Άρτα: Μπλόκο στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, καλά νέα για το κίνημα που γεννιέται

Πριν λίγες μέρες, στις 21 Γενάρη, ο δήμος Άρτας έγινε ο δεύτερος δήμος στην  Ήπειρο που πήρε απόφαση – με μόλις 1 ψήφο κατά στο δημοτικό συμβούλιο – να μπλοκάρει τις έρευνες για εξορύξεις υδρογοναθράκων στην επικράτεια του. Ο πρώτος ήταν ο δήμος Ζαγορίου. Το κίνημα στην Ήπειρο κατά των εξορύξεων αλλά και πανελλαδικά δικαίως σημείωσε με χαρά την χαραμάδα που άνοιξε.  Απέναντι τους δεν βρίσκεται ένας ισότιμος αντίπαλος, αλλά ο Γολιάθ… Δηλαδή η κυβέρνηση και οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι που έχουν δεσμεύσει με μακροχρόνιες συμβάσεις το 1/3 (!!) των ελληνικών εδαφών και της θάλασσας που μας περιβάλλει, για έρευνα και εξόρυξη υδρογοναθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

Κι ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούν πλήρως, το κίνημα και οι τοπικές κοινωνίες στην Ήπειρο, σ’ αυτή την φάση, έχουν πολύ μεγάλο ειδικό βάρος. Γιατί έμελλε να ξεκινήσουν πρώτα εκεί οι ερευνητικές γεωτρήσεις. Έτσι κάθε εμπόδιο που προβάλλουν και πετυχαίνει το σκοπό του, δίνει το χρόνο στο κίνημα να χτιστεί πανελλαδικά και να συντονιστεί. Δίνει χρόνο στους εργαζόμενους,  τα λαϊκά στρώματα κι όλους μας να ακούσουμε και να σκεφτούμε. Και κυρίως να κατανοήσουμε το δικό μας ρόλο. Όλες οι υπογραφές στα χαρτιά θα χάσουν το νόημα τους αν οι εταιρείες σε κάθε χωριό, χωράφι, παραλία κοκ, αλλά και σε κάθε εργασιακό χώρο, σχολείο, γειτονιά βρουν μαζική αντίσταση.

Η ώρα είναι τώρα, καθώς μέσα στο 2019 θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και στο Κατάκολο και να στηθούν πλατφόρμες στον Πατραϊκό, σε όλο το Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

* * * 

Η μοναδική παραφωνία στο δημοτικό συμβούλιο Άρτας ήταν η ψήφος υπέρ των εξορύξεων του Άγγελου Ξυλογιάννη, 1 εκ των 3 συμβούλων της παράταξης «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή» (σ.σ. οι άλλοι 2 ψήφισαν κατά και διαφοροποιήθηκαν δημόσια από την στάση του Α. Ξυλογιάννη). Ο άνθρωπος είναι συνεπής με την ιδιότητα του ως ηγετικός του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, του μοναδικού πολιτικού κόμματος που έβγαλε ανακοίνωση υπέρ των εξορύξεων στην Άρτα και συνολικότερα! Αν μη τι άλλο σε σχέση με άλλους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν κατά καιρούς «και με την κυβέρνηση και με την κοινωνία», αυτός διάλεξε την μια πλευρά. Να είναι με την κυβέρνηση ενάντια στην κοινωνία.

* * *

Ζούμε μόλις την αρχή της γέννησης τοπικών κινημάτων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Είμαστε πεπεισμένοι πως μας αφορούν όλους και δεν περιμένουμε οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που ζουν στο προαναφερόμενο 1/3 της χώρας να βγάλουν μόνοι τους το φίδι από την τρύπα.

Μια καλή αφορμή να φωτίσουμε το θέμα είναι η πρώτη κινητοποίηση που οργανώνεται στην Αθήνα την Πέμπτη 21.2.2019, από συλλογικότητες ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Με συγκέντρωση στα Προπύλαια (στις 18:00) και πορεία στη Βουλή. Μέχρι την στιγμή που γράφουμε αυτό το άρθρο το κάλεσμα υπογράφουν οι Πρωτοβουλίες Αθήνας, Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας ενάντια στις εξορύξεις υδρογοναθράκων, η Ανοιχτή συνέλευση στα Γιάννενα και η Ομάδα για τη δημιουργία ανοιχτής συνέλευσης σε Κεφαλονιά – Ιθάκη. Αλλά ο κατάλογος παραμένει ανοικτός.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα