Array

Πρώτη η «Νέα Πορεία» στις εκλογές για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο

Η συνδικαλιστική κίνηση «Νέα Πορεία» στο Σισμανόγλειο, σημείωσε γεωμετρική άνοδο στις εκλογές που διεξήχθησαν το Δεκέμβρη του 2012 για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, παίρνοντας 205 ψήφους έναντι 53 το 2010, και ανεβαίνοντας από το 13,5% των ψήφων στο 41%!

Του Νίκου Μαλίνογλου, Μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στο Σισμανόγλειο

O τετραπλασιασμός των ψήφων της «Νέας Πορείας», την στιγμή που οι υπόλοιπες παρατάξεις-μεγαθήρια του παρελθόντος, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, σημείωσαν κάθετη πτώση η πρώτη και σημαντική η δεύτερη (δείτε πίνακα), δείχνει ξεκάθαρα πως οι εργαζόμενοι, μέσα στη δίνη της κρίσης που έχει καταστρέψει την Υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα, διαλέγουν να πορευτούν με τις δυνάμεις που όλη την προηγούμενη περίοδο έδωσαν μάχες. Μάχες για τα δικαιώματα των εργαζομένων και για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του χώρου, βασισμένες σε αρχές και όχι σε πάρε-δώσε, ρουσφέτια και διαφθορά, κατά την προσφιλή μέθοδο των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Γενικά για τ’ αποτελέσματα:

Πρέπει να πούμε πως η αποχή και σ’ αυτές τις εκλογές ήταν πολύ μεγάλη φτάνοντας το 61%. Το γεγονός πως οι εκλογές διεξήχθησαν Σάββατο, αντικειμενικά έπαιξε ρόλο σε αυτό αλλά ο πιο καθοριστικός παράγοντας ήταν, κατά τη γνώμη μας, άλλος: το γεγονός πως οι εργαζόμενοι, τόσο στον χώρο μας όσο και συνολικά στην κοινωνία, δεν βλέπουν μπροστά τους μια ξεκάθαρη προοπτική νίκης απέναντι στον οδοστρωτήρα των μέτρων που βιώνουμε. Οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος έχουν τη βασική ευθύνη γι αυτή την κατάσταση, για ολόκληρο το εργατικό κίνημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επικρατούν η απαισιοδοξία και η απογοήτευση.

ΔΗ.ΣΥ. (πρώην ΠΑΣΚΕ)

Η πτώση που σημείωσε η ΠΑΣΚΕ παρότι κατέβηκε με το όνομα Δημοκρατική Συνεργασία (ΔΗ.ΣΥ.) ήταν πολύ σημαντική. Παρά το γεγονός ότι άλλαξαν το όνομα τους, οι εργαζόμενοι δεν ξεγελάστηκαν. Δεν μπορεί απλά με μια αλλαγή του ονόματος να παραγραφούν η διαφθορά, οι δοσοληψίες, τα ρουσφέτια, η προδοσία των αγώνων και η αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση τόσα χρόνια.

ΔΑΚΕ

Η πτώση της ΔΑΚΕ ήταν ένα μήνυμα για όλους όσοι απροκάλυπτα στηρίζουν τις μνημονιακές επιλογές. Όλη την προηγούμενη περίοδο, η μόνη πρόταση της ΔΑΚΕ ήταν να «συμμορφωθούμε» στις κυβερνητικές επιλογές γιατί… δεν γίνεται διαφορετικά! Η ΔΑΚΕ είχε το θράσος να βγει ανοιχτά σε γενική συνέλευση των εργαζομένων, εν μέσω κινητοποιήσεων και να πει: «τι να κάνουμε, δεν γίνεται αλλιώς, θα πρέπει να κλείσουν τα μισά νοσοκομεία…». Δηλαδή «ναι» στη διάλυση της δημόσιας Υγείας, «ναι» στις μαζικές απολύσεις.

Για τις μάχες που έρχονται:

Τ’ αποτελέσματα των εκλογών, την ίδια στιγμή που είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά για τη «Νέα Πορεία», σημαίνουν και μια μεγάλη ευθύνη: αφενός, να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο ν’ αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και αφετέρου, να μπορέσει, βασισμένη σε αυτά τα ποσοστά, να έχει αντίστοιχη εκλογική απήχηση στις εκλογές του Σωματείου, σε λίγους μήνες.

Ένα αντίστοιχο εκλογικό αποτέλεσμα και στις εκλογές για το Σωματείο θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τους αγώνες στο Σισμανόγλειο και στην Υγεία συνολικότερα, θα αποτελεί ένα ακόμα λιθαράκι στον αγώνα για την αναγέννηση του συνδικαλιστικού κινήματος, που έχει πιάσει πάτο στα χέρια των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα