Σάββατο 29/5: Πανελλαδική Ημέρα Δράσης κατά της καύσης απορριμμάτων

Ύστερα από μια σειρά συσκέψεων μεταξύ επιτροπών και πρωτοβουλιών που δραστηριοποιούνται ενάντια στην καύση απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε μια Πανελλαδική Ημέρα Δράσης κατά της καύσης απορριμμάτων, με κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις, το Σάββατο 29 Μάη. Θα προηγηθούν και άλλες δράσεις στην πορεία προς την 29η Μάη, οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Διαβάστε παρακάτω το κάλεσμα-πλαίσιο αγώνα που υπογράφουν 10 – μέχρι στιγμής – συλλογικότητες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Κρήτη, Εύβοια και Δυτική Μακεδονία. (η εκδήλωση στο facebook εδώ)

Όχι στην καύση απορριμμάτων ποτέ και πουθενά!

Να πάρουμε ανάσα υγείας κι ελευθερίας! 

Σε μια περίοδο θανάσιμων κινδύνων για την πλειοψηφία της κοινωνίας από την υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρίσκει την ευκαιρία να προωθήσει μια σειρά από αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές. Κεντρικό ρόλο σ’ αυτή την πολιτική κατέχει η εξυπηρέτηση  των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων της “βιομηχανίας των απορριμμάτων”, με την κυβέρνηση να δρομολογεί ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις, την εισαγωγή της μαζικής καύσης των απορριμμάτων και την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της διαχείρισής τους. 

Παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις τοπικών κοινωνιών ενάντια στην καύση, τον Αύγουστο του 2020 ψήφισε με διαδικασίες express το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που προβλέπει τη δημιουργία 4 μεγάλων μονάδων καύσης απορριμμάτων  πανελλαδικής εμβέλειας στη Δυτική Μακεδονία, την Αττική, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Ταυτόχρονα δίνει το “πράσινο φως” σε Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές να κατασκευάσουν μονάδες καύσης στις 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) που θα δημιουργηθούν, πέραν αυτών που ήδη λειτουργούν (Ήπειρος, Σέρρες, Φυλή, Χανιά κ.ά.). Το βασικό έργο των Μ.Ε.Α. δεν είναι η προώθηση της ανακύκλωσης και η παραγωγή αξιοποιήσιμου κομπόστ, όπως ψευδώς δηλώνουν κυβερνητικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, αλλά η παραγωγή απορριμματογενών καυσίμων SRF-RDF, τα οποία θα οδηγούνται προς καύση είτε σε τσιμεντοβιομηχανίες είτε στις 4 μονάδες καύσης που έχουν εξαγγελθεί είτε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιωτικές εταιρείες όπως η ΑΓΕΤ στο Βόλο.

Στο νέο ΕΣΔΑ και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την «προώθηση» της ανακύκλωσης, η κυβέρνηση υπόσχεται αύξηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης και μείωση των σκουπιδιών που θα καταλήγουν σε ταφή μέσα στην επόμενη 10ετία. Αλλά ο πραγματικός της στόχος είναι η μαζική εφαρμογή της καύσης και η στήριξη της κερδοφορίας των αντίστοιχων επιχειρηματικών ομίλων. Όσο μικρότερα θα είναι τα ποσοστά της ανακύκλωσης, τόσο περισσότερα απορρίμματα θα μετατρέπονται σε SRF-RDF προς καύση. Κι όσο περισσότερο θα αναβαθμίζεται η καύση, τόσο περισσότερο θα υποβαθμίζονται μέθοδοι φιλικές προς το περιβάλλον, όπως η ανακύκλωση κ.α. Έτσι γενικεύεται σε όλη τη χώρα ένα σκηνικό που ξεκίνησε πιλοτικά το 2014 στο Μηλάκι (Αλιβέρι) της Ευβοίας με την αδειοδότηση της ΑΓΕΤ να καίει απορρίμματα, “γιγαντώθηκε” το 2017 στον Βόλο, πάλι από την ΑΓΕΤ-Lafarge και προχωρά με γοργά βήματα σήμερα με την καύση από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι Βοιωτίας αλλά και την αδειοδότησή της για καύση στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης (εντός του αστικού ιστού) ενώ ταυτόχρονα προχωρούν και τα σχέδια για τα 4 εργοστάσια καύσης και την παραγωγή ενέργειας. 

Τα σχέδια αυτά είναι καταστροφικά για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τη ζωή των κατοίκων, όπως φανερώνουν επιστημονικές μελέτες (π.χ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας) που αποδεικνύουν τις βλαβερές συνέπειες της καύσης απορριμμάτων, από την οποία απελευθερώνονται διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και επικίνδυνοι αέριοι ρύποι και παράγεται τοξική τέφρα που θα καταλήγει στο νερό και το έδαφος και από εκεί στην τροφική αλυσίδα. 

Στο όνοματης «προστασίας του περιβάλλοντος»,προωθούνται καταστροφικές πολιτικές: από τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζιδάκη μέχρι τη νέα αποικιοκρατική συμφωνία για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική ή τη διάλυση της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση των υδροηλεκτρικών φραγμάτων (και της διαχείρισης του νερού) και από τα νέα σχέδια εκτροπής του Αχελώου και την καταστροφή των βουνών μας με τα γιγαντιαία βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα ή την εξόρυξη υδρογονανθράκων προς όφελος των παγκόσμιων πετρελαϊκών κολοσσών ως τις αδειοδοτήσεις νέων ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, τεράστιας ισχύος, όπως η ELPEDISON.

Η διαχείριση των αποβλήτων όπως και της ενέργειας, αποτελεί πεδίο στο οποίο «καθρεφτίζονται» τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του υφιστάμενου κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου, με κυρίαρχα τη λεηλασία της φύσης και την κατασπατάληση φυσικών πόρων, τη διεύρυνση των ανισοτήτων και την περιστολή δικαιωμάτων, την απώλεια της έννοιας των δημόσιων αγαθών και την υποκατάστασή τους από τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις  του μεγάλου κεφαλαίου κ.ά. Αυτή είναι η πραγματικότητα ακόμα κι όταν μιλάνε για φιλοπεριβαλλοντικές «πράσινες» πολιτικές και για «κυκλική οικονομία». Οι επιδιώξεις αυτές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σήμερα με την υγειονομική κρίση, την οποία η κυβέρνηση επαίρεται ότι θα μετατρέψει σε “ευκαιρία” για την προώθηση του μεταρρυθμιστικού της έργου, με κύρια χαρακτηριστικά το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την καταβαράθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών, την πλήρη αποδιάρθρωση του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας. Και ως αναγκαίο συμπλήρωμα αλλά και προϋπόθεση για την επιβολή τους έρχονται η θέσπιση ολοένα και περισσότερων απαγορεύσεων, η συνεχής αμφισβήτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η ένταση της αστυνομοκρατίας και της καταστολής.

***

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, οι Κινήσεις, Επιτροπές και Πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούμαστε ενάντια στην καύση απορριμμάτων, όπως και ενάντια στην ταφή τους, προκρίνουμε την μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την οικολογική διαχείρισή τους, με σεβασμό στο περιβάλλον και προς το συμφέρον των πολιτών, μακριά από τα ιδιωτικά συμφέροντα. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, είτε στην τσιμεντοβιομηχανία, είτε σε μονάδες καύσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γιατί: 

 • Λειτουργεί καταστροφικά σε βάρος του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων 
 • Η κατασκευή των Μ.Ε.Α. με βασικό προσανατολισμό την παραγωγή SRF-RDF οδηγεί την ανακύκλωση και κάθε φιλική προς το περιβάλλον πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων στα…σκουπίδια
 • Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των κατασκευασμένων με ΣΔΙΤ μονάδων καύσης, απαιτεί μακροχρόνια και εγγυημένη τροφοδοσία με απορριμματογενή καύσιμα. (Η εισαγωγή απορριμμάτων σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης για την κάλυψη των μονάδων καύσης υποδηλώνει την πλήρη αποτυχία και όχι την επιτυχία της, όπως προσπαθούν να μας πείσουν) 
 • Δεσμεύει τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος σε αντιπεριβαλλοντικές μεθόδους έντασης κεφαλαίου και χαμηλής απασχολησιμότητας ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύει το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων το οποίο θα πέσει ξανά στις πλάτες των πιο αδύναμων στρωμάτων

Θεωρούμε ότι η πραγματική απάντηση στο πρόβλημα των απορριμμάτων είναι ν’ αλλάξουμε τη γενεσιουργό αιτία της τεράστιας αύξησης του όγκου των απορριμμάτων τις τελευταίες δεκαετίες, την επιδίωξη δηλαδή μεγαλύτερου κέρδους για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μέσα από την υπερκατανάλωση, την παραγωγή προϊόντων μιας χρήσης, την υπερβολική χρήση πλαστικών συσκευασιών (ακόμα και στα φρέσκα τρόφιμα). Με τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων άλλωστε θα εξοικονομηθούν και τεράστιοι φυσικοί και ενεργειακοί πόροι. 

Ταυτόχρονα διεκδικούμε μια άλλου τύπου διαχείριση με εφαρμογή της πρόληψης, της διαλογής στην πηγή με σύστημα πολλαπλών κάδων και ρευμάτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Αυτό σημαίνει πως αντί για χωματερές, μονάδες καύσης, και φαραωνικού τύπου ΜΕΑ, χρειαζόμαστε περισσότερες δομές διαλογής των ανακυκλώσιμων και κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων. 

Η πρόοδος της τεχνολογίας και η σύγχρονη επιστημονική γνώση μας παρέχουν τη δυνατότητα για ένα τέτοιο διαφορετικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Με δημόσιο χαρακτήρα, δημοκρατικό κοινωνικό σχεδιασμό και ενεργή συμμετοχή των πολιτών, που θα λειτουργεί με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι τα κέρδη των εργολάβων της «βιομηχανίας των απορριμμάτων» και θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση των ανταποδοτικών τελών, νέες θέσεις μόνιμης εργασίας και την υγεία όλων μας. Τα πάνω από 1 δισ. ευρώ που προορίζονται για έργα με τελικό σκοπό την καύση απορριμμάτων, μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, με αποκεντρωμένα, τοπικά ανά Δήμους, μικρού μεγέθους έργα που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και θα προστατεύουν το περιβάλλον.

***

Όλα αυτά όμως μπορούν να κερδηθούν μόνο μέσα από μαζικούς κοινωνικούς αγώνες, με ένα κίνημα που θα κάνει υπόθεση των εργαζόμενων, της νεολαίας και του λαού, των  σωματείων και των συλλογικοτήτων του και όχι κάποιων “ειδικών”, την υπεράσπιση του περιβάλλοντος στην πάλη για μια ζωή αξιοβίωτη. Έτσι θα δικαιωθεί και ο αγωνιστής του κινήματος Βασίλης Μάγγος, θύμα της μαζικής καταστολής που δέχθηκε το  κίνημα κατά της καύσης απορριμμάτων στον Βόλο. Έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε  το δικαίωμα μας να αποφασίζουμε και να καθορίζουμε εμείς τις  ζωές μας, όχι η ΑΓΕΤ-Lafarge, η ΤΙΤΑΝ και οι πολιτικοί τους υποστηρικτές. Σ’ αυτήν ακριβώς την προοπτική είναι αναγκαίος ο συντονισμός της δράσης των τοπικών κινημάτων στον Βόλο, την Θεσσαλονίκη, την Εύβοια, την Αττική και όλη την Ελλάδα, για ένα πανελλαδικό κίνημα που θα συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και θα επιβάλει ως μόνες πραγματικές λύσεις την μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την οικολογική διαχείρισή τους, φιλική στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ο διαγκωνισμός μεταξύ των κομμάτων που κυβέρνησαν τον τόπο, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και των δημάρχων και περιφερειαρχών  τους για την καλύτερη υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε. με την προώθηση της δήθεν «πράσινης, κυκλικής οικονομίας» εξυπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εις βάρος της ζωής των εργαζομένων και όλων των πολιτών. Αγωνιζόμενοι ενάντια στην καύση, αγωνιζόμαστε κόντρα σε ένα οικονομικό σύστημα που μετατρέπει την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη και το περιβάλλον σε πεδίο εκμετάλλευσης και τελικά καταστροφής στο βωμό της αύξησης της κερδοφορίας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση συλλογικότητες από όλη τη χώρα, μετά από μια σειρά επιτυχημένες κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και παράλληλα με άλλες κοινές δράσεις που θα επιδιώξουμε να αναπτύξουμε στο επόμενο διάστημα, οργανώνουμε μια 

Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων και τις Μ.Ε.Α. το  Σάββατο 29 Μάη

στον Βόλο, την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Εύβοια, τα Χανιά, το Ηράκλειο κ.ά., διεκδικώντας ανάσα υγείας κι ελευθερίας! 

Καλούμε όλες τις Περιβαλλοντικές Κινήσεις, τα Σωματεία, τους Συλλόγους, τις κοινωνικοπολιτικές Συλλογικότητες, τους Μαθητές, τους Φοιτητές και συνολικά τη Νεολαία, να συμμετάσχουν έμπρακτα στον αγώνα για να τους σταματήσουμε. Με συντονισμένες τοπικές κινητοποιήσεις να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση των τοπικών κοινωνιών και με μαζικό δυναμικό ανυποχώρητο αγώνα να απαιτήσουμε:

 • Να σταματήσει η καύση που ήδη γίνεται σε ΑΓΕΤ (Βόλος και Μηλάκι-Εύβοια) και ΤΙΤΑΝ (Καμάρι Βοιωτίας) ενώ σχεδιάζεται σε ΤΙΤΑΝ (Ευκαρπία Θεσ/νίκης) κι αργότερα στη Δυτική Μακεδονία κ.ά.
 • Να μην υλοποιηθεί ο νέος ΕΣΔΑ, η δημιουργία των Μ.Ε.Α. και η μαζική εισαγωγή της καύσης απορριμμάτων πανελλαδικά. 
 • Να κλείσει επιτέλους ο μεγαλύτερος ΧΥΤΑ της Ευρώπης και όλες οι εγκαταστάσεις στην Φυλή της Αττικής – Να μην δημιουργηθούν νέες χωματερές
 • Ένα μοντέλο μείωσης και οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων υπέρ της κοινωνίας, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, χωρίς καμιά εμπλοκή ιδιωτών και κάτω από κοινωνικό έλεγχο 
 • Καμιά μετακύληση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων στους πολίτες με αύξηση των ανταποδοτικών τελών και φόρων – Να πληρώσουν οι βιομηχανίες που είναι οι πραγματικοί παραγωγοί απορριμμάτων
 • Να παύσουν οι διώξεις όλων των αγωνιστών στα κινήματα ενάντια στις περιβαλλοντοκτόνες επενδύσεις
 • Λήψη μέτρων που θα βάλουν άμεσα  φραγμό στην καταστροφή και θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, τη διάσωση της γης και των νερών, των δασών και του αέρα, της σημαντικότερης κληρονομιάς που έχουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας!

 • Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
 • Νέοι για το Περιβάλλον (Βόλος)
 • Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου
 • Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
 • Πρωτοβουλία ενάντια στην “Πράσινη Ανάπτυξη” και τα Αιολικά Γρεβενών
 • Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών NO BURN
 • Support Earth (Αθήνα)
 • Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων
 • Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου κατά της Καύσης Σκουπιδιών
 • Χωματερή STOP -Πολίτες εν δράσει (Αθήνα)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα