Οι επίμονοι διώκτες του μαχητικού συνδικαλισμού στην ΟΣΥ

Ανακοίνωση του «Ξ»

Η δίωξη του Αποστόλη Κασιμέρη από την Διοίκηση της ΟΣΥ, με την οποία παραπέμπεται στο πειθαρχικό για την αναπαραγωγή δημοσιευμάτων του αστικού τύπου που αποκαλύπτουν μεγάλες ατασθαλίες στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ για την πρόσληψη νέων οδηγών δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. 

Η συνεπής και αγωνιστική στήριξη των εργαζομένων στην ΟΣΥ ανεξαρτήτου σχέσεων εργασίας (από τους οδηγούς μέχρι τις εργολαβικές καθαρίστριες), η καταγγελία φωτογραφικών διαγωνισμών δημόσια, η μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για συγκεκριμένο διαγωνισμό (της οποίας τα ίχνη χάθηκαν), ο αγώνας για να μην περάσει το αμαξοστάσιο του Ελληνικού στα χέρια ιδιωτών είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα που «ερέθισαν» τη διοίκηση της ΟΣΥ και το αρμόδιο Υπουργείο.

Προσπαθώντας να βάλουν τέλος στη συνδικαλιστική του δράση τον μετακίνησαν από τα λεωφορεία στα τρόλεϊ. Σ’ ένα εντελώς διαφορετικό χώρο εργασίας, όπου δεν υπήρχαν μέλη του σωματείου στο οποίο ανήκει. Η θέση μάλιστα στην οποία τον τοποθέτησαν δεν αντιστοιχεί σε αυτή που είχε στα λεωφορεία. Τοποθετήθηκε σ’ ένα γραφείο, όπου έχει ελάχιστη επαφή με άλλους εργαζόμενους και όπου καταγράφει χειρόγραφα (εν έτη 2021) τους αριθμούς των τρόλεϊ που μπαίνουν και βγαίνουν στο αμαξοστάσιο…

Στη συνέχεια, η διοίκηση της ΟΣΥ μπλόκαρε τη συνδρομή του προς το σωματείο στο οποίο ανήκει! Συγκεκριμένα η συνδρομή που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στο σωματείο τους παρακρατείται από τον μισθό τους και αποδίδεται αυτόματα στον τραπεζικό λογαριασμό του σωματείου στο οποίο ανήκουν. Στην περίπτωση του Αποστόλη Κασιμέρη η διοίκηση επενέβη και αυθαίρετα και χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση μπλόκαρε αυτή τη διαδικασία που ισχύει για όλους τους εργαζόμενους.

Ο Α. Κασιμέρης προχώρησε σε εξώδικο προς την εταιρεία. Αντί για απάντηση, έλαβε κλήση για πειθαρχικό. Η κλήση αφορούσε παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού της εταιρείας γιατί δήθεν αναπαρήγαγε και διέδωσε ψευδείς ειδήσεις για αυτή. 

Ποιες ήταν οι ψευδείς υποτίθεται ειδήσεις; Ειδήσεις που είχαν μεταδοθεί ήδη από την εφημερίδα το Έθνος (27.1.2021), από το δελτίο ειδήσεων του Star (28.1.2021) και αλλού και αφορούσαν σε ατασθαλίες γύρω από το πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για πρόσληψη νέων οδηγών στην ΟΣΥ. Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο που έκανε το ΑΣΕΠ σε 556 ενστάσεις που είχαν υποβληθεί από υποψηφίους του διαγωνισμού αποκαλύφθηκε ότι πάνω από το 1/3 των αιτήσεων είχαν μοριοδοτηθεί εσφαλμένα από την ΟΣΥ. 61 υποψήφιοι που είχαν γίνει κατ’ αρχήν δεκτοί από την ΟΣΥ, απορρίφθηκαν από το ΑΣΕΠ διότι δεν είχαν τα προσόντα για τη θέση. Η ΟΣΥ είχε κατατάξει στους διοριστέους ακόμα και πρόσωπο με δίπλωμα δικύκλου, δηλαδή χωρίς την προβλεπόμενη επαγγελματική άδεια οδήγησης. Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, μια τέτοιας κλίμακας αναμόρφωση των πινάκων κατάταξης από το ΑΣΕΠ σημαίνει ότι η ΟΣΥ δεν εφάρμοσε σωστά τα κριτήρια επιλογής προσωπικού, με προφανή σκοπό να ευνοήσει κάποιους υποψηφίους.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο στην ΟΣΥ. Προ ετών έγιναν εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων όταν μετά από επανέλεγχο των δικαιολογητικών αποκαλύφθηκε ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν είχαν τα νόμιμα προσόντα για την απασχόλησή τους.

Από όλα όσα είχαν καταγγελθεί στον τύπο η ΟΣΥ περιορίστηκε να διαψεύσει, με ένα λακωνικό Δελτίο Τύπου την 29.1.2021, το ότι περιέλαβε στους πίνακες διοριστέων πρόσωπο με μοναδικό προσόν το δίπλωμα δικύκλου και ότι οι ενστάσεις στον πρόσφατο διαγωνισμό ήταν ελάχιστες. Δεν παρουσίασε όμως κανένα αποδεικτικό στοιχείο για να στηρίξει τα όσα ισχυρίστηκε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δελτίο τύπου της ΟΣΥ εκδόθηκε στις 29.1.2021 πριν ακόμα κοινοποιηθεί στην εταιρεία η απόφαση αναμόρφωσης των πινάκων από το ΑΣΕΠ (οπότε εκ των πραγμάτων δε μπορούσε ακόμα να γνωρίζει για ποιους λόγους απορρίφθηκαν οι κριθέντες ως διοριστέοι από την ίδια). Επιπλέον σε επόμενη ανακοίνωση της η ΟΣΥ, στις 11.2.2021 αποδέχτηκε ότι οι πίνακες των διοριστέων είχαν μεταβληθεί σε ποσοστό 37% και των προσληπτέων κατά ποσοστό 14,4 %, επιβεβαιώνοντας τελικά πλήρως τα δημοσιεύματα.

Η διοίκηση της ΟΣΥ δεν προχώρησε σε μήνυση ενάντια στα μέσα που δημοσίευσαν τις ατασθαλίες γύρω από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Αντιθέτως παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς την ορθότητα των καταγγελιών. Παρόλα αυτά το όλο γεγονός αξιοποιήθηκε για να κληθεί στο πειθαρχικό ο Α. Κασιμέρης για την αναδημοσίευση των καταγγελιών και την εύστοχη και εύλογη κριτική που έκανε στη διοίκηση γι’ αυτά τα γεγονότα. 

Η περίπτωση του συντρόφου Α. Κασιμέρη είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση συνεχούς και αδιάλειπτης συνδικαλιστικής δίωξης. Εντάσσεται στα πλαίσια αύξησης του αυταρχισμού και της καταστολής που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, του περιορισμού των ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας. Οι μαχόμενοι συνδικαλιστές/στριες και το κίνημα δεν θα σωπάσουμε και δεν θα υποχωρήσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μπουν αυτές οι πρακτικές και οι πολιτικές στο καλάθι των αχρήστων της ιστορίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα