Πορεία στα Γιάννενα στις 11/5 κατά των εξορύξεων: Ξανά δυναμικό παρών

Πάνω από 2.500 άτομα συμμετείχαν στην πορεία που έγινε το Σάββατο 11 Μάη στα Γιάννενα κατά των εξορύξεων υδρογοναθράκων. Ένα χρόνο πριν (1/6/18) με ανάλογη επιτυχία είχε γίνει το πρώτο Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο πάλι στα Γιάννενα. Και πριν λίγους μήνες (21/2/19) πετυχημένη ήταν και η πορεία που έγινε στην Αθήνα.

***

Την χθεσινή πορεία κάλεσαν οι: Ανοιχτή συνέλευση στα Γιάννενα, Συντονισμός συλλογικοτήτων Ιωαννίνων, Πρωτοβουλία Άρτας, Πρωτοβουλία Πρέβεζας, Ανοιχτή συνέλευση Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Fossil Free Corfu, Πρωτοβουλία πολιτών Λευκάδας, SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ, Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Στην κεφαλή των διαδηλωτών τον τόνο έδιναν οι ομάδες των μουσικών με τα κρουστά («Κρόταλ Αρτα») και φυσικά τα κλαρίνα. Η πορεία ξεκίνησε μπροστά από τη Νομαρχία για να διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Και ιδιαίτερα αισθητή ήταν η συμμετοχή νεολαίας.  

***

Υπάρχει όμως μια πολύ βασική θετική διαφορά σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Κι αυτή είναι ότι το κίνημα κατά των εξορύξεων έχει επεκταθεί και πέραν της Ηπείρου. Τους τελευταίους μήνες σε όλα τα νησιά του Ιονίου έγιναν εκδηλώσεις ενημέρωσης ενάντια στις εξορύξεις και όλες χωρίς εξαίρεση κατέληξαν στη δημιουργία τοπικών επιτροπών αγώνα. Κι ακόμα πιο πρόσφατα, τον τελευταίο μήνα, συγκροτήθηκαν πρωτοβουλίες στη Μεσσηνία (Γαργαλιάνοι) και στην Ηλεία (Κατάκολο).

Ένα ελπιδοφόρο επόμενο βήμα θα ήταν η οργάνωση πορειών και διαμαρτυριών -όπως στα Γιάννενα- σε όλη την ζώνη των περιοχών που έχουν δεσμευτεί με συμβάσεις για την εξόρυξη υδρογοναθράκων. Και φυσικά ο συντονισμός μεταξύ τους. Δεν υπάρχει χειρότερο σενάριο για τους ενεργειακούς κολοσσούς από το να βρεθούν μπροστά σε ενήμερες τοπικές κοινωνίες. Και κυρίως οργανωμένες και ανυπάκουες!

Δες το βίντεο της πορείας:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα