Ρεπορτάζ από την πορεία ενάντια στις εξορύξεις στην Αθήνα 21/2

Η χθεσινή πορεία με περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην Αθήνα ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, επιβεβαίωσε ότι το κοινό μέτωπο των αγωνιζόμενων κοινωνιών ενάντια σε όσους καταστρέφουν το περιβάλλον και τις ζωές μας, πέρα από αναγκαίο είναι και εφικτό.

Δικαιωματικά στην κεφαλή της πορείας ήταν τα μπλοκ των διαδηλωτών των Πρωτοβουλιών και των Συλλογικοτήτων ενάντια στις εξορύξεις σε Αθήνα, Ήπειρο, Ιόνιο. Είδαμε πανό από τα Γιάννενα, την Άρτα, την Πρέβεζα, την Ιθάκη, τη Λευκάδα, την Κεφαλλονιά, από αδελφότητες απόδημων Ηπειρωτών κ.λ.π.

Παρούσες και οι «Βρυσούλες», η ομάδα γυναικών της Ηπείρου που δημιουργήθηκε για να παλέψει ενάντια στις εξορύξεις, με όπλα τον πολιτισμό, την παράδοση, τον χορό και το τραγούδι. Στο ίδιο πνεύμα και το συγκρότημα χάλκινων «Αγία Φανφάρα», με τις μουσικές του έδειξε πως ο πολιτισμός μπορεί να συμβαδίζει με το κίνημα και τις δράσεις του. 2

* * *

Αλλά το πιο ελπιδοφόρο είναι ότι στην ίδια πορεία βρέθηκαν αγωνίστριες και αγωνιστές από τα κινήματα:  

  • του Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών,
  • της Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις χρυσού,
  • των Αγράφων ενάντια στις ανεμογενήτριες,
  • της Δυτικής Αθήνας ενάντια στο ΧΥΤΑ Φυλής και την απειλή της καύσης σκουπιδιών.

Αυτή δεν είναι μια τυχαία συνεύρεση. Είναι αποτέλεσμα της αναγνώρισης πως τα σημαντικά τοπικά κινήματα εμπνέονται το ένα από το άλλο. Γιατί η βάση τους είναι κοινή. Έχουν απέναντι τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ή πολυεθνικές έτοιμες για όλα. Και μια κυβέρνηση delivery αυτών των συμφερόντων.

* * * 

Κάποια από τα συνθήματα που φωνάχτηκαν από τους διαδηλωτές ήταν: «Ε, ε, ε, ο, ο, ο, πάρτε τα τρυπάνια σας και φύγετε από δω»,  «Όχι στις εξορύξεις ποτέ και πουθενά, ελεύθερα να μείνουν δάση και βουνά», «Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία», «Από το Μεξικό μέχρι την Ελλάδα στις πετρελαϊκές θα φέρουμε ζαλάδα», «Θέλουμε τα δάση, τη γη και το νερό, αγώνας μαζικός με όλο το λαό», «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», «Η ανάπτυξή τους με αίμα είναι βαμμένη φέρνει μόνο πόλεμο και γη κατεστραμμένη».

Άλλα μπλοκ που συμμετείχαν στην συγκέντρωση ήταν της «Greenpeace», της «Εναλλακτικής Δράσης», του αντιεξουσιαστικού χώρου («Α.Κ.», «Ροσινάντε» κ.λ.π.), ενώ πολιτικά η συγκέντρωση υποστηρίχθηκε από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικές Αριστεράς όπως η «Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική Αριστερά», το Ξεκίνημα, κα.

* * *

Λίγο πριν την εκκίνηση της πορείας στα Προπύλαια, έγινε αντιληπτή η προσπάθεια του πρώην υπουργού περιβάλλοντος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Τσιρώνη, να βαδίσει μαζί με το σώμα των διαδηλωτών. Εύλογα θεωρήθηκε ως παραφωνία και του ζητήθηκε επίμονα να αποχωρήσει. Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει την υπογραφή της σε μεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Συμπεριλαμβανομένης της άνευ όρων παράδοσης σε μεγάλους ομίλους του 1/3 της επικράτειας της χώρας σε γη και θάλασσα για έρευνα και εξορύξεις.

* * *

Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις είναι μόλις στην αρχή του, έχοντας κάνει κάποια πρώτα σημαντικά βήματα στην Ήπειρο και στο Ιόνιο. Η ενίσχυση και η επέκταση του στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα είναι απαραίτητη. Κι άλλο τόσο η πλατιά στήριξη του από τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα