Στις 23/11 δημοσιεύτηκε η απόφαση για τη διαδικασία πιστοποίησης της γνώσης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού” για μετανάστες που θέλουν να αποκτήσουν την ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντα. Πρόκειται για ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου που θυμίζει αρκετά πανελλήνιες εξετάσεις!
Για να συμμετέχει κάποιος μετανάστης πρέπει να έχει παρακολουθήσει 100 ώρες μαθημάτων γλώσσας και 25 ώρες μαθημάτων πολιτισμού του επιπέδου Δ (προχωρημένων) που θα πραγματοποιούνται στα ΚΕΕ της Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων και να πετύχει στις αντίστοιχες γραπτές και προφορικές εξετάσεις που θα διεξάγονται 2 φορές το χρόνο.
Οι εξετάσεις θα περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες:
- Μορφοσυντακτική δομή!!!! Με 20 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
- Κατανόηση γραπτού κειμένου, όπου θα πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής σχετικές με κείμενο που θα αναφέρεται σε θέμα της επικαιρότητας.
- Κατανόηση προφορικού λόγου, όπου θα πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής σχετικές με ηχογραφημένο 10λεπτο απόσπασμα δελτίου ειδήσεων ή συνέντευξης.
- Παραγωγή γραπτού λόγου, όπου θα γράφουν έκθεση 200-250 λέξεων.
- Παραγωγή προφορικού λόγου, όπου θα πρέπει «να αναπτύξουν προσωπικές απόψεις και να επιχειρηματολογήσουν στο πλαίσιο καθοδηγούμενης συνέντευξης πάνω σε θέματα της επικαιρότητας».
- Γνώση στοιχείων ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής σχετικές με τα παραπάνω.
Κάθε ενότητα θα βαθμολογείται με 20 μονάδες με βάση το 10. Για να πάρουν το πιστοποιητικό οι υποψήφιοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν συνολικά 60 μονάδες και να μην πέσουν κάτω από τη βάση σε περισσότερες από 3 ενότητες ενώ θα υπάρχουν 2 βαθμολογητές για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα των εξετάσεων!
Έχουμε ξαναγράψει πως το σύστημα αυτό είναι απαράδεκτο μιας και αφενός δεν υπάρχουν αρκετά ΚΕΕ για να καλύψουν τις ανάγκες διδασκαλίας ( 154 για 1 εκ μετανάστες) και αφετέρου γιατί η πλειοψηφία των μεταναστών θα χρειαστεί πολύ περισσότερες ώρες διδασκαλίας μιας και βρίσκονται σε επίπεδο αρχάριου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την έλλειψη χρόνου μιας και οι περισσότεροι δουλεύουν 10 και πλέον ώρες την ημέρα που αφήνουν λίγα περιθώρια για μελέτη…
Είναι προφανές ότι η σύνδεση της 5ετούς άδειας παραμονής με την γλωσσομάθεια κάνει το δικαίωμα της νομιμοποίησης θέμα προσόντων και δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις πραγματικές ανάγκες ούτε τα πραγματικά προβλήματα των μεταναστών που ζούνε στη χώρα μας.