Πετρούπολη: Οι κάτοικοι λένε STOP σε χωματερή στο λατομείο Μουσαμά

Νίκος Μποσινάκος*

 

Νέα περιβαλλοντική απειλή και σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αττικής συνιστά η πρόθεση της Κυβέρνηση (Υπουργείο Περιβάλλοντος) και της Περιφέρειας Αττικής να δημιουργήσει χωματερή στο λατομείο Μουσαμά, 1.000 μόλις μέτρα από το κέντρο της Πετρούπολης.

Μετά την απόφαση για νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής (ο οποίος πλέον έχει υπερβεί τα όρια της αντοχής του) η λύση που επιλέγει η «οικολογική» και «αριστερή» κυβέρνηση είναι να ανοίξει νέες χωματερές, δημιουργώντας νέες περιβαλλοντικές «βόμβες» δίπλα σε κατοικημένες περιοχές.

Μαζική και αποφασιστική απάντηση

Η  απάντηση σε τέτοιου είδους προσπάθειες πρέπει να είναι μαζική, αποφασιστική και δυναμική. Πρόκειται για άλλη μια ευθεία επίθεση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των κατοίκων, χρησιμοποιώντας τα σκουπίδια ως φτηνό καύσιμο, ως εμπόρευμα και εν τέλει ως χρυσή επένδυση που αποφέρει κέρδη.

Πιστός σύμμαχος τους, η Κυβέρνηση, που αγνοεί επιδεικτικά τις τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις ειδικών για μια εναλλακτική και προς όφελος των τοπικών κοινωνικών διαχείριση των απορριμμάτων.

Νέα πρωτοβουλία

Στην Πετρούπολη, που απειλείται άμεσα (η λειτουργία της νέας χωματερής θα ανακοινωθεί εντός του 2018) κάτοικοι πήραν την πρωτοβουλία και την ευθύνη να αυτο-οργανωθούν ώστε να αντιδράσουν συντονισμένα και  αποτελεσματικά.

Την Κυριακή 25 Φλεβάρη, περίπου 25 πολίτες, πολλοί μέλη τοπικών Φορέων, συμμετείχαν σε μια πρώτη συνάντηση και αποφάσισαν να συντονίσουν την δράση τους, δημιουργώντας την κίνηση ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP- Πολίτες εν δράσει.

Λειτουργώντας  συλλογικά,  ενωτικά και δημοκρατικά μέσα από τακτικές συνελεύσεις, η κίνηση θα απευθυνθεί ανοικτά, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες της Πετρούπολης και των γύρω Δήμων, ώστε να οργανωθεί συλλογικά και από τη βάση, η αντίδραση στην δημιουργία νέας χωματερής.

Ανάγκη ενημέρωσης των κατοίκων

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνήσαν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη πλατιάς ενημέρωσης του κόσμου της Πετρούπολης. Παρότι οι συνέπειες αφορούν την περιοχή, η δημοτική αρχή, αν και ανέδειξε –εν μέρει– το ζήτημα, δεν έχει ενημερώσει επαρκώς τους δημότες, ούτε έχει κάνει αρκετά για να κινητοποιηθούν οι μαθητές, οι εργαζόμενοι και οι τοπικοί φορείς.

Ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η δημιουργία της χωματερής στην πόρτα της Πετρούπολης, είναι να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και να δημιουργηθεί ένα πλατύ, ενωτικό και μαζικό κίνημα που να παλέψει ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και στα συμφέροντα που αυτή προωθεί.

Επιπλέον, θα πρέπει όλες οι δημοτικές παρατάξεις να δεσμευτούν, χωρίς αστερίσκους και υπεκφυγές, για δράσεις ενάντια στο σχεδιαζόμενο έγκλημα.

Πρώτος στόχος: ανοιχτή εκδήλωση

Πρώτος στόχος της κίνησης μας είναι η διοργάνωση στο αμέσως προσεχές διάστημα μιας ανοικτής ενημερωτικής εκδήλωσης τεκμηρίωσης, σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων και τους τρόπους που θα έπρεπε να επιλέγονται αντί της συνεχούς δημιουργίας νέων χωματερών.

 

* Μέλος της κίνησης ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP-Πολίτες εν Δράσει, μέλος ΔΣ Συλλόγου Γονέων 4ου Νηπιαγωγείου Πετρούπολης και μέλος ΔΣ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Νηπιαγωγείου Πετρούπολης

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα