Ινδία: Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τη χώρα, ενώ οι φτωχοί πεθαίνουν στον δρόμο

Μέχρι την Πέμπτη 13/5, στην Ινδία είχαν καταγραφεί πάνω από 258.000 θάνατοι από covid19, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας πλησιάζει τα 24 εκατομμύρια, ενώ μόνο στις 12/5 πέθαναν 4.120 άνθρωποι. Πρόκειται βέβαια για τα επίσημα στοιχεία, αυτά που το διαλυμένο σύστημα Υγείας είναι σε θέση να καταγράψει. Στην πραγματικότητα, η εικόνα είναι ακόμη πιο εφιαλτική, καθώς κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν στα σπίτια τους στις μικρότερες πόλεις και τις αγροτικές περιοχές της χώρας, ενώ και στις μεγάλες πόλεις τα νοσοκομεία βρίσκονται σε τόσο δραματική κατάσταση που ο κόσμος πεθαίνει στους δρόμους.

Το πόσο τραγική είναι η κατάσταση στη χώρα φαίνεται από το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες, οι τοπικές αρχές κρατιδίων της βόρειας Ινδίας τοποθέτησαν δίχτυ στον Γάγγη, προκειμένου να συγκρατούνται τα πτώματα που καταλήγουν στο ποτάμι.

Συνθήκες πολέμου

Στις μικρές πόλεις και τα χωριά στις αγροτικές περιοχές της χώρας, τα τοπικά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας είναι αδύνατο να διαχειριστούν την υγειονομική κρίση. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες και έτσι οι συγγενείς των ασθενών είναι αυτοί που αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους μέσα στα νοσοκομεία. Η σχεδόν πλήρης έλλειψη κατάλληλων φαρμάκων, οξυγόνου και του απαραίτητου εξοπλισμού οδηγεί σε μαζικούς θανάτους ανθρώπων που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

Άνθρωποι που δεν χωράνε στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας περιθάλπονται πρόχειρα και συχνά πεθαίνουν έξω από αυτά. Οι πιο φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές είναι αυτές που έχουν χτυπηθεί σκληρότερα, καθώς κάθε νέα παρτίδα εξοπλισμού και φαρμάκων που εξασφαλίζεται, στέλνεται αμέσως στα μεγάλα νοσοκομεία των πόλεων.

Μια χώρα, δύο κόσμοι

Στο μεταξύ, στα νεκροταφεία της χώρας τα πτώματα στοιβάζονται καθώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος και το προσωπικό για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, παρότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν 24 ώρες τη μέρα, χωρίς διακοπή. Όσο για τις συνθήκες στα κρεματόρια, η κατάσταση είναι τόσο τραγική που σε κάποιες περιοχές παρατηρείται σοβαρή έλλειψη ξυλείας που απαιτείται για την καύση των νεκρών.

Πέρα από τον κίνδυνο του κορονοϊού, τα λαϊκά στρώματα, μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια θα βρεθούν αντιμέτωπα με τρομακτικά οικονομικά προβλήματα καθώς πολλά νοικοκυριά έχουν ήδη συγκεντρώσει μεγάλα χρέη από την πρώτη φάση της καραντίνας και βρίσκονται ήδη στα όριά τους από οικονομική άποψη.

Την ώρα όμως που οι φτωχοί πεθαίνουν στους δρόμους χωρίς φάρμακα, γιατρούς και οξυγόνο, οι πλούσιοι Ινδοί εγκαταλείπουν τη χώρα για προορισμούς όπως το Λονδίνο, το Ντουμπάι, το Χονγκ Κονγκ, ή αλλού. Παρότι το μαζικό κύμα φυγής που κορυφώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες έχει πλέον ανακοπεί με μια σειρά χώρες να επιβάλουν περιορισμούς στις πτήσεις από Ινδία, πολλοί από αυτούς που κατάφεραν να εξασφαλίσουν εισιτήρια βρίσκονται μακριά από τον εφιάλτη. Ανάμεσά τους βέβαια και οι υπερπλούσιοι, που δε χρειάστηκε καν να κλείσουν εισιτήρια, αλλά έφυγαν με τα ιδιωτικά τους τζετ.

Κυβέρνηση: Σα να μη συμβαίνει τίποτα

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση Μόντι εξακολουθεί να αγνοεί επιδεικτικά την τραγωδία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός επιμένει να αρνείται να πάρει μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αλλά και μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και δεν μπαίνει καν στον κόπο να μιλήσει δημόσια για την υγειονομική κρίση, πόσο μάλλον για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο διάστημα ενθάρρυνε μαζικές συγκεντρώσεις των οπαδών του κόμματός του, όπως και θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Η προκλητική ανισότητα ανάμεσα στη χλιδάτη ζωή της άρχουσας τάξης και στον θάνατο των απλών ανθρώπων ήταν πάντα ένα από τα βασικά στοιχεία του καπιταλιστικού συστήματος. Ταυτόχρονα, οι χώρες με μαζική φτώχεια και ανεπαρκείς υποδομές ήταν πάντα αυτές όπου το παραπάνω στοιχείο γίνεται πιο άμεσα και έντονα αντιληπτό. Εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, ολόκληρος ο πλανήτης και κυρίως οι λεγόμενες «αναπτυσσόμενες» χώρες, βιώνουν καθημερινά την απόδειξη ότι αυτό το σύστημα δεν είναι βιώσιμο για τις πλατιές μάζες των εργαζόμενων, των φτωχών και των καταπιεσμένων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα