Για τη νίκη της τοπικής κοινωνίας στο Κιλκίς ενάντια στις εξορύξεις

Μερικά χιλιόμετρα βορειοδυτικά της καταστροφικής «επένδυσης» στις Σκουριές της Χαλκιδικής, σχεδιαζόταν τα τελευταία χρόνια ένα ακόμη έγκλημα. Το 2012, η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ πλειοδότησε σε διεθνή διαγωνισμό «για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας Νομού Κιλκίς».

Το γεγονός ότι παρά τον «επιτυχημένο» διαγωνισμό, ουδέποτε υπογράφηκε σύμβαση για την έρευνα και την εξόρυξη χαλκού και χρυσού που υπάρχουν στο υπέδαφος της περιοχής, αλλά και η τελική ματαίωση των σχεδίων, οφείλεται στις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Η νίκη αυτή των κατοίκων είναι ιδιαίτερα σημαντική για πολλούς λόγους. Καταρχήν γιατί μέσα στην εποχή των διαρκών επιθέσεων, ηττών και απογοητεύσεων, κάθε κινηματική επιτυχία αποτελεί μια όαση αισιοδοξίας και δύναμης για ολόκληρη την κοινωνία. Επιπλέον, η ματαίωση των σχεδίων για εξορύξεις στο Κιλκίς αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στο σχέδιο να μετατραπεί ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα σε ατελείωτη χαβούζα των εξορυκτικών εταιρειών, με εξορύξεις σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς και Χαλκιδική. 

Πάνω απ’ όλα όμως, γιατί η ματαίωση των σχεδίων εξόρυξης, σημαίνει τη σωτηρία μιας περιοχής μεγάλης οικολογικής σημασίας, την ώρα μάλιστα που οι γειτονική Χαλκιδική έχει ήδη αρχίσει να πληρώνει βαρύ περιβαλλοντικό πλήγμα από τις (προπαρασκευαστικές ακόμα) δραστηριότητες της Eldorado Gold. 

Η περιοχή

Η περιοχή στην οποία σχεδιαζόταν η εξόρυξη χρυσού και χαλκού, περιλαμβάνει μια σειρά χωριά έξω από το Κιλκίς, αλλά και τα Κρούσια όρη. Πρόκειται για έναν όγκο καταπράσινων λόφων, με δάση πλατύφυλλων φυλλοβόλων (κυρίως οξιές και βελανιδιές) στα νότια της λίμνης Κερκίνης. Η ίδια η λίμνη, που βέβαια δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τη μαζική καταστροφή που φέρνουν μαζί τους τέτοιου είδους «επενδύσεις», αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας και ανήκει στους προστατευόμενους υγρότοπους της συνθήκης Ραμσάρ.

Ταυτόχρονα, η καταστροφή δε θα άφηνε ανεπηρέαστη την ανθρώπινη υγεία και τις υπόλοιπες οικονομικές και επαγγελματικές δραστηριότητες στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση εξορυκτικών δραστηριοτήτων, έχουμε μαζική ρύπανση του αέρα, του εδάφους και των νερών (υπέργειων και υπόγειων). Ιδιαίτερα σε περιοχές οι οποίες βασίζονται στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό, οι εξορύξεις αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο τόσο για την ποιότητα των προϊόντων που παράγονται, άρα και για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για τις θέσεις εργασίας στους συγκεκριμένους τομείς. 

Μια νίκη δε φέρνει την άνοιξη…

Την ίδια ώρα βέβαια, βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά άλλα μεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Ίσως το μεγαλύτερο όλων να είναι η περίπτωση της γειτονικής Χαλκιδικής, όπου τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν ήδη καταστραφεί, ενώ παράλληλα το νερό και το έδαφος της περιοχής δηλητηριάζονται από την εγκληματική δράση της διαβόητης πλέον Eldorado Gold. Μετά το τεράστιο κίνημα που αναπτύχθηκε και τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία, η δραστηριότητα της αυτή τη στιγμή έχει περιοριστεί στην Ολυμπιάδα, ενώ οι Σκουριές είναι «στον πάγο». Όμως, η περιβαλλοντική καταστροφή συνεχίζεται, ενώ οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι εξακολουθούν να σέρνονται στα δικαστήρια σαν κοινοί εγκληματίες.

Παράλληλα σχεδιάζονται μαζικές έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια σειρά περιοχές της χώρας, από το Ιόνιο και την Ήπειρο, μέχρι την Κρήτη, οι οποίες βέβαια ξεσηκώνουν μαζικές αντιδράσεις και κινήματα. 

Αυτά τα κινήματα, η αποφασιστικότητα και η διάρκειά τους, αλλά και η σύνδεσή τους με άλλες μεγάλες τοπικές, εργατικές, κοινωνικές διεκδικήσεις, είναι τα μόνα που μπορούν να φέρουν νίκες για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας μέσα στα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα αν συνδυαστούν με τη μαχητική διεκδίκηση ενός προγράμματος δημόσιων επενδύσεων για την ανάπτυξη των παραδοσιακών επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε κάθε περιοχή, προκειμένου να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας που θα παράγουν ποιοτικά προϊόντα για ολόκληρη την κοινωνία και θα σέβονται το περιβάλλον. 

Η νίκη στο Κιλκίς, είναι τεράστιας σημασίας, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να τους σταματήσουμε παντού!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,197ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα