Χαλκιδική: 10πλάσιες συγκεντρώσεις καδμίου σε παιδί 2,5 ετών δίπλα σε μεταλλευτικές εγκαταστάσεις!

Χτες 17/2 δημοσιεύτηκε η καταγγελία μιας οικογένειας που ζούσε σε σπίτι δίπλα στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική. Στην καταγγελία τους αναφέρουν ότι το παιδί τους, που είναι 2,5 ετών, παρουσίασε προβλήματα υγείας (ζαλάδες, εμετούς, πονοκεφάλους, κα) και σε σειρά εξετάσεων που του έκαναν δεν μπόρεσαν να βρουν την αιτία των προβλημάτων αυτών.

Έτσι, έκαναν ειδικές εξετάσεις για βαρέα μέταλλα, όπου βρέθηκαν στο παιδί συγκεντρώσεις σε κάδμιο 10πλάσιες από το επιτρεπόμενο όριο!

Το κάδμιο είναι ένα επικίνδυνο για την υγεία στοιχείο, που μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

***

Το σπίτι της οικογένειας βρίσκεται στην Ολυμπιάδα, πολύ κοντά στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις. Όπως είχε αναφέρει η μητέρα Ελένη Κυπραίου σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Omniatv η εταιρεία ρίχνει λήμματα στα ποτάμια της περιοχής, ενώ υπάρχουν τέλματα και σκόνη από την επεξεργασία που έχουν διαχυθεί παντού στην περιοχή από τα φορτηγά που κινούνται στους γύρω δρόμους.

Όταν άρχισαν τα προβλήματα υγείας στο παιδί τους, η οικογένεια αναγκάστηκε να αφήσει το σπίτι της και να μετακομίσει στην Ασπροβάλτα. Όπως αναφέρουν στην καταγγελία τους, μετά από μικρό χρονικό διάστημα τα άμεσα συμπτώματα σταμάτησαν, ενώ βέβαια είναι στη διαδικασία να κάνουν επαναληπτικές ιατρικές εξετάσεις.

***

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μας, η Eldorado Gold προς το παρόν έχει βάλει στον πάγο το υποέργο των Σκουριών και έχει επικεντρώσει την δραστηριότητα της στην Ολυμπιάδα. Αυτό οφείλεται στα νομικά κολλήματα που υπάρχουν και που ανέδειξε το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, κυρίως όσον αφορά το θέμα της μεταλλουργίας.

Έτσι, οι Σκουριές βρίσκονται σε φάση «συντήρησης» ενώ δεν έχει ξεκινήσει η εξόρυξη στο ανοιχτό όρυγμα. Στην Ολυμπιάδα αντίθετα η εταιρεία δουλεύει εντατικά στις υπόγειες στοές, όπως και στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, κάτω από τη Στρατονίκη.

Η παραγωγή αυτή, στη συνέχεια πηγαίνει στο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας όπου υπόκειται σε επεξεργασία, με χρήση κυανίου. Το συμπύκνωμα που προκύπτει, η Eldorado το εξάγει σε άλλες χώρες προκειμένου να γίνει η τελική επεξεργασία και να εξαχθεί ο χρυσός και τα υπόλοιπα μέταλλα. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία δεν φορολογείται (η φορολόγηση γίνεται με βάση την αξία των καθαρών μετάλλων), και έτσι δεν έχει καν έσοδα το ελληνικό δημόσιο.

***

Όπως είναι όμως φανερό από την καταγγελία της οικογένειας, αυτή η δραστηριότητα της Eldorado στην Ολυμπιάδα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, και προφανώς και των εργαζομένων.

Πριν καν αρχίσει η εξόρυξη με το ανοιχτό όρυγμα, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, από τις ρωγματώσεις στα σπίτια στη Στρατονίκη, μέχρι τα 40 νεκρά πρόβατα που ήπιαν νερό με αρσενικό από ρέμα της περιοχής. Τώρα, με την συγκεκριμένη καταγγελία φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

Μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γίνει σε περίπτωση που συνεχίσει η δραστηριότητα της εταιρείας και επεκταθεί πλήρως με βάση το σχέδιο της:

  • όταν θα βγαίνουν τόνοι τοξικής σκόνης με αμίαντο κάθε μέρα από το open pit
  • όταν τα λήμματα θα συσσωρεύονται σε τεράστιες ποσότητες πίσω από τερατώδη φράγματα που βρίσκονται πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα απειλώντας με ατύχημα τύπου Βραζιλίας.
  • όταν τα νερά της περιοχής εκτός του ότι θα μειωθούν επικίνδυνα θα είναι και μολυσμένα

***

Οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και της Θεσσαλονίκης, πρέπει να ενημερωθούν για αυτά τα περιστατικά και να αντιδράσουν άμεσα. Η Eldorado προσπαθεί να εξαγοράσει την σιωπή της τοπικής κοινωνίας με στοχευμένες προσλήψεις. Όπως αναφέρει και στην συνέντευξή της η Ελένη Κυπραίου οι εκπρόσωποι της εταιρείας, όταν διαμαρτυρήθηκε για την μόλυνση, της πρότειναν να πιάσει δουλειά στην εταιρεία! Ακόμα και οι εργαζόμενοι όμως, που τώρα στηρίζουν τα συμφέροντα της πολυεθνικής, πρέπει να αναρωτηθούν αν η ζωή και η υγεία τους, η δική τους και των παιδιών τους, αν η ίδια η υπόσταση του τόπου τους, είναι πιο πάνω από ένα μεροκάματο που σήμερα έχουν αλλά αύριο δεν θα έχουν.

Η ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, τα ζώα, τα νερά, τα φρούτα και τα λαχανικά της περιοχής όλα κινδυνεύουν από την εξορυκτική δραστηριότητα. Είναι ζωτική ανάγκη να την σταματήσουμε άμεσα!

Ολόκληρη η καταγγελία της οικογένειας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα