«Σούπερ ήρωες» καλούνται να γίνουν οι εργαζόμενοι των super markets!

Πάνος Γιακουμίδης, εργαζόμενος σε super market

Είναι γνωστό, σε όλον τον κόσμο της εργασίας, ότι η δουλεία στο κλάδο του λιανικού εμπορίου των supermarkets είναι εξαιρετικά πιεστική. Πόσο μάλλον αυτή την περίοδο,  κατά την οποία η κρίση του κορωνοϊού έχει, αντικειμενικά, εντατικοποιήσει τους ρυθμούς εργασίας.

Στα όρια της αντοχής τους οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με καταγγελίες που φέρνουν στη δημοσιότητα οι ανακοινώσεις του Σωματείου  Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Χανίων και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Ηρακλείου:

«Στα καταστήματα και τις αποθήκες των Super Market, (Σκλαβενίτης – ΑΒ Βασιλόπουλος- Χαλκιαδάκης – Lidl κ.α) εδώ και μέρες ακυρώνονται ρεπό, οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί και η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο με πρόσχημα την κάλυψη της ανατροφοδότησης των καταστημάτων λόγω της αυξημένης κίνησης».

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ που δεν έχει επαφή με τα εργατικά στρώματα του κλάδου, παρά μόνο με ορισμένα στελέχη και ιδιοκτήτες μεγάλων αλυσίδων, δείχνει τη πρόθεση να αυξήσει το ωράριο λειτουργίας από 8 π.μ.- 9 μ.μ. σε 7 π.μ.- 10 μ.μ. καθώς και να επεκτείνει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Αυτά τα προφασίζεται για την αποφυγή συνωστισμού στα καταστήματα τις καθημερινές. Μόνο που, μέχρι στιγμής, οι 6 ημέρες της εβδομάδας φαίνεται να φτάνουν και να περισσεύουν στην εξυπηρέτηση των αναγκών του κόσμου, με τους τζίρους τις καθημερινές να διατηρούνται σε συνηθισμένα επίπεδα χωρίς ωστόσο να προεξοφλείται τίποτα ακόμη. Αυτό όμως που εξαντλείται, είναι η αντοχή των εργαζομένων που βλέπουν τους εντατικούς ρυθμούς να παγιώνονται και τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας να απουσιάζουν.

Μπορούμε, λοιπόν, να φανταστούμε, σε αυτή την απαιτητική κατάσταση να προστίθεται άλλη μια μέρα δουλειάς (Κυριακή) και άλλες δύο ώρες καθημερινής λειτουργίας; Μάλλον, στα επιτελεία της κυβέρνησης και των μεγαλοεργοδοτών του κλάδου η φαντασία οργιάζει…

Τα μέτρα ασφαλείας δεν «πουλάνε»…

Ανάμεσα στις καταγγελίες των δυο σωματείων θα βρούμε αναφορές και στην απουσία των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας των υπαλλήλων:

«…Επίσης στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και στα Super Market, στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα, αφού οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν σε χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό καθώς «τα μέσα ατομικής προστασίας επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία του πελάτη» ως εκ τούτου απαγορεύονται, ενώ υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις πολυκαταστημάτων όπου αναγκάζουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν από την τσέπη τους τα αυτονόητα ΜΑΠ όπως και τα αντισηπτικά !!!»

Βλέπουμε, πως για χάρη του marketing και της αύξησης των κερδών οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου ρισκάρουν κυριολεκτικά την υγεία των υπαλλήλων αυτή τη κρίσιμη περίοδο! Παρόλες τις συνεχείς ανακοινώσεις που βγάζουν για την αναγκαιότητα των μέτρων ασφαλείας, φαίνεται πως μπροστά στα κέρδη  παραβλέπουν την «υπερβολική» και «αντι-μαρκετίστικη» ασφάλεια των εργαζομένων!

Σε αντιφατική κατάσταση οι εργαζόμενοι των λοιπών εμπορικών καταστημάτων

Η κατάσταση στο κλάδο του εμπορίου, πέραν των supermarkets, είναι δραματική. Περιγράφεται πολύ σωστά στην ανακοίνωση των δυο συνδικάτων:

«Από την άλλη μεριά, σε πολλά εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις ήδη έχει ξεκινήσει η πίεση προς τους εργαζόμενους πως λόγω χαμηλής προσέλευσης θα δοθούν αναγκαστικές κανονικές άδειες, άδειες άνευ αποδοχών, θα μειωθούν ώρες εργασίας, ή ακόμα ότι θα προχωρήσουν σε προσωρινές απολύσεις ώστε οι εργοδότες να μετακυλήσουν την όποια μείωση του τζίρου τους στην πλάτη των εργαζόμενων τους.»

Σίγουρα, θα έχουμε πολλοί και πολλές από μας άτομα στον περίγυρό μας ή θα είμαστε ακόμα και οι ίδιοι/ες σε αυτή τη κατάσταση. Μένοντας, δηλαδή, σπίτι μαζί με την επισφάλεια που μας παρέχει η καπιταλιστική οικονομία.

Να μη γίνει η κατάσταση μια αντεργατική «όαση» για κράτος και μεγαλοεπιχειρηματίες

Από τη μια, στον κλάδο των supermarket, έχουμε εντατικοποίηση της εργασίας με βάση την αντικειμενική αύξηση του κύκλου εργασιών και του δεδομένου αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται. Με βάση τη κατάσταση όπως εξελίσσεται και τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώνονται καθημερινά, όπως π.χ. η άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους με παιδιά, η οποία όπως λένε δημοσιεύματα δημιουργεί μια έλλειψη προσωπικού στα καταστήματα, θα χρειαστούν προσλήψεις στα supermarket. Επειδή, όμως, γνωρίζουμε ότι «ο λύκος (μεγαλοεπιχειρηματίες) στην αναμπουμπούλα χαίρεται» κι ότι έχουμε έναν άλλο «λύκο (κυβέρνηση ΝΔ) να φυλάει τα πρόβατα» οι εργαζόμενοι μόνο ασφάλεια δεν μπορούν να νοιώθουν. Οι μαζικές προσλήψεις στα supermarket μπορεί να γίνουν με όρους ελαστικής εργασίας και η αφορμή να παραβιαστούν ακόμα περισσότερο οι εργατικές διατάξεις. Από την άλλη, στα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα, λόγω της διακοπής ή μείωσης της λειτουργίας τους, πολλοί εργαζόμενοι θα μείνουν κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι το επόμενο διάστημα με μειωμένο ή μηδαμινό εισόδημα, ανάλογα με την αντιμετώπισή τους από τον εκάστοτε εργοδότη και το κράτος.

Επείγουν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του εισοδήματός τους

Μέτρα για τη προστασία των εργαζομένων στα supermarket μπορεί να είναι:

  • Η τοποθέτηση τζαμιών προστασίας στα ταμεία, η παροχή, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, μέσων ατομικής προστασίας, αντισηπτικών και άλλων απαραίτητων προϊόντων για απολύμανση
  • Η παροχή πρόσθετης «ειδικής» άδειας επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν
  • Η μετατροπή όλων των ελαστικών θέσεων εργασίας, σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να υπάρξει κάλυψη, με προσλήψεις, όλων των κενών ανά πόστο.
  • Η τήρηση των ημερήσιων κι εβδομαδιαίων προγραμμάτων εργασίας ώστε να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Η παροχή έκτακτου επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
  • Η υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και μετατροπή των ενσήμων σε βαρέα κι ανθυγιεινά.

Για τους εργαζόμενους στα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα, πρέπει να υπάρξει διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Όπου δεν μπορεί ή εκμεταλλεύεται την κατάσταση η εργοδοσία, να παρεμβαίνει το κράτος ενισχύοντας το εισόδημα των εργαζομένων και επιβάλλοντας κυρώσεις (μέσω ελέγχων ΣΕΠΕ-ΙΚΑ) για μονομερείς παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Φυσικά, σε αυτή τη κρίσιμη κατάσταση, τα σωματεία και οι εργατικές συλλογικότητες πρέπει να επαγρυπνούν και να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα