Η πανδημία αφορμή για την είσοδο των ιδιωτών στη δημόσια αστική συγκοινωνία

Διαβάστε παρακάτω ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης», παράταξης στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας στην οποία συμμετέχει το «Ξ».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κατά την πρόσφατη δεκαπεντάλεπτη του επίσκεψη στο υπουργείο μεταφορών, την είσοδο ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας με αρχή τις Οδικές Συγκοινωνίες. Με πρόσχημα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού, ο κύριος Μητσοτάκης εξήγγειλε την «ενίσχυση του έργου» των αστικών συγκοινωνιών από τα ΚΤΕΛ – δηλαδή παράδοση κομματιού του συγκοινωνιακού έργου των αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτες.

Επιπλέον ανακοίνωσε την ενοικίαση οχημάτων δεκαετίας με τη μέθοδο χρονομίσθωσης (μοντέλο ΟΑΣΘ Θεσσαλονίκης) για να καλυφθούν κάποια από τα κενά που δημιουργεί η γήρανση και η εγκατάλειψη του στόλου των λεωφορείων καθώς και 655 προσλήψεις προσωπικού. Δε διευκρινίζεται αν οι προσλήψεις αυτές θα αφορούν μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας όπως θα έπρεπε, ή αν θα είναι συμβασιούχοι εργαζόμενοι με τους οποίους θα «εγκαινιαστεί» η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στις αστικές συγκοινωνίες. Την ίδια στιγμή αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές δεκάδες λεωφορεία με leasing και 655 προσλήψεις για ΟΣΥ ΣΤΑΣΥ ίσως και ΟΑΣΑ μαζί, δεν επαρκούν για να βελτιωθεί πραγματικά η εικόνα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Είσοδος ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες

Τα 203 λεωφορεία των ΚΤΕΛ με τους 550 οδηγούς είναι ξεκάθαρη ιδιωτικοποίηση τμήματος του συγκοινωνιακού έργου. Ο γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Κυριάκος και ο Καραμανλής ο νεότερος ως «νέος Κούβελας» μεγαλώνουν τις δουλειές και δίνουν ζεστό χρήμα στους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ με τους οποίους άλλωστε έχουν στενή σχέση από το 1992, όταν προσπάθησαν να ιδιωτικοποιήσουν πλήρως τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και τους οποίους χρησιμοποιούνε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για απεργοσπασία όταν οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις.

Leasing – χοντρή μπίζνα με αυτοκινητοαντιπροσώπους

300 λεωφορεία δεκαετίας θα προμηθευτεί η ΟΣΥ για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των μετακινήσεων που θα δημιουργηθούν από την εντατικοποίηση των μέτρων, με διαγωνισμό που θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Η πανδημία και εδώ θα αντιμετωπιστεί πληρώνοντας αδρά τον ιδιώτη. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης ο ΟΑΣΘ πληρώνει 3.700 € το μήνα για λεωφορεία δεκαπενταετίας και για 30 μήνες. Σύνολο 111.000 €  το μήνα για λεωφορεία που βρίσκονται προς το τέλος της ζωής τους.

Πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο, για μεγάλη «αρπαχτή» που γίνεται με το πρόσχημα της πανδημίας. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη καταλήγουν να είναι σκουπιδότοποι των αυτοκινητοβιομηχανιών της Ευρώπης! Υποτίθεται ότι το leasing θα είναι ένα προσωρινό μετρό. Ωστόσο δεν μονιμότερο του προσωρινού. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα παραγγείλει 1.000  λεωφορεία. Την εξαγγελία αυτή την έχουμε ακούσει από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων χωρίς όμως ποτέ να γίνεται πραγματικότητα. Αντιθέτως, όλα τα μέτρα που σχετίζονται με είσοδο ιδιωτών, περικοπές, εκχώρηση έργου και μίζες έχουν πραγματοποιηθεί.

655 προσλήψεις με fast track διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ

Στόχος των κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία είναι η κατάργηση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων. Στο βαθμό που οι νέες 655 προσλήψεις αφορούν συμβασιούχους, μαζί με τους 550 οδηγούς των ΚΤΕΛ θα λειτουργήσουν ως άλωση των τελευταίων δικαιωμάτων που απέμειναν τους εργαζόμενους της ΟΣΥ. Γιατί θα λαμβάνουν διαφορετικούς μισθούς, θα έχουν μειωμένα εργασιακά δικαιώματα  (πχ. λιγότερες μέρες άδειας, κατάργηση ορισμένου τύπου αδειών τις οποίες έχουμε κατοχυρώσει στον κλάδο μέσω ΣΣΕ). Και όταν υπάρχουν στον ίδιο τομέα εργαζόμενοι δύο και τριών διαφορετικών ταχυτήτων τόσο οι μισθοί όσο και τα δικαιώματα συμπιέζονται προς τα κάτω.

Το Προεδρείο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ δεν φημίζεται για την αγωνιστικότητα του. Όλο αυτό το διάστημα αναλίσκεται σε ρουσφέτια, εξυπηρέτησεις και διώξεις όσων δεν τους γλείφουν. Αν δεν πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας θα την πάθουμε χειρότερα από το ‘11 και το ‘13 όπου μας «πούλησαν στεγνά» βάζοντας «πλάτη» να περάσουν τα μνημόνια και να μειωθεί κατά 60% ο μισθός μας. 

Είναι οι ίδιοι εδώ και χρόνια και εκλέγονται με την βοήθεια και συμπαράσταση των διοικήσεων που τους ανταμοίβει με τη δημιουργία μηχανισμών στα γραφεία κίνησης μέσω αναθέσεων διά του διευθυντικού δικαιώματος.

Δεν πρόκειται να αντιδράσουν, θα πατήσουν επάνω στην εξαγγελία της παραγγελίας των χιλιάδων λεωφορείων και θα μας καθησυχάσουν ότι εμάς δε θα μας πειράξουν. Το έχουμε ζήσει, το έχουμε ξανακούσει.

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση ζητά άμεσα γενική συνέλευση. Να διεκδικήσουμε οι προσλήψεις να γίνουν με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και να αυξηθούν οι αριθμοί ώστε να καλύπτουν όλες τις κενές οργανικές θέσεις. Να διεκδικήσουμε επίσης τη συμμετοχή επιτροπών εργαζομένων στις διαδικασίες παραγγελίας των οχημάτων (τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν με πράσινες τεχνολογίες) έτσι ώστε να εξασφαλιστεί και η διαφάνεια αλλά και ότι η παραγγελία θα προχωρήσει και δεν θα μείνει για πολλοστή φορά στα χαρτιά. Αν το προεδρείο του συνδικάτου δεν καλέσει συνέλευση θα πρέπει να οργανώσουμε συνέλευση και αγώνα από τα κάτω. 

Συνάδελφε-συναδέλφισσα,

Παίζεται η δουλειά σου, το μέλλον σου, η ζωή σου. Δεν θα έχουμε όλοι την ίδια μεταχείριση από τον ιδιώτη και την κυβέρνηση. Τα «δικά τους παιδιά» θα τα βολέψουνε με μετατάξεις όπως βλέπουμε τα τελευταία χρόνια που φεύγουν κατά εκατοντάδες. Οι υπόλοιποι θα καταλήξουν σταδιακά να δουλεύουν με ακόμα χαμηλότερους μισθούς και ακόμα πιο εξαντλητικές συνθήκες εργασίας.

Μην εμπιστευτούμε και μην πειστούμε σε καμία περίπτωση από το «προσωρινό» το οποίο προσφέρει η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία. Η κοινωνία έδειξε ότι είναι η μόνη που μπορεί να αντιμετωπίσει τις οποίες δύσκολες καταστάσεις εμφανιστούν. Πρέπει να αγωνιστούμε μαζί με τις άλλες ΔΕΚΟ, τους άλλους οργανισμούς, τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία για στήριξη και θωράκιση του δημόσιου τομέα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα