυρώσεις, με αποτέλεσμα κάποιοι δήμαρχοι να προτιμούν να πάρουν το ρίσκο του προστίμου, παρά να διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια.

Η κύρια αιτία για τα παραπάνω είναι η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες των Δήμων, υπάρχει συνεχής υποχρηματοδότηση, λιγότερο προσωπικό, κακοσυντηρημένα οχήματα κλπ. 

Απέναντι σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα απαιτούν να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τους δεκάδες θανάτους κάθε χρόνο, ακόμα κι αν αυτοί είναι οι δήμαρχοι, να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και παλεύουν για αύξηση της χρηματοδότησης των υπηρεσιών καθαριότητας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι ελλείψεις.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα