Η σημασία της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης κατά της καύσης απορριμμάτων, 29/5

Γιώργος Κασαμπαλάκος, μέλος της κίνησης «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει»

Ανάσα υγείας και ελευθερίας των τοπικών κινημάτων

Στα μέσα Δεκέμβρη, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής εκδήλωσης της κίνησης «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει», οι συναγωνιστές από την κίνηση «NO BURN», που αγωνίζονται ενάντια στην καύση απορριμμάτων στο Βόλο, πρότειναν δημόσια την οργάνωση μιας πανελλαδικής μέρας ενάντια στην καύση απορριμμάτων. Την ίδια περίοδο και η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση απορριμμάτων, μετά από συνέλευσή της, έκανε μια ανάλογη πρόταση για πανελλαδικό συντονισμό.

Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις των εφιαλτικών σχεδιασμών της κυβέρνησης για λειτουργία μονάδων καύσης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα. Με βάση την εμπειρία της καύσης στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο, της οποίας οι τραγικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία καταγγέλθηκαν δημόσια από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, οι τοπικές κοινωνίες άρχισαν να αντιδρούν σε μια τέτοια προοπτική, κατανοώντας την ανάγκη πανελλαδικού συντονισμού της αντίστασης. Έτσι, αυτή η ιδέα πήρε σάρκα και οστά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός πλατιού ενωτικού κινήματος πανελλαδικά.

Η πρωτοβουλία

Μετά από γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, κινηματικές περιβαλλοντικές συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα πήραμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε την Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων, το Σάββατο 29 Μάη.

Στις πανελλαδικές συντονιστικές συσκέψεις, στις οποίες υπήρξε ενωτικό πνεύμα και αγωνιστική διάθεση, δέκα συλλογικότητες από Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ηράκλειο, Γρεβενά και Αλιβέρι (Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων, Νέοι για το Περιβάλλον-Βόλος, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Πρωτοβουλία ενάντια στην «Πράσινη Ανάπτυξη» και τα Αιολικά Γρεβενών, Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών NO BURN, SUPPORT EARTH-Αθήνα, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων, Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου κατά της Καύσης Σκουπιδιών, ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP-πολίτες εν δράσει-Αθήνα) συμφωνήσαμε σε κοινό κείμενο και στο σχεδιασμό δράσεων αντίστασης πανελλαδικά.

Την μέρα της πανελλαδικής μέρας δράσης, η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση απορριμμάτων θα διοργανώσει κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο.

Στην Αθήνα προετοιμάζονται κινητοποιήσεις στα δυτικά προάστια και ακτιβιστικές δράσεις στο κέντρο. Παρόμοιες δράσεις και κινητοποιήσεις σχεδιάζονται στο Βόλο και στις υπόλοιπες πόλεις. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις τρομακτικές επιπτώσεις της καύσης των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, που θα είναι ωφέλιμη μόνο για τους γνωστούς μεγαλοεργολάβους και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, δυναμώνοντας και συντονίζοντας την αντίσταση των κοινωνιών.

Συντονισμός των τοπικών κινημάτων χωρίς αυταπάτες για δημάρχους, περιφερειάρχες και κυβερνήσεις

Στις παραπάνω συλλογικότητες αυτές συμμετέχουν άτομα και δυνάμεις που προέρχονται από διαφορετικά πολιτικά/ιδεολογικά μετερίζια, κάτι που κάνει το όλο εγχείρημα πολύ σημαντικό και ακόμα πιο ενδιαφέρον. Για όλους εμάς, τα μέτωπα αντίστασης ενάντια στην καταστροφική νεοφιλελεύθερη πολιτική για το περιβάλλον που άσκησαν διαχρονικά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ (καθώς με την υπογραφή του ξεκίνησε η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ στο Βόλο), χτίζονται ενιαιομετωπικά στη βάση των τοπικών κοινωνιών και αποτελούν το μόνο φρένο στη ραγδαία επιδείνωση της καθημερινότητάς μας:

  • την εκρηκτική αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο
  • την έντονη ολοένα κλιμακούμενη δυσοσμία στη Δυτική Αθήνα
  • την προ των πυλών καύση απορριμμάτων στον Τιτάνα στη Θεσσαλονίκη και αλλού

Όπως έχουν δείξει επιστημονικές μελέτες, η καύση σκουπιδιών έχει εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες για την υγεία, καθώς απελευθερώνονται διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και επικίνδυνοι αέριοι ρύποι και παράγεται τοξική τέφρα που καταλήγει στο νερό και το έδαφος και από εκεί στην τροφική αλυσίδα.

Την προηγούμενη δεκαετία είχαμε σημαντικούς τοπικούς αγώνες σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων. Απ’ την εξέγερση των κατοίκων της Κερατέας Αττικής το 2011 ενάντια στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή και το κίνημα της Λευκίμμης στη Νότια Κέρκυρα για τον ίδιο λόγο, μέχρι τις πιο πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις χιλιάδων πολιτών στον Βόλο, τις σημαντικές κινητοποιήσεις στη Δυτική Αττική αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις δόθηκε μια σημαντική απάντηση σε τοπικό επίπεδο. Με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) η καύση απορριμμάτων γενικεύεται – γι’ αυτό και ο πανελλαδικός συντονισμός των κινημάτων είναι το επόμενο απαραίτητο βήμα.

Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, απαιτώντας πραγματικές λύσεις και όχι «κούφιες» υποσχέσεις. Τέτοια φαινόμενα «υποσχέσεων» στο παρελθόν οδήγησαν στο ξεπούλημα αγώνων, όπως συνέβη για παράδειγμα στις Σκουριές ή στη Φυλή, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση υποσχόταν άλλα και ως κυβέρνηση έκανε τα ακριβώς αντίθετα. Δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε καμία κυβέρνηση αλλά ούτε και στις σημερινές αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις οποίες ο ΕΣΔΑ ρίχνει το βάρος της διαχείρισης των απορριμμάτων – πάντα με κατεύθυνση την καύση, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και την κερδοφορία των εργολάβων των σκουπιδιών.

Η Πανελλαδική Ημέρα δράσης ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων και τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων – ΜΕΑ (που θα τροφοδοτούν τα εργοστάσια καύσης) το Σάββατο, 29 Μάη, φιλοδοξεί να είναι μια πραγματικά ενωτική κινηματική πρωτοβουλία συντονισμού των τοπικών κοινωνιών, ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές που καταστρέφουν το περιβάλλον και το μέλλον μας.

Δείτε το event στο facebook εδώ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα