ΠΝΠ με αντεργατικές διατάξεις και αβεβαιότητα για το μέλλον των εργαζομένων!

Όπως φαίνεται, η οικονομία μπαίνει σε μια νέα φάση ύφεσης λόγω της κρίσης του κορονοϊού, παρόλο που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το βάθος της, καθώς η πανδημία δεν έχει ακόμα τελειώσει.

«Έξω πάνε καλά»… Δεν νομίζουμε!

Στη γειτονική μας Ιταλία, ο ιταλικός σύνδεσμος βιομηχάνων Confindustria, μέχρι πρόσφατα, απαιτούσε όλα τα εργοστάσια να είναι ανοιχτά με αποτέλεσμα τα ΜΜΜ να είναι καθημερινά γεμάτα από εργαζόμενους στοιβαγμένους που μετακινούνταν για την εργασία τους. Αυτό, αντικειμενικά, επιδείνωσε τη κατάσταση με την εξάπλωση του κορονοϊού. Είχαμε, λοιπόν, άμεση αντίδραση από τη μεριά των εργαζομένων με απεργίες οι οποίες πέτυχαν το κλείσιμο αρκετών σημαντικών εργοστασίων, αλλά δεν κατάφεραν να σταματήσουν την παραγωγή σε όλες τις μη απολύτως αναγκαίες βιομηχανίες. Επίσης, κινητοποιήσεις είχαμε και στις ΗΠΑ, με τους εργαζόμενους στις αμερικανικές πλατφόρμες διανομής Amazon και Instacart να κατεβαίνουν σε απεργίες, κατηγορώντας τους εργοδότες τους ότι δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για να τους προστατεύσουν από τον νέο κορονοϊό.

«Προστατεύονται οι εργασιακές σχέσεις…»#NOT

Στην Ελλάδα, βέβαια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προνόησε και φρόντισε να πάρει μέτρα κατά των απεργιών σε πρόσφατη ΠΝΠ, με την οποία καταργείται η απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας!

Αρχικά να πούμε ότι κατά το ξέσπασμα της κρίσης, είχαμε 41000 απολύσεις πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει τα μέτρα «στήριξης». Έτσι, πολλοί/ες εργαζόμενοι/ες έμειναν απροστάτευτοι στις διαθέσεις της εργοδοσίας και δεν ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι μετά την κρίση.

Όσοι/ες ήταν τυχεροί και κράτησαν τις θέσεις εργασίας τους, δεν «τραβάνε» λίγα! Πληθαίνουν συνεχώς οι καταγγελίες για την αυθαιρεσία των εργοδοτών που ζητούν μέρος του επιδόματος των 800 ευρώ για 45 ημέρες, που δίνει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που είτε κλείνουν από το κράτος είτε εντάσσονται στις κατηγορίες κλάδων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση. Η αυθαιρεσία, όμως, δε σταματάει εδώ! Ήδη, στην εστίαση και το τουρισμό, έρχονται στην επιφάνεια καταγγελίες, με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου να κάνει λόγο για αύξηση περιστατικών αυθαιρεσίας από πλευράς εργοδοτών οι οποίοι επικαλούνται το κορονοϊό. Μαθαίνουμε διαρκώς νέα από εργασιακούς χώρους όπως στη Beat, μια εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών ταξί που έχει γραφεία στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στη Λατινική Αμερική, η οποία απέλυσε 13 εργαζόμενους στην Ελλάδα και μερικούς ακόμα στη Λατινική Αμερική, επέβαλε εκ περιτροπής εργασία για εργαζόμενους που έχουν «non-critical ρόλους» (όχι κρίσιμους), καθώς και μειώσεις αποδοχών.

Γίνεται, ήδη, «κατεπείγουσα» χρήση των αντεργατικών διατάξεων που φέρνει η κυβέρνηση!

Να πούμε εδώ, ότι η εκ περιτροπής εργασία με μείωση 50% στον μισθό για non-critical θέσεις, όπως τις ονόμασε η εταιρεία Beat, μπορεί να μη βασίζεται στην πρόσφατη κυβερνητική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) αλλά σε μια παρόμοια ΠΝΠ του 2010, ωστόσο αυτού του είδους τις διατάξεις θα σπεύσουν με την ευκαιρία της κρίσης που ζούμε να την εκμεταλλευτούν κι άλλοι εργοδότες.

 Ακριβέστερα, η διάταξη της ΠΝΠ «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης» αναφέρει ότι κάθε εργαζόμενος μπορεί  να  απασχολείται  κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα και επιπλέον ο τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης. Επίσης, σε άλλη διάταξη, αναφέρεται ότι «…ο εργοδότης του οποίου η επιχειρηματική δραστηριότητα πλήττεται σημαντικά ή τελεί υπό απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του με βάση τις κείμενες κανονιστικές πράξεις, δύναται να μεταφέρει προσωπικό από επιχείρηση του ομίλου σε επιχείρηση του ιδίου ομίλου, κατόπιν σχετικής μεταξύ τους συμφωνίας».

Να γίνουν, δηλαδή, «μπαλάκι» οι εργαζόμενοι για να εξυπηρετηθούν καλύτερα, ενόψει κορονοϊού, τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών! Επιπλέον, οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις, υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής. Μετά, όμως, από αυτό το διάστημα τι θα συμβεί; Στην ΠΝΠ δεν αναφέρεται τίποτα…

Είναι φανερό ότι κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες θέλουν πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας και μείωση των εργατικών εισοδημάτων για να «περάσουμε όλοι μαζί τη κρίση»!

Κάποιοι δε θα πάρουν ούτε τα 800!

Κι ενώ η κυβέρνηση έχει δώσει αρκετά εκατομμύρια σε μεγαλοεπιχειρηματίες της ιδιωτικής υγείας και καναλάρχες, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες λαϊκών στρωμάτων που με τις διατάξεις των ΠΝΠ δεν δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ!

Πρόκειται για πολλούς μακροχρόνια ανέργους που δε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα, ενώ το βοήθημα των 400 ευρώ που ανακοινώθηκε καλύπτει μόνο ένα μικρό αριθμό τους. Το επόμενο διάστημα θα δυσκολευτούν, δεδομένων των συνθηκών, ακόμα περισσότερο να βρουν εργασία.

Πρόκειται για τους αγρότες των οποίων έχει μειωθεί η ζήτηση για τα προϊόντα τους, λόγω και της μείωσης των σημείων πώλησης (κλειστές λαϊκές αγορές κλπ), εντούτοις δεν μπήκαν στον κατάλογο των δικαιούχων των 800 ευρώ.

Πρόκειται για τους εποχικά εργαζόμενους στο τουρισμό οι οποίοι επειδή δεν δηλώθηκαν (στις αντίστοιχες πλατφόρμες που «τρέχουν» για τα επιδόματα) από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν πέρυσι και θα προσλαμβάνονταν και φέτος (που λόγω των λουκέτων δεν αναμένεται προσληφθούν), δεν λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Πρόκειται για καλλιτέχνες, μουσικούς, ηθοποιούς, τεχνικούς κλπ που λόγω ακύρωσης των παραστάσεων έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα.

Και τέλος, πρόκειται για τους συμβασιούχους όλων των κλάδων των οποίων συμβάσεις έληξαν από τις 14 μέχρι τις 21 Μαρτίου και μπορεί να ανανεώνονταν αν δεν υπήρχε η πανδημία, οι οποίοι επίσης αποκλείονται από το επίδομα των 800 ευρώ.

Να μη μπουν σε καραντίνα τα δικαιώματά μας

Παρά τις «κορώνες» εθνικής ομοψυχίας που προπαγανδίζει συνεχώς η κυβέρνηση μέσα από τα συστημικά ΜΜΕ, η αλήθεια είναι ότι το επόμενο διάστημα δε θα «περάσουμε όλοι μαζί» την κρίση! Όσο κι αν η κυβέρνηση διαλαλεί ότι οι θέσεις εργασίας είναι διασφαλισμένες με δήθεν απαγόρευση των απολύσεων, η πραγματικότητα και οι ΠΝΠ που περνάει δείχνουν άλλα. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι σκοπός τους είναι να πληρώσουν πάλι την κρίση οι εργαζόμενοι/ες και τα φτωχά στρώματα, κάτι το οποίο μπορεί να αποκρουστεί μόνο αν το επόμενο διάστημα η αλληλεγγύη γίνει κυρίαρχη πρακτική στη ζωή μας μαζί με τις αντιστάσεις στις αντεργατικές επιθέσεις!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα