«Λεφτόδεντρα» για εργολάβους: τεράστια ποσά για «διαχείριση πλήθους» στον ΟΑΣΑ

Δημοσιεύουμε παρακάτω ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης ΕΘΕΛ – ΟΑΣΑ» (παράταξη στις συγκοινωνίες της Αθήνας στην οποία συμμετέχει το «Ξ»).

Λεφτόδεντρα υπάρχουν! Πάρτυ αναθέσεων σε ΟΑΣΑ. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εργολάβους μέσα σε ένα μήνα για «διαχείριση πλήθους».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μεταφορών και οι διοικήσεις των ΜΜΜ εξήγγειλαν μετά την λήξη της καραντίνας μια σειρά από παρεμβάσεις στα οχήματα και στους συρμούς τους για να αυξηθεί η ασφάλεια στη χρήση τους και να περιοριστεί η διάδοση της covid-19. 

Πολλά είναι μέτρα που θα έπρεπε να έχουν πάρει από την πρώτη στιγμή, όπως το να φοράνε όλοι οι επιβάτες μάσκες, να υπάρχουν κενές θέσεις ανάμεσα στους επιβάτες κοκ. Ακόμα και σήμερα όμως υπάρχουν σημαντικά μέτρα που αρνούνται να πάρουν. Μέτρα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των εργαζομένων στα ΜΜΜ και συγκεκριμένα στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ όπου μ’ ένα απλό πλαστικό φύλο ή μ’ ένα πλεξιγκλάς θα μπορούσαν να απομονώσουν το χώρο των οδηγών ώστε να μην είναι συνεχώς εκτεθειμένοι σ’ ένα ενδεχομένως μεγάλο μικροβιακό φορτίο. Ακόμη θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει σε ελέγχους με τεστ, σε οδηγούς κυρίως, ετσι ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο και αφήνεται στη τύχη η υγεία τους και των οικογενειών τους.

Αντί για την προστασία των εργαζομένων στα ΜΜΜ, Υπουργείο και Διοίκηση προστατεύουν τα κέρδη των ιδιωτών. Ακούσαμε από τον υπουργό Κ. Καραμανλή και το ΓΓ μεταφορών Σταθόπουλο αναφορά για 300 υπαλλήλους του ΟΑΣΑ εκπαιδευμένους στη διαχείριση πλήθους αποκαλώντας τους μάλιστα «βοηθούς επιβάτη». Γνωρίζοντας κάποιος την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΜ τα τελευταία χρόνια με την υποχρηματοδότηση, την τεράστια έλλειψη προσωπικού κοκ, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόταν είναι ότι είναι αδύνατο να στραφεί τόσο μεγάλος αριθμός υπαλλήλων από άλλα καθήκοντα σε αυτή την υπηρεσία. Και βέβαια οι «βοηθοί επιβάτη» δεν είναι υπάλληλοι του ΟΑΣΑ. Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την πανδημία κάνει και σε αυτή την περίπτωση την κρίση ευκαιρία για τους «λίγους». Για μια ακόμη φορά οι διοικήσεις του ΟΑΣΑ και των θυγατρικών προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών και προϊόντων, πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρείες φύλαξης και διαφήμισης. Μέσα σε ένα μήνα (απο 4/5 εως 4/6) η εταιρεία ESA security solutions συμφερόντων Λάτση (στην οποία έχει ήδη ανατεθεί η φύλαξη χώρων της ΣΤΑΣΥ) και η ICTS (επίσης ανάδοχος έργου) θα εισπράξουν 374.000€ για «διαχείριση πλήθους» διαθέτοντας 100 υπαλλήλους η κάθε μια προς 6,6€ την ώρα συν ΦΠΑ 24%- αυτή δεν είναι προφανώς η αμοιβή των εργαζομένων, οι οποίοι αμείβονται με περίπου 2,5€ την ώρα.

Επίσης, με μια άλλη έγκριση ΔΣ και ανάθεση «στο γόνατο» διαθέτουν 434.000€ για «προβολή και επικοινωνία» σχετικά με τα μέτρα για τον covid-19. Η πολιτική ηγεσία του μεταφορών σε συνεννόηση με τις διοικήσεις κάνουν αυτό που γίνεται τους τελευταίους δυο μήνες συνολικά από την κυβέρνηση: τεράστια ποσά σε υμέτερους, που χρηματοδοτούν όχι τις πραγματικά ανάγκες της κοινωνίας αλλά με τις ανάγκες κερδοφορίας συγκεκριμένων επιχειρηματιών – ποια ανάγκη κάλυπτε π.χ. η απάτη των voucher του «σκοιλ ελικικου» πέρα από το βρεθεί ένας νομιμοφανής τρόπος να πάνε λεφτά από τα δημόσια ταμεία σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις στον χώρο της «εκπαίδευσης»; 

Ακυρώστε τώρα τις συμβάσεις της ντροπής! 

Να στραφούν άμεσα μαζικά κονδύλια πρώτα και κύρια στην δημόσια υγεία και στη συνέχεια σ’ όλες τις βασικές κοινωνικές ανάγκες: παιδεία, συγκοινωνία κοκ. 


msn.com: Μέσα Μεταφοράς -κορωνοϊός: 300 υπάλληλοι του ΟΑΣΑ στην «μάχη» για την μετάβαση στην κανονικότητα
flash.gr: Καραμανλής: Στα Μέσα Μεταφοράς θα πρέπει όλοι να φορούν μάσκες

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα