Γυρίζουμε Νεάπολη και Συκιές αλλιώς: για έναν Δήμο της εργαζόμενης πλειοψηφίας, των αγώνων, της αλληλεγγύης

Διαβάστε παρακάτω την προκήρυξη του «Ξ» που μοιράζει μαζικά στις γειτονιές της Νεάπολης και των Συκεών για τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μάη. Την προκήρυξη μπορείτε να την κατεβάσετε σε pdf εδώ


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Νεάπολης Συκεών είναι πολλά και συσσωρευμένα: από τα μεγάλα ζητήματα, όπου ο ρόλος που επιλέγει να παίξει η διοίκηση είναι καθοριστικής σημασίας (συγκοινωνίες, ανεργία, φτώχεια κλπ), μέχρι και τα ζητήματα του Δήμου, όπως η σχολική στέγη, η διαχείριση των απορριμμάτων, οι ελεύθεροι χώροι κοκ.

Την ίδια ώρα όμως, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, αυτοπροβάλλεται ως ο πλέον πετυχημένος δήμαρχος. Σε κάθε εκδήλωση του Δήμου φωτογραφίζεται για να γεμίσει το περιοδικό του Δήμου «Εκτός των Τειχών» με το πρόσωπό του. Κάθε γονιός και κηδεμόνας εξάλλου θα θυμάται τον σχολικό αγιασμό του 2017 όταν ο τελευταίος αγιασμός σε σχολείο έγινε στις 15:15 το μεσημέρι, με σκοπό ο Δήμαρχος να περάσει από όλα τα σχολεία του Δήμου, να κάνει χειραψίες και να βγάλει λόγο.

Έτσι, ο Σίμος Δανιηλίδης θέλει να παρουσιάζει ένα προφίλ Δημάρχου που είναι κοντά στους κατοίκους, ως “ο δικός μας άνθρωπος”. Όμως, δεν ήταν και τόσο δικός μας όταν στάθηκε εμπόδιο στην μετατροπή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων του Δήμου από ορισμένου χρόνου σε αορίστου ή όταν έλεγε ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα του ’15!

Το «Ξ» παλεύει πέρα από τα μικρά και καθημερινά ζητήματα για μια εναλλακτική κοινωνία, ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, με δημοκρατία και ουσιαστική συμμετοχή των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων στις αποφάσεις που καθορίζουν τις ζωές τους. Παλεύει για το σοσιαλισμό μαζί με άλλες οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς σε πάνω από 40 χώρες, στα πλαίσια της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή (CWI). Αν σε ενδιαφέρουν οι καθημερινοί μας αγώνες και οι ιδέες μας έλα σε επαφή μαζί μας: 2310540432, [email protected], www.xekinima.org, fb: Ξεκίνημα- Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση

Διαχείριση Απορριμμάτων

Παρόλο που ο Δήμος στην ιστοσελίδα του κομπάζει ότι έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα, η αλήθεια είναι ότι και αυτός εντάσσεται στη συνολική πολιτική διαχείρησης των απορριμμάτων που είναι και περιβαλλοντικά καταστροφική και οικονομικά επιβαρυντική για τους πολίτες.

Τα σκουπίδια καταλήγουν μέσω του ΣΜΑ Ευκαρπίας στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ενώ ο περιφερειακός σχεδιασμός, προβλέπει την δημιουργία μονάδων καύσης σκουπιδιών, σχέδιο με το οποίο ο Σίμος Δανιηλίδης συμφωνεί. Καύση σκουπιδιών σημαίνει έκλυση στην ατμόσφαιρα ουσιών όπως διοξίνες, φουράνια, κα, αλλά και την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων τοξικής τέφρας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία των κατοίκων των περιοχών όπου θα δημιουργηθούν αυτές οι μονάδες.

Αυτού του είδους η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αδιέξοδη!

Παλεύουμε ενάντια στους ΧΥΤΑ και την καύση, για μια εναλλακτική πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, με δημοτικές εγκαταστάσεις και σεβασμό στο περιβάλλον!

Τι προτείνουμε:

α. Διαλογή απορριμμάτων στη πηγή. Τα ξεχωριστά ρεύματα της ανακύκλωσης 1) το χαρτί, 2) τα πλαστικά, 3) τα μέταλλα, 4) το γυαλί, 5) τα οργανικά υλικά (αποφάγια, απόβλητα κήπου κλπ) και 6) τα υπόλοιπα να τοποθετούνται σε χωριστούς κάδους ανά οικοδομικό τετράγωνο.

β. Οι κάδοι θα οδηγούνται σε μικρές εγκαταστάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο όπου θα συγκεντρώνονται τα ανακυκλώσιμα υλικά και θα πωλούνται στις βιομηχανίες για ανακύκλωση.

γ. Στο βαθμό που υπάρχουν σύμμεικτα απορρίμματα αυτά θα οδηγούνται σε ταινιόδρομους όπου εργαζόμενοι θα επιλέγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά.

δ. Σε ότι αφορά το οργανικό τμήμα των απορριμμάτων ο Δήμος μπορεί να δημιουργήσει μια μονάδα αερόβιας κομποστοποίησης, να αξιοποιήσει το κομπόστ (υψηλής ποιότητας λίπασμα) στα πάρκα και στα παρτέρια του Δήμου ή/και να το διαθέσει προς πώληση.

Οι παραπάνω μονάδες απαιτούν φτηνό και απλό μηχανολογικό εξοπλισμό και μπορούν να δημιουργηθούν από τον ίδιο το Δήμο. Δεν προξενούν κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα και δεν εκπέμπουν οσμές. Μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα του Δήμου και να μειώσουν τα δημοτικά τέλη.

Δήμος καθαρός από φασίστες!

Την τελευταία περίοδο βλέπουμε τις προσπάθειες ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων να εκμεταλλευτούν το κλίμα που δημιουργήθηκε με το Μακεδονικό και να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή. Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι η δράση τους έχει μεταφερθεί κυρίως στα σχολεία.Την προηγούμενη περίοδο έγιναν οργανωμένες προσπάθειες για μαθητικές καταλήψεις για το Μακεδονικό, ενώ τις τελευταίες μέρες τα καλέσματα αυτά επαναλαμβάνονται με τα σχολεία να γεμίζουν φασιστικά τρικάκια.

Δε μένουν όμως μόνο στα λόγια, περνάν και σε πράξεις, που για τους φασίστες σημαίνει βία και απειλή ανθρώπινων ζωών. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την επίθεση με μολότοφ σε σπίτι Ιρακινών στη Νεάπολη, ενώ η επίθεση μέλους του Ιερού Λόχου σε γονείς και μέλη του ΚΚΕ έξω από το 6ο Δημοτικό σχολείο Συκεών είναι ακόμα πιο πρόσφατη.

Στις φασιστικές απειλές χρειάζεται οργανωμένη αντίσταση! Ο μόνος τρόπος για να μην καταφέρουν να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους και να χύσουν το φασιστικό τους δηλητήριο στις γειτονιές μας, είναι ο οργανωμένος αντιφασιστικός αγώνας.Και η εμπλοκή του Δήμου σε αυτόν τον αγώνα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Χρειαζόμαστε έναν Δήμο που:

  • θα αποτελείζώνη ελεύθερη από κάθε φασιστική δραστηριότητα
  • θα οργανώνει δράσεις αλληλεγγύης και συμβίωσης όλων το πολιτών 
  • θα δίνει ηθική και υλική υποστήριξη στα θύματα των φασιστικών επιθέσεων

Οι υποψήφιοι του Ξεκινήματος στο ψηφοδέλτιο της «Πόλης Αλλιώς»

Βέλλιου Γεωργία (Γιούλη)  

Εργάζεται στη Διεύθυνση Πολεοδομίας – ΥΔΟΜ Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Εκλεγμένο μέλος στην Ένωση Γονέων Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Υπήρξε Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Συκεών καθώς και Γραμματέας και Μέλος του ίδιου σχολείου. Από τα φοιτητικά της χρόνια συμμετέχει ενεργά σε συνδικαλιστικές διαδικασίες και σε τοπικά και κεντρικά κινήματα.

Παναγιώτης Βογιατζής

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967 και ζει στις Συκιές από το 2006.Ασχολείται με τα κοινά από τα μαθητικά του χρόνια και συμμετείχε σε πλήθος συνδικαλιστικών, κοινωνικών, και αυτοδιοικητικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων.Διατέλεσε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού και του 1ου Γυμνασίου Συκεών.Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του θεωρητικού περιοδικού της Αριστεράς “Μαρξιστική Σκέψη”.

Χριστίνα Χάσου

Γεννήθηκε το 1988 στις Συκιές όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Ενεργή από την εφηβεία της σε διάφορα κινήματα (αντιπολεμικό, περιβαλλοντικό, αντιφασιστικό κλπ), σπούδασε Δημοσιογραφία στο ΑΠΘ και εργάστηκε σε μέσα ενημέρωσης της πόλης. Σήμερα αρθρογραφεί σποραδικά στο διαδίκτυο για ζητήματα φύλου και διεθνούς επικαιρότητας, ενώ συμμετέχει στην ομάδα γυναικών «Μαχητικές και Ελεύθερες».

Το Ξεκίνημα συμμετέχει στο σχήμα «Η Πόλη Αλλιώς –Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση» που δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία αγωνιστών της περιοχήςμε ενεργή συμμετοχή στα τοπικά κινήματα.

Διαβάστε περισσότερα στο: ipolialliws.home.blog

Το Ξεκίνημα κατεβάζει υποψηφίους και στις παρακάτω περιοχές:

  • Δήμος Θεσσαλονίκης: Με το σχήμα «Η Πόλη Ανάποδα» τους Θανάση Μαρίνη, Γιάννο Νικολάου, Κατερίνα Κλείτσα, Ρένα Μεζιλτσόγλου
  • Περιφέρεια Στερεάς: Με το σχήμα «Αριστερή παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα» τον Απόστολο Αυλακιώτη
  • Δήμος Ζωγράφου: Με το σχήμα «Ανυπότακτη Πόλη» τις Ειρήνη Πλουμπίδη και Ηλέκτρα Κλείτσα

Ευρωεκλογές

Στις Ευρωεκλογές το Ξεκίνημα συνεργάζεται με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατεβάζοντας στο ψηφοδέλτιό της το Νίκο Κανελλή

Είναι 37 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος και δημοτικός σύμβουλος Βόλου. Συμμετείχε ενεργά στην Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας. Πήρε μέρος στο κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού (Συμμαχία για το Νερό Βόλου). Είναι ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ. Στήριξε μαχητικά τους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων στα εργοστάσια της περιοχής (ΙΜΑΣ, ΒΙΣ, Λεβεντέρης, Χαλυβουργία). Για αυτή του τη δράση στοχοποιήθηκε από τη δημοτική αρχή Μπέου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα