Σάββατο, 29 Μάη: Όλοι και όλες στο δρόμο για να σταματήσει η καύση σκουπιδιών!

Του Νίκου Κανελλή, 
Μέλους της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών NOBURN

Η πρόσφατη τροποποίηση της Άδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της ΑΓΕΤ-Lafarge στο Βόλο καταδεικνύει για πολλοστή φορά ότι αυτοί που ουσιαστικά νομοθετούν είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Οι κυβερνήσεις, οι υπουργοί, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές κάνουν απλά τη «λάντζα» της γραφειοκρατικής δουλειάς

Στην προκειμένη περίπτωση τα αφεντικά της Lafarge έχουν στραφεί στην διαχείριση-μαζική καύση των σκουπιδιών, για να προστατέψουν τα κέρδη τους ενώ παράλληλα, προετοιμάζουν το έδαφος για ηλεκτροπαραγωγή μέσω της καύσης σκουπιδιών. Και οι πολιτικοί τους υπηρέτες αναλαμβάνουν να φτιάξουν το νομικό πλέγμα για την υλοποίηση αυτής της απόφασης. 

Γεγονός είναι ότι το αφτί της Lafarge δεν ιδρώνει και πολύ από τις «επικριτικές» ανακοινώσεις, δηλώσεις που προέρχονται από συστημικούς πολιτικούς παράγοντες. Διότι, η πολυεθνική έχει κάνει τη δουλειά της άριστα τόσο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο παρελθόν, όσο και με την ΝΔ σήμερα. Οι δήθεν επικριτικές δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ (Χρ. Μπουκώρος) και του ΣΥΡΙΖΑ (Α. Μεϊκόπουλος) είναι απόλυτα υποκριτικές καθώς οι δικές τους κυβερνήσεις και υπουργοί Περιβάλλοντος έχουν βάλει τις υπογραφές τους κάτω από όλες τις αποφάσεις που έχουν καταστήσει το Βόλο σε έναν τεράστιο αποτεφρωτήρα σκουπιδιών. 

Το μόνο που φοβούνται πραγματικά τα οικονομικά συμφέροντα και οι κυβερνήσεις τους είναι το μαζικό κίνημα διαρκείας. Οι διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων, οι παρεμβάσεις σε συμβούλια, οι διαμαρτυρίες, οι καταλήψεις δρόμων και κτιρίων, οι ανοιχτές εκδηλώσεις ασκούν πίεση τόσο στην εταιρεία όσο και στους πολιτικούς της υπηρέτες. Η ιστορία διδάσκει ότι χωρίς τους μαζικούς κοινωνικούς αγώνες τίποτα δεν θα είχε κερδηθεί. 

Φοβούνται όταν μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν. Για αυτό και η πανελλαδική ημέρα δράσης κατά της καύσης των σκουπιδιών στις 29 Μαΐου, με τις κινητοποιήσεις που καλούνται σε μια σειρά πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ηράκλειο, Αλιβέρι Εύβοιας κα) είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Γιατί επιδιώκουν την μαζική κινητοποίηση συντονισμένα σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Ακόμη περισσότερο όμως, τα οικονομικά συμφέροντα φοβούνται την οργάνωση των «από κάτω». Γνωρίζουν ότι με οργάνωση μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες το κίνημα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει από τις διαμαρτυρίες και τα συλλαλητήρια σε άλλες πιο δυναμικές μορφές πάλης, όπως είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Με οργάνωση, δημοκρατικές διαδικασίες, ριζοσπαστικό/ ανατρεπτικό πρόγραμμα και σχέδιο το κίνημα μπορεί να φέρει ανατροπές και στο πολιτικό πεδίο, καταρχάς στο Δήμο και την Περιφέρεια. 

Αυτή η οργάνωση λείπει σήμερα.

Και τούτο εξηγεί κατά τη γνώμη μας γιατί  συνεχίζεται και εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα η καύση σκουπιδιών (όπως και τόσα άλλα περιβαλλοντικά εγκλήματα) παρά τις πολύ μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις των τελευταίων ετών. 

Είναι ώρα λοιπόν όσες και όσοι αντιλαμβάνονται το έγκλημα που συντελείται, και πρόκειται για την πλειοψηφία της κοινωνίας, να κάνουν το επόμενο βήμα και να οργανωθούν:

  • Στις μαχητικές/κινηματικές συλλογικότητες του κινήματος κατά της καύσης σκουπιδιών. 
  • Στο εργατικό – συνδικαλιστικό επίπεδο ώστε να υπάρξουν πραγματικά μαχητικά συνδικάτα, που μαζί με το περιβάλλον θα υπερασπίζονται πραγματικά τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα. 
  • Σε πολιτικό επίπεδο, με το χτίσιμο μιας μαχητικής, ενωτικής, ανατρεπτικής Αριστεράς, για να απαλλαγούμε από τον καπιταλισμό, τη δικτατορία των οικονομικών ελίτ, που θυσιάζει τις ζωές μας και το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους. 

Όλοι και όλες στα συλλαλητήρια κατά της καύσης σκουπιδιών, το Σάββατο 29 Μαΐου:

  • Βόλος: 12μμ, Δημαρχείο
  • Αθήνα-Πετρούπολη: 11.30πμ, Πλατεία «Ηρώ»
  • Θεσσαλονίκη: 12μμ, Λευκός Πύργος

Δράσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές (Αλιβέρι Εύβοιας, Δυτική Μακεδονία κ.α.). Όταν οριστικοποιηθούν τα καλέσματα, θα τα αναρτήσουμε όλα μαζί συγκεντρωμένα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα