Εργαζόμενοι supermarket: η κοροϊδία των «bonus» και η υποκρισία της κυβέρνησης

Διαβάστε παρακάτω άρθρο του σ. Πάνου Γιακουμίδης, εργαζόμενου σε supermarket, στο οποίο βασίστηκε και η τοποθέτησή του στη διαδικτυακή εκδήλωση της «Πόλης Ανάποδα» με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη τον καιρό του κορονοϊού», την οποία μπορείτε δείτε και σε βίντεο στο τέλος του κειμένου.

Αν υπάρχουν δυο φράσεις που να χαρακτηρίζουν τη δουλειά των εργαζομένων στα supermarket αυτή την περίοδο, είναι η εντατικοποίηση και η καθημερινή έκθεση στον ιό, αφού έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Εντατικοποίηση μπορεί να σημαίνει από ακύρωση ρεπό έως εξαντλητικά ωράρια με ατέλειωτες υπερωρίες, 6 μέρες εργασίας ή 7, για τις αλυσίδες που εφαρμόζουν το Κυριακάτικο ωράριο. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν σεβάστηκε την εξάντληση των εργαζομένων, αλλά θεσμοθέτησε, στην αρχική φάση της υγειονομικής κρίσης, την υποχρεωτική λειτουργία των καταστημάτων μια επιπλέον Κυριακή (απέσυρε το μέτρο στη συνέχεια) ) και την επέκταση του καθημερινού ωραρίου από 8 π.μ.- 9 μ.μ. σε 7 π.μ.- 10 μ.μ.

Σε ότι αφορά την έκθεση των εργαζομένων στον ιό, είχαμε παραδείγματα όπου τα αυτονόητα μέσα ατομικής προστασίας δόθηκαν μόνο μετά από παρεμβάσεις εργαζομένων ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα μέτρα είναι ανύπαρκτα με εργαζόμενους να πληρώνουν από την τσέπη τους αντισηπτικά και μάσκες ή να τους απαγορεύονται τα μέσα ατομικής προστασίας καθώς «επιδρούν αρνητικά στη ψυχολογία του πελάτη»!

Bonus «τυράκια» στους εργαζόμενους και υπερκέρδη στους μεγαλοεργοδότες

Όλοι/ες μας θα ακούσαμε για τα επιδόματα – bonus που «χάρισαν» οι μεγάλες αλυσίδες στους εργαζόμενούς τους τη περίοδο του κορονοϊού. Όπως είναι γνωστό, οι τζίροι των supermarket όλη αυτή τη περίοδο έφτασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τις μεγάλες αλυσίδες να καρπώνονται το συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Τα bonus που δόθηκαν μπορεί  να αποτελούν μια μικρή ανάσα για τους εργαζόμενους, αλλά παράλληλα είναι ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι των τεράστιων κερδών που θα μοιραστούν σε λίγα μόλις άτομα (μετόχους) κάθε αλυσίδας.

Για παράδειγμα, η αλυσίδα Μασούτης θα μοιράσει το 30% των κερδών της στο τέλος της χρονιάς στους εργαζόμενους ως μπόνους. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Σε πρώτη φάση, αυτή η ενέργεια φαίνεται γενναιόδωρη κι εντυπωσιακή. Ας δούμε όμως τι ποσό θα πάρει ο κάθε εργαζόμενος. Αν υποθέσουμε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στον όμιλο είναι 7.000, δηλαδή στα επίπεδα του 2018 (κάτι που μάλλον δεν ισχύει, καθώς ο αριθμός αυτός έχει ανέβει από τότε) αν το bonus μοιραστεί ισόποσα, θα είναι γύρω στα 430 ευρώ. Από την άλλη, το υπόλοιπο ποσό από τα κέρδη, δηλαδή το 70% ή περίπου τα 7 εκατομμύρια, θα μοιραστούν στην οικογένεια Μασούτη και στους ελάχιστους μετόχους της εταιρείας! «Δίκαιη» μοιρασιά!

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν σε ΑΒ Βασιλόπουλο, Σκλαβενίτη και Lidl με τα bonus να κυμαίνονται από 200 μέχρι 300 ευρώ!!

Αλήθεια, αφού είναι τόσο «καλοί» εργοδότες και «θέλουν» να επιβραβεύουν τους εργαζόμενους τους, γιατί δε δίνουν αυξήσεις στους μισθούς τους, εφόσον και τα τεράστια κέρδη τους το επιτρέπουν; Γιατί, μάλλον, τα μερικά εκατομμύρια που έδωσαν ήταν μια καλή και συμφέρουσα διαφήμιση για τις αλυσίδες τους.

Η υποκρισία της κυβέρνησης

Μετά τα χειροκροτήματα και τα «μπράβο» της κυβέρνησης για τους υγειονομικούς, ο πρωθυπουργός «αναγνώρισε» στο τελευταίο του διάγγελμα τους «αφανείς ήρωες» μεταξύ των οποίων και τα «παιδιά που γεμίζουν τα ράφια».

Μάλλον στη ΝΔ να νομίζουν ότι έχουμε «μνήμη χρυσόψαρου. Στην πραγματικότητα θυμόμαστε πολύ καλά ποιες κυβερνήσεις τσάκισαν τα εργατικά δικαιώματα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς καν να αναφερθούμε στα τελευταία αντεργατικά μέτρα που περνάει η κυβέρνηση με ΠΝΠ.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ ταυτίζονται με τη μείωση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση των ΣΣΕ, τη θέσπιση του υποκατώτατου για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, την απελευθέρωση των απολύσεων, τη θέσπιση ελαστικών μορφών εργασίας, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών επιχειρήσεων της οικονομίας, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και την απαξίωση του ΕΣΥ κλπ…

Έρχεται νέα ύφεση στην οικονομία και νέες επιθέσεις στα δικαιώματα

Είναι γνωστό ότι μετά την υγειονομική κρίση του κορονοϊού (που δε ξέρουμε ακόμα που θα καταλήξει) επέρχεται νέα οικονομική κρίση, την οποία οι κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να φορτώσουν στα εργατικά και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Ήδη η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δείξει τις διαθέσεις της.

Ανοίγονται, όμως, παράλληλα και νέες δυνατότητες για μαζικούς αγώνες το επόμενο διάστημα, για εργατικά και κοινωνικά στρώματα, όπως οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι των supermarket, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οι διανομείς κλπ, των οποίων την ηρωική προσπάθεια παρακολουθεί με μεγάλη εκτίμηση η υπόλοιπη κοινωνία. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος να τεθούν συγκεκριμένα αιτήματα για αυτούς τους κλάδους και να αγκαλιαστούν από την κοινωνία.

Για τους εργαζόμενους στα supermarket, στα γενικότερα αιτήματα του κλάδου θα πρέπει να συμπεριληφθεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με μετατροπή των ενσήμων σε Βαρέα και Ανθυγιεινά, στην οποία να θεσπίζεται ειδικό επίδομα ανθυγιεινής εργασίας από το κράτος για όλο το διάστημα της κρίσης του κορονοϊού (που, γενικά μιλώντας, πιθανά να κρατήσει 1 με 2 χρόνια), καθώς και η απαγόρευση των απολύσεων το επόμενο διάστημα που οι τζίροι θα πέσουν μετά την μεγάλη άνοδο που είχαν λόγω της «καραντίνας» και λόγω της ύφεσης που θα ακολουθήσει.

Τέλος, θα πρέπει να απαντήσουμε στο ψεύτικο και υποκριτικό αφήγημα της «αναπόφευκτης» ανεργίας και της επερχόμενης λιτότητας που προπαγανδίζουν οι κυβερνήσεις, καθώς τα λεφτά που απαιτούνται για την επανεκκίνηση της οικονομίας το επόμενο διάστημα, είναι στις τσέπες των τραπεζιτών και του ιδιωτικού κεφαλαίου! Θα πρέπει να απαιτήσουμε ένα τραπεζικό σύστημα εθνικοποιημένο, που θα ελέγχεται από την κοινωνία και τους εργαζόμενους και θα βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι τα κέρδη μιας ελίτ μεγαλοεπιχειρηματιών!

Το βίντεο με την τοποθέτηση στην εκδήλωση:


Η λειτουργία της σελίδας xekinima.org και του “Ξ” βασίζεται αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση μελών και φίλων. Στηρίξτε κι εσείς την προσπάθειά μας, έστω και με ένα μικρό ποσό ή γραφτείτε συνδρομητές στην ηλεκτρονική έκδοση της δεκαπενθήμερης εφημερίδας μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα