Προβοκάτσιες στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ με στόχο τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες!

Εργολάβοι, αστυνομικοί και διοικητικός μηχανισμός στην Ο.ΣΥ. ενάντια στις καθαρίστριες των λεωφορείων και πάλι

 

 

ελενη  newego_large_t_1101_54571469-jpg
Των Ελένη Μήτσου και Αποστόλη Κασιμέρη

 

Αυτά που συνέβησαν στη διάρκεια της προηγούμενης βδομάδας και επί 3 συνεχόμενα βράδια στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ μπορεί μόνο να περιγραφεί σαν προβοκάτσια που στόχο έχει να διωχθούν οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες των λεωφορείων πριν προλάβουν να υπογράψουν συμβάσεις με την Ο.ΣΥ. (λεωφορεία αστικών συγκοινωνιών Αθήνας).

Πρωταγωνίστρια στην προβοκάτσια δεν είναι άλλη από την πρώην προϊσταμένη στο αμαξοστάσιο Ελληνικού, απεργοσπάστρια και δηλωμένη εχθρό του σωματείου των εργαζομένων Αλεξανδρίνα Αλντέα, για της οποίας την απομάκρυνση πάλεψαν επίμονα οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες της ΟΣΥ.

Η «κυρία» αυτή μαζί με μια μικρή ομάδα πιστών υποτακτικών της, προσπάθησε να παρεμποδίσει τον καθαρισμό των λεωφορείων από τις καθαρίστριες. Στόχος, να κηρυχθεί έκπτωτος ο σημερινός εργολάβος και να έρθει ο επόμενος επιλαχών, προτού εφαρμοστεί ο νόμος της απευθείας πρόσληψης των καθαριστριών από την Ο.ΣΥ. Με αυτό τον τρόπο οι σημερινές εργαζόμενες, θα κινδυνεύουν, αντί να προσληφθούν από την ΟΣΥ να χάσουν τη δουλειά τους, αφού ο νέος εργολάβος θα φέρει τις δικές του εργαζόμενες.

Σε αυτή την προβοκάτσια η κ. Αλντέα βρήκε συμμάχους μέσα στην αστυνομία αλλά και μέσα στον διοικητικό μηχανισμό της ΟΣΥ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Η Προβοκάτσια

Στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου η κ. Αλντέα μαζί μ’ έναν αριθμό υποτακτικών της (πρώην καθαρίστριες) πήγαν έξω από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού και εμπόδιζαν τις εργαζόμενες να μπουν για δουλειά. Μπλόκαραν την είσοδο, απειλούσαν, ενώ σταματούσαν τα λεωφορεία που έμπαιναν στο γκαράζ και ελέγχανε μήπως «κρύβεται» καμία εργαζόμενη μέσα.

Το 2ο βράδυ μάλιστα, όταν οι εργαζόμενες κατάφεραν να μπουν στο αμαξοστάσιο σπρώχνοντας, η συμμορία της κ. Αλντέα τις ακολούθησε μέσα στο αμαξοστάσιο (πράγμα που απαγορεύεται) και τους επιτέθηκε βίαια (έπιασαν μια εργαζόμενη από το λαιμό, χτυπούσαν με μανία το ήδη τραυματισμένο και δεμένο με επίδεσμο χέρι μιας άλλης καθαρίστριας κλπ).

Λίγο αργότερα εμφανίστηκε ο προϊστάμενος της ΟΣΥ κ. Κ. Φρ.*, ο οποίος όμως, αντί να διώξει την ομάδα της κ. Αλντέα και να αφήσει τις εργαζόμενες να δουλέψουν, τις πέταξε όλες εκτός αμαξοστασίου για να μάθουν, όπως είπε, να μην τσακώνονται!!…

Το 3ο βράδυ η κ. Αλντέα και η ομάδα της προσπάθησαν να κάνουν τα ίδια στο αμαξοστάσιο του Πειραιά. Και πάλι όρμησαν μέσα στο αμαξοστάσιο προσπαθώντας με τη βία να σταματήσουν τις καθαρίστριες να εργαστούν, χωρίς όμως επιτυχία

Η απίστευτη, προκλητική στάση της αστυνομίας

Έξω από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού βρισκόταν και τα 2 βράδια των επεισοδίων και επί πολλές ώρες ένα περιπολικό και ένα αυτοκίνητο της ασφάλειας! Ποιος κάλεσε την αστυνομία; Δεν ξέρουμε.

Ξέρουμε όμως τον ρόλο που επέλεξε να παίξει: Οι αστυνομικοί όχι μόνο δεν επενέβησαν παρότι έβλεπαν να διαπράττονται παραπτώματα μπροστά στα μάτια τους, αλλά ήταν εξαιρετικά φιλικοί… με την πλευρά της κ. Αλντέα, αρνούμενοι ακόμα και να μιλήσουν με τις εργαζόμενες καθαρίστριες όταν αυτές τους απευθύνονταν.

Το δεύτερο βράδυ η στάση των αστυνομικών ήταν ακόμα πιο προκλητική. Κάποιες από τις εργαζόμενες καθαρίστριες (αφότου πετάχτηκαν έξω από το αμαξοστάσιο) πήγαν στο αστυνομικό τμήμα Ελληνικού να καταθέσουν μήνυση ενάντια στην κ. Αλντέα και στην υπόλοιπη συμμορία.

Λίγη ώρα αργότερα, οι εργαζόμενες που είχαν μείνει στο αμαξοστάσιο άκουσαν τον αστυνομικό που βρισκόταν στο περιπολικό να ενημερώνει την πλευρά της κ. Αλντέα ότι γίνεται μήνυση εναντίον τους. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, αντί να τις συλλάβουν, όπως όφειλαν, στα πλαίσια του αυτοφόρου, έφυγαν!

Ποια είναι η κ. Αλντέα

Η κ. Αλντέα ήταν από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι και τα μέσα του περασμένου Ιουλίου προϊστάμενη των καθαριστριών στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού.

Μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια απέλυσε 7 εργαζόμενες (Σιράν Τσ., Θέμις Α., Αγαθή Α., Γκίφτυ Χ., Νάντια Σ., Σάλυ, Ζαιναμπού Τζ.)** και εξανάγκασε άλλη 1 σε παραίτηση (Ελένη Κ.)**. Ο λόγος; Γιατί είχαν το θράσος να ζητάνε τα λεφτά τους όταν ο εργολάβος τις άφηνε απλήρωτες για μήνες!

Αυτή ήταν η δουλειά της κ. Αλντέα όσο εργαζόταν για τη Λινκ Απ. Να υποχρεώνει κάθε βράδυ τις εργαζόμενες να καθαρίζουν μέχρι και διπλάσια λεωφορεία από αυτά που προβλεπόταν από τη σύμβαση και να απολύει όποια σηκώνει κεφάλι. Για τις «υπηρεσίες» της αμείβονταν με 1100 ευρώ το μήνα, αντί για 450 που έπαιρναν οι υπόλοιπες εργαζόμενες.

Όταν οι καθαρίστριες της Ο.ΣΥ. ξεκίνησαν τον Γενάρη του 2016 αγώνα για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους (ο εργολάβος τους χρωστούσε 3 μηνιάτικα και δώρο Χριστουγέννων) η κ. Αλντέα έκανε από τη θέση της προϊσταμένης ότι μπορούσε για να σπάσει την απεργία. Το ίδιο έκανε και σε όλες τις επόμενες κινητοποιήσεις. Προσπάθησε να τις σπάσει και να διαλύσει το σωματείο των καθαριστριών, το ΣΕΡΚΑ, που δημιουργήθηκε μέσα από τον αγώνα. Δεν τα κατάφερε. Μάλιστα το σωματείο αντεπιτέθηκε, πήγε στην επιθεώρηση εργασίας, την κατήγγειλε για τον εργασιακό εκφοβισμό που ασκούσε όσο καιρό ήταν προϊσταμένη κ.α. και δικαιώθηκε!

Τον Ιούλιο η κ. Αλντέα μην μπορώντας να επιβληθεί πια στις εργαζόμενες που είχαν οργανωθεί σε σωματείο και βλέποντας το νόμο για τις απευθείας συμβάσεις των καθαριστριών να πλησιάζει (γι’ αυτήν ο νόμος σημαίνει ότι θα έχανε τα 1100 ευρώ και θα έπαιρνε 600-700) έπαιξε το τελευταίο της χαρτί. Άρχισε να εμποδίζει τις εργαζόμενες του σωματείου να δουλέψουν και να δημιουργεί «φασαρίες» – μαζί με τις υποτακτικές της δεν άφηνε τις εργαζόμενες του σωματείου να πάρουν τα καρότσια με τα καθαριστικά υλικά για να πάνε στα λεωφορεία, τις έβριζε και τις απειλούσε.

Ο στόχος της ήταν ξεκάθαρος: η Διοίκηση της ΟΣΥ να κηρύξει έκπτωτη την Λινκ Απ, την εταιρία για την οποία εργαζόταν οι καθαρίστριες (σε όλα τα αμαξοστάσια) και να έρθει η επιλαχούσα εταιρία ΕΥΚ.

Μάλιστα, από τα λεγόμενά της ήταν φανερό ότι είχε κλείσει προσωπική συμφωνία με την ΕΥΚ. Έλεγε για παράδειγμα χαρακτηριστικά στις εργαζόμενες – μέλη του σωματείου:

«Θα απολυθείτε όλες. Όταν έρθει η ΕΥΚ θα σας διώξει όλες κι’ εγώ θα κόψω τούρτα στην πύλη του αμαξοστασίου».

Τα επεισόδια κράτησαν τότε μια βδομάδα. Μετά η κ. Αλντέα και η κλίκα της απολύθηκαν.

Ούτε βήμα πίσω

Για 2 μήνες μετά την απόλυση τους η κ. Αλντέα και η κλίκα της δεν έδωσαν σημεία ζωής στα αμαξοστάσια. Εμφανίστηκαν ξαφνικά και λίγες μέρες μετά από συνάντηση που είχε το ΣΕΡΚΑ με τη Διοίκηση της ΟΣΥ για το θέμα των απευθείας συμβάσεων.

Τυχαίο; Θα φανεί.  

Το σίγουρο πάντως είναι ένα: οι καθαρίστριες μέλη του ΣΕΡΚΑ δεν θα κάνουν πίσω. Είναι αποφασισμένες να φτάσουν αυτό τον αγώνα μέχρι το τέλος.

 

 

 

Υστερόγραφο

Επειδή πολλά ακούγονται για το ζήτημα των δεδουλευμένων των καθαριστριών της ΟΣΥ…

Αυτή τη στιγμή η εργολαβική εταιρία Λινκ Απ χρωστάει στις καθαρίστριες μισθούς 4 μηνών. Οι καθαρίστριες έχουν προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του εργολάβου μπλοκάροντας τις επιταγές που θα έπαιρνε ο εργολάβος από την ΟΣΥ. Από τον Μάιο δηλαδή, ο εργολάβος δεν έχει πάρει στα χέρια του επιταγή από την ΟΣΥ γιατί τις μπλοκάρουν οι καθαρίστριες.

Οι καθαρίστριες φοβούνται (και δικαίως) πως αν ο εργολάβος πάρει τις επιταγές, δεν θα τις χρησιμοποιήσει για να τις πληρώσει και πιθανά να εξαφανιστεί με τα λεφτά.. Κάνοντας ασφαλιστικά μέτρα, τα χρήματα μένουν στην Ο.ΣΥ. μέχρι να γίνει το δικαστήριο που θα τις δικαιώσει και θα δώσει την εντολή στην ΟΣΥ να δώσει τα χρήματα στις καθαρίστριες.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι η κ. Αλντέα φωνάζει έξω από τα γκαράζ: πάρτε πίσω τα ασφαλιστικά μέτρα…. Ζητά δηλαδή από τις εργαζόμενες καθαρίστριες να πάρουν πίσω το μόνο πράγμα που διασφαλίζει ότι κάποια στιγμή θα πληρωθούν!

 

 

 

* Το πλήρες όνομα είναι στη διάθεση του «Ξ»
** Τα πλήρη ονόματα είναι στα διάθεση του «Ξ»

 


Σχετικά άρθρα:

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα