Στερεά Ελλάδα, Περιφερειακές εκλογές 2019: Για μια Περιφέρεια Αντίστασης!

Διαβάστε την προεκλογική ανακοίνωση που μοιράζει αυτό το διάστημα η τοπική οργάνωση του «Ξ» στη Λαμία, για τις περιφερειακές εκλογές στη Στερεά Ελλάδα. Το «Ξ» κατεβαίνει στις εκλογές σε συνεργασία με την παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση». Μπορείτε να κατεβάσετε την προκήρυξη σε pdf εδώ.


Στις εκλογές για το Περιφερειακό Συμβούλιο μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα αντίστασης στα κόμματα εξουσίας. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα παρακλάδια τους πρέπει να καταδικαστούν. Οδήγησαν την Ελληνική οικονομία σε κατάρρευση  και το 48% των Ελλήνων κάτω από τα όρια της φτώχειας (που είναι 382€/μήνα)! Η ανεργία και η απλήρωτη εργασία βρίσκονται σε ποσοστά ρεκόρ. Η Στερεά Ελλάδα είναι η 3η κατά σειρά ελληνική περιφέρεια με την μεγαλύτερη ανεργία…  

Για πολλοστή φορά οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξουσίας θα υποσχεθούν έργα ανάπτυξης για την περιοχή μας. Ποια ανάπτυξη όμως;

 • Την ανάπτυξη που (ακόμα) δηλητηριάζει το πόσιμο και το αρδευτικό νερό στα Οινόφυτα και τις γύρω περιοχές με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο;
 • Την ανάπτυξη που παρέδωσε τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας στις εξορυκτικές εταιρίες; Ας αναλογιστούμε πέρα από τη ρύπανση, πέρα από την καταστροφή των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων, τι μέλλον και με ποια μέσα θα ζήσουν οι νέες γενιές όταν οι μεταλλευτικές εταιρίες αποχωρήσουν, αφήνοντας πίσω τους τίποτε άλλο εκτός από σεληνιακά τοπία και καταστροφή;
 • Την ανάπτυξη που δημιούργησε βιολογικό καθαρισμό σε απόσταση 20 μέτρων από την ιαματική πηγή Θρονίου και 200  μέτρων από την Ιαματική Πηγή Καλλυντικών στα Kαμένα Bούρλα;
 • Την ανάπτυξη που έχει υποβαθμίσει τις ακτές του μεγαλύτερου μέρους της Στερεάς;

Η ανάπτυξη που προωθούν είναι ανάπτυξη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις τράπεζες σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και των λαϊκών στρωμάτων. Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που να ωφελεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους. Που να σέβεται το περιβάλλον για να υπάρχει μέλλον. Που να στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας: Την γεωργική γη υψηλής αποδοτικότητας, την κτηνοτροφία, τις ιαματικές πηγές, τους ιστορικούς τόπους και μνημεία όπως οι Θερμοπύλες και οι Δελφοί, τον παράκτιο τουρισμό (βελτιώνοντας την ποιότητα των ακτών και των υδάτων) τον εναλλακτικό ορεινό τουρισμό κ.α. Η ανάπτυξη που να ωφελεί τον κόσμο και όχι τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τις πολυεθνικές και τους τραπεζίτες δεν πρόκειται να έρθει από τους εκπροσώπους των κομμάτων εξουσίας, αλλά μόνο μέσα από τους αγώνες μας που να επιβάλουν πολιτικές σύμφωνα με τα συμφέροντα των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Το μόνο που έχουν να προσφέρουν στα λαϊκά στρώματα οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξουσίας είναι κοντοπρόθεσμες και κατά κανόνα ψευδείς υποσχέσεις για ρουσφέτια, βολέματα κοκ. Το Περιφερειακό Συμβούλιο παίζει κρίσιμο ρόλο για την ανάπτυξη και τα έργα ενός τόπου. Γι’ αυτό και συμμετέχουμε στις εκλογές για το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς.

Με την «Αριστερή Παρέμβαση» στις εκλογές για το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας

Το «Ξεκίνημα» στην Περιφέρεια Στερεάς κατεβαίνει στις Περιφερειακές εκλογές συνεργαζόμενο με την «Αριστερή Παρέμβαση». Μια παράταξη που παρά τις όποιες αδυναμίες ήταν παρούσα στους περισσότερους αγώνες και κινήματα που αναπτύχθηκαν στην περιοχή μας και αποτελεί την πιο μαχητική επιλογή στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο υποψήφιος του «Ξ» στο ψηφοδέλτιο της «Αριστερής Παρέμβασης» είναι ο Αποστόλης Αυλακιώτης, o οποίος είχε ενεργή συμμετοχή σε μια σειρά αγώνες τα προηγούμενα χρόνια, αντιφασιστικούς, περιβαλλοντικούς, εργατικούς, ενάντια στα διόδια κ.α.

Είναι αδύνατο σ’ ένα σύντομο φυλλάδιο να αναπτύξουμε ένα πλήρες πρόγραμμα. Γι΄ αυτό και θα αναφέρουμε (σύντομα) μερικές μόνο από τις εμφάσεις μας για την επόμενη περίοδο.

Πραγματική στήριξη στους αγρότες

Η αγροτική πολιτική στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες οδηγεί στη συρρίκνωση του αγροτικού κόσμου, με αποτέλεσμα όπως στις υπόλοιπες «οικονομικά ανεπτυγμένες» χώρες, η αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή σταδιακά να περάσει σε ένα μηδαμινό ποσοστό κάτω του 2% του πληθυσμού. Αν η κατάσταση δεν αλλάξει, η πλειοψηφία αυτών που σήμερα είναι αγρότες αύριο θα είναι είτε άνεργοι, είτε μισθωτοί με μισθούς πείνας στην ίδια τη γη τους.

Για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης, χρειάζονται βαθιές αλλαγές, και τομές όπως:

 • Ίδρυση αγροτικών γυμνασίων και λυκείων στις αγροτικές περιοχές, προκειμένου οι νέοι να εκπαιδεύονται στις βασικές αρχές της αγροτικής οικονομίας, της φυτικής και ζωικής παραγωγής και στη σωστή διαχείριση  καλλιεργειών-εκτροφών.
 • Ανασυγκρότηση και εθνικοποίηση της εγχώριας βιομηχανίας γεωργικών εφοδίων, με στόχο την απεξάρτηση από εισαγόμενα  εφόδια τα οποία ανεβάζουν  το κόστος παραγωγής.
 • Kαθοδήγηση και υποστήριξη των αγροτών από τις Δ/νσεις Γεωργίας προκειμένου να στραφούν σε καλλιέργειες-εκτροφές με χαμηλές αποσβέσεις, ελεγχόμενο κόστος παραγωγής και ικανοποιητική προστιθέμενη αξία.
 • Κρατική στήριξη για την οργάνωση της μεταποίησης από Συνεταιρισμούς κάτω από δημοκρατικό έλεγχο και διοίκηση από τους ίδιους τους αγρότες με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων. 
 • Υποβοήθηση δημιουργίας δικτύων για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των αγροτών στην αγορά και την απεξάρτησή τους από μεσάζοντες και συμβολαιακή γεωργία, που συμπιέζοντας εξευτελιστικά τις τιμές, οδηγούν σε συσσώρευση χρεών και κατασχέσεις περιουσιών.

Διαχείριση Απορριμμάτων

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε σήμερα τα σκουπίδια είναι καταστροφικός τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία μας. Θάβοντας τα σκουπίδια σε χωματερές, τοξικές και καρκινογόνες ουσίες περνάνε στο έδαφος, στα υπόγεια νερά (που χρησιμοποιούμε μετά για άρδευση) και στον αέρα που αναπνέουμε. Το δε σύστημα με τους μπλε κάδους ανακύκλωσης όχι μόνο δεν λειτουργεί, αλλά σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ, τον κρατικό φορέα που εποπτεύει τα ιδιωτικά συστήματα ανακύκλωσης, λειτουργεί σε καθεστώς ασυδοσίας και βαρύνεται με πάρα πολλές παραβάσεις.

Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένα δημοτικά συστήματα ανακύκλωσης ανά ομάδες Δήμων (μέχρι 200.000 κατοίκους). Συστήματα που θα παρέχουν στους δημότες σε κάθε γειτονιά διαφορετικούς κάδους για το χαρτί, το γυαλί, τα μέταλλα, τα πλαστικά, τα οργανικά απορρίμματα (αποφάγια, κλαδέματα, απόβλητα λαϊκών αγορών κλπ).

Συγκεντρώνοντας τα απορρίμματα σε διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης οι Δήμοι μπορούν στη συνέχεια να πουλάνε τα υλικά στις βιομηχανίες προς ανακύκλωση. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν έσοδα από τα σκουπίδια και μπορούν να μειώσουν τα δημοτικά τέλη. (Π.χ. 1 τονός PET – το πλαστικό από το οποίο φτιάχνονται τα μπουκάλια νερού- αποφέρει 400€). Από τα οργανικά απορρίμματα μπορεί να παράγεται κομπόστ (ψηλής ποιότητας λίπασμα) το οποίο είτε να διατίθεται στους δημότες, είτε να χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες πρασίνου των Δήμων.

Τα συστήματα αυτά απαιτούν φτηνό και απλό μηχανολογικό εξοπλισμό και μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια. Δεν προξενούν κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα και δεν εκπέμπουν οσμές, ενώ δημιουργούν και θέσεις εργασίας.

Με την «Αριστερή Παρέμβαση» στις εκλογές για το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας

Το «Ξεκίνημα» στην Περιφέρεια Στερεάς κατεβαίνει στις Περιφερειακές εκλογές συνεργαζόμενοι με την «Αριστερή Παρέμβαση». Μια παράταξη που παρά τις όποιες αδυναμίες ήταν παρούσα στους περισσότερους αγώνες και κινήματα που αναπτύχθηκαν στην περιοχή μας και αποτελεί την πιο μαχητική επιλογή στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο υποψήφιος του «Ξ» στο ψηφοδέλτιο της «Αριστερής Παρέμβασης» είναι ο Αποστόλης Αυλακιώτης, o οποίος είχε ενεργή συμμετοχή σε μια σειρά αγώνες τα προηγούμενα χρόνια, αντιφασιστικούς, περιβαλλοντικούς, εργατικούς, ενάντια στα διόδια κ.α.

Για τη διάσωση των Θερμοπυλών και των ιαματικών πηγών της Στερεάς

Ο ιστορικός τόπος των Θερμοπυλών καθώς και οι ιαματικές πηγές Θερμοπυλών – Καλλιδρόμου, Υπάτης, Καμένων Βούρλων και η πηγή της Αιδηψού-Ιστιαίας έχουν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για να ξεπουληθούν σε ιδιώτες. Η εμπειρία από τις ιδιωτικοποιήσεις ιαματικών πηγών δείχνει ότι η μετατροπή τους σε πολυτελή spa τις κάνει απρόσιτες για τα λαϊκά στρώματα, ενώ παράλληλα συντελούνται μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές.

 • Αγωνιζόμαστε ενάντια στο ξεπούλημα του ιστορικού τόπου των Θερμοπυλών και των ιαματικών πηγών ολόκληρης της Στερεάς. 
 • Διεκδικούμε ανάπτυξη του λαϊκού ιαματικού τουρισμού από την Περιφέρεια Στερεάς, με ήπιες παρεμβάσεις και υποδομές που να επιτρέπουν τις επισκέψεις ολόκληρο το χρόνο, με προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου των περιοχών γύρω από τις πηγές.

Αγώνας ενάντια σε Ακροδεξιά και Φασισμό

Η Χρυσή Αυγή και τα παρακλάδια της δεν πρεσβεύουν «μια ακόμα ιδεολογία». Είναι συμμορίες με εγκληματική δράση. Τραμπουκισμοί, δολοφονικές επιθέσεις με λοστούς και μαχαίρια, αυτή είναι η δράση της Χρυσής Αυγής! Ο Παύλος Φύσσας δεν ήταν το μόνο θύμα τους. Η Θέμις Σκορδέλη υποψήφια με τη ΧΑ καταδικάστηκε πρόσφατα μαζί με άλλα μέλη από ένα τάγμα εφόδου της ΧΑ για το μαχαίρωμα μετανάστη. Ο Αλέκος Πλωμαρίτης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΧΑ παραδέχτηκε μπροστά στο δικαστήριο ότι απειλούσε να κάψει αριστερούς και μετανάστες σε φούρνους σαν αυτούς που είχαν οι Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Οι φασιστικές επιθέσεις δεν λείπουν και από τις περιοχές μας, με πιο πρόσφατη την επίθεση που δέχτηκε τον Φλεβάρη στο σπίτι του ένα ζευγάρι συμπολίτες μας στα Βάγια Θήβας. 

Η ΧΑ πουλάει πατριωτισμό. Σε βίντεο όμως που μπορεί να βρει ο καθένας στο διαδίκτυο (ένα από τα πολλά βίντεο με παρόμοιες δηλώσεις) ο Μιχαλολιάκος δηλώνει δημόσια ότι «είμαστε η σπορά των ηττημένων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Αυτοί είμαστε.» Αυτή είναι η ΧΑ: Οι Ναζί οι οποίοι αιματοκύλισαν τον κόσμο. Οι Ναζί ενάντια στους οποίους ο Ελληνικός λαός έχει δώσει τεράστιους αγώνες.

Η κρίση εκτόξευσε την ΧΑ σε 3ο κόμμα στη βουλή. Χρειάζεται καθημερινός και ανυποχώρητος αγώνας για να επιστρέψουν οι φασίστες εκεί που ανήκουν: στα σκουπίδια της ιστορίας. 

Ελάτε σ’ επαφή

Το «Ξ» παλεύει πέρα από τα καθημερινά ζητήματα για μια εναλλακτική κοινωνία, ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και για μια σοσιαλιστική κοινωνία, με δημοκρατία και ουσιαστική συμμετοχή των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων στις αποφάσεις που καθορίζουν τις ζωές τους. Παλεύει μαζί με άλλες οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς σε πάνω από 40 χώρες, στα πλαίσια της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή. Αν σε ενδιαφέρουν οι αγώνες μας, η υποστήριξή μας στις εκλογές και οι ιδέες μας έλα σε επαφή!

Τηλ 6980097857, 6932374852
www.xekinima.org    
[email protected] 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα