Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών!

Θοδωρής Κουστολίδης, σπουδαστής δραματικής σχολής

Λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε μέσω Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ. 85/17-12-2022) μέτρο σύμφωνα με το οποίο όλοι/ες οι απόφοιτοι των «ανώτερων» δραματικών σχολών, σχολών χορού, κινηματογράφου και ωδείων κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια καθαρή υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων που συνεπάγεται μείωση των αποδοχών, καθώς επί της ουσίας ακυρώνει κάθε αναγνώριση/διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, εξισώνοντάς τα δικαιώματά μας με αυτά των αποφοίτων λυκείου.

Ασφαλώς, οι απόφοιτων δραματικών σχολών δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με του εργαζόμενους ΔΕ, ωστόσο είναι αδιανόητο το Υπουργείο να «εξαφανίζει» εν μια νυκτί τους κόπους και τα χρόνια καλλιτεχνικών σπουδών για τα οποία έχουν προσπαθήσει σκληρά οι απόφοιτοι. Και μάλιστα όταν σε πολλές σχολές χρειάζεται κάποιος να καταθέσει το απολυτήριο λυκείου για να εισαχθεί!

Επιπλέον, το συγκεκριμένο Π.Δ. παραβιάζει τις διατάξεις που ήδη ισχύουν και προβλέπουν ότι «η καλλιτεχνική εκπαίδευση ανήκει στην Ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης» (Ν. 1158/81 «Περί οργανώσεως και διοικήσεως σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως κλπ.», ΦΕΚ 127 /Α / 81 και Π.Δ. 370/83 «Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης & Τμ. Υποκριτικής», ΦΕΚ 130 /Α / 83. Για τους μουσικούς συγκεκριμένα ο Ν.4325/15 τους κατατάσσει στην κατηγορία ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).

Η κυβέρνηση στρέφεται εναντίον όχι μόνο των σπουδαστών και των αποφοίτων, αλλά συνολικά ενάντια στους εκπαιδευτικούς και το καλλιτεχνικό/εκπαιδευτικό έργο των σχολών, τις οποίες μάλιστα το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού εποπτεύει!

Όπως σημειώνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), από το 1981 έως σήμερα:

 • το Υπουργείο Πολιτισμού – στο οποίο υπάγονται οι «ανώτερες» καλλιτεχνικές σχολές – ως εποπτεύων φορέας, τις αδειοδοτεί και τις ελέγχει,
 • οι υποψήφιοι δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις σε διορισμένη από το Υπουργείο καλλιτεχνική επιτροπή,
 • μετά την εισαγωγή τους σπουδάζουν για τρία ολόκληρα έτη με ένα υπερεντατικό πρόγραμμα σπουδών τουλάχιστον 8 ωρών την ημέρα για κάθε μέρα της εβδομάδας,
 • στο τέλος των σπουδών τους για να πάρουν τα διπλώματά τους – τα οποία μάλιστα φέρουν την στρογγυλή σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας (μέσω του ΥΠΠΟΑ) – δίνουν και πάλι εξετάσεις σε άλλη επιτροπή, επίσης διορισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού.

***

Η επίθεση αυτή δεν είναι αποκομμένη, αλλά έρχεται να προστεθεί στη συνολικότερη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση χτυπώντας τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, της νεολαίας, τα δημοκρατικά δικαιώματα κλπ – και βέβαια αποτελεί συνέχεια της «δίωξης του πολιτισμού», μετά το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, το ξερίζωμα των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τα Λύκεια κλπ. Διαχρονικά άλλωστε οι κυβερνήσεις έχουν αφήσει την υπόθεση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στα χέρια ιδιωτικών σχολών. 

Για παράδειγμα στις δραματικές σχολές παρέχονται ελάχιστες θέσεις στις δημόσιες σχολές του Κρατικού και του Εθνικού, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών να πρέπει να πάει στις ιδιωτικές πληρώνοντας δίδακτρα. Στην πλειοψηφία τους οι σπουδαστές Δραματικών Σχολών δεν είναι «χομπίστες που σπουδάζουν με τα λεφτά του μπαμπά», αλλά πολλοί/ες αναγκάζονται να κάνουν νυχτερινά μεροκάματα για να τα βγάλουν πέρα. Αντίστοιχα και οι μουσικοί χρειάζονται πολλά χρόνια σπουδών για να πάρουν το πτυχίο τους, πληρώνουν ωδεία, αγοράζουν τα μουσικά τους όργανα μόνοι τους κλπ. Και τώρα έρχεται ένα προεδρικό διάταγμα να υποβαθμίσει τους κόπους τόσων χρόνων!

***

Μόλις έγιναν γνωστές οι εξελίξεις με το ΠΔ 85, ο Σύλλογος Σπουδαστών/τριών της Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου προχώρησε σε δράσεις και συγκεκριμένα σε κατάληψη της Σχολής του Εθνικού, με τη συμμετοχή σπουδαστών/τριων και αποφοίτων αρκετών ακόμα Δραματικών Σχολών. Αναβρασμός επικρατεί επίσης στις περισσότερες Δραματικές Σχολές, με συνελεύσεις των σπουδαστών τους. Την Παρασκευή 23/12 το πρωί έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και στη Θεσσαλονίκη μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο. 

Στις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις συζητιούνται οι δράσεις οποίες πρέπει να υπάρξουν, για να μην εφαρμοστεί η υποβάθμιση των πτυχίων μας και να ανακληθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022! Οι ηθοποιοί, μέσω του Σωματείου (ΣΕΗ) συζητούν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και δράσεις κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, ακόμα και σε απεργίες διαρκείας αμέσως μετά τις γιορτές! 

Η επόμενη μεγάλη κινητοποίηση έχει καλεστεί για την ερχόμενη Τρίτη 27 Δεκέμβρη, όπου θα πραγματοποιηθεί Πανκαλλιτεχνικό Συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στο Υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20-22).

Σπουδαστές/τριες, απόφοιτοι, καθηγητές και λοιπό προσωπικό των σχολών χρειάζεται να συντονιστούμε και να προχωρήσουμε σε καλά οργανωμένες και μαζικές κινητοποιήσεις, ενημερώνοντας και την υπόλοιπη κοινωνία για το χτύπημα που δέχονται τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, η καλλιτεχνική εκπαίδευση και τη τέχνη γενικότερα.

Διαβάστε στη συνέχεια την τελευταία ανακοίνωση του ΣΕΗ:

Το ΔΣ του ΣΕΗ, που σήμερα, 23/12/2022 πραγματοποιήθηκε στην υπό κατάληψη “Ανωτέρα” Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού θεάτρου,

 • Μετά την διά ζώσης απάντηση της ΠτΔ στους ηθοποιούς της παιδικής σκηνής του Εθνικού, αφού διάβασαν ενώπιόν της την χθεσινή μας ανακοίνωση
 • Μετά την συνάντηση αντιπροσωπείας των σωματείων των καλλιτεχνών με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη &
 • Μετά την δημοσίευση της ανακοίνωσης της Κυβέρνησης σχετικά με το Π.Δ. 85/2022,

ανακοινώνει τα εξής:

Όπως αναφέραμε και στην χθεσινή μας ανακοίνωση, το ζήτημα της διαβάθμισης των διπλωμάτων μας είναι ήδη γνωστό από το 2003. Όσον αφορά στην παρούσα Κυβέρνηση, ήδη από τον Αύγουστο του 2020, η διοίκηση του ΣΕΗ έχει ενημερώσει τον Υφυπουργό Πολιτισμού και την Υπουργό Πολιτισμού, κκ Γιατρομανωλάκη και Μενδώνη, για την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος, ενώ και τον Νοέμβριο του 2022 ενημέρωσε απευθείας σε δύο διαδοχικές συναντήσεις και τον Υφυπουργό Παιδείας, κ. Συρίγο. Για το ίδιο ζήτημα, συνάντηση με τον Υφυπουργό είχε προηγηθεί τον ίδιο μήνα και από το Σωματείο Εργαζομένων στον χώρο του χορού. Όλο αυτό το διάστημα, παράλληλα, όλα τα σωματεία και η Ομοσπονδία μας έχουμε – με διάφορες αφορμές – εκδώσει σειρά ανακοινώσεων για το ζήτημα, ενώ τόσο το ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ., όσο και το Εθνικό Θέατρο έχουν οργανώσει διημερίδες με προσκεκλημένους εκπροσώπους των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού.

Κανείς δεν δικαιούται, λοιπόν, να λέει πως δεν γνώριζε ή πως τώρα, μετά τις ογκώδεις αντιδράσεις, θα ξεκινήσει να «παρακολουθεί» το υπαρκτό εδώ και χρόνια πρόβλημα, που άφησαν άλυτο διαδοχικά όλες οι Κυβερνήσεις.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ,

την ώρα που μαθαίνουμε πως μέσω του νόμου Κεραμέως ήδη δύο ιδιωτικά κολέγια σε συνεργασία με ξένα Πανεπιστήμια διαμορφώνουν πρόγραμμα σπουδών υποκριτικής για να δίνουν στους αποφοίτους τους τίτλους Bachelor, υψηλότερους δλδ από τα απολυτήρια Λυκείου που δίνουν οι σχολές του Υπουργείου Πολιτισμού,

την ώρα που ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022, η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν κάνει δεκτούς τους αποφοίτους έως το 2003 καλλιτέχνες,

την ώρα που εκκρεμεί ακόμα η εκδίκαση της προσφυγής μέρους των θεατρολόγων εναντίον της ΚΥΑ που ισοτιμούσε τα διπλώματά μας,

κανείς δεν μπορεί να μας πείσει πως όλο αυτό δεν είναι μια μεθοδευμένη επίθεση στα δικαιώματά μας και μια συνειδητή υποβάθμιση και απαξίωση των καλλιτεχνών.

Οι «διαβεβαιώσεις» πως τάχα τίποτε δεν αλλάζει και πως το ΠΔ αφορά μόνο στις προσλήψεις στο Δημόσιο πέφτουν στο κενό και εξαγριώνουν. Αλήθεια, ποιος όρισε την Κυβέρνηση αξιολογητή της αξίας μιας θέσης εργασίας έναντι μιας άλλης; Είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι θα δεχτούμε αδιαμαρτύρητα τη διάκριση στα καλλιτεχνικά σχολεία να θεωρούμαστε εργαζόμενοι ΠΕ (και πάλι μόνο όσοι αποφοίτησαν έως το 2003) και σε όλον τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα εργαζόμενοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;

Ας μην μας κοροϊδεύουν!

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΩΣ ΕΧΟΥΝ:

 • ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΡΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
 • ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2003 & ΕΠΕΙΤΑ
 • ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Π.Δ. 85/2022

Συνεχίζοντας τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας:

 • Καλούμε όλους τους θιάσους σε όλη την Ελλάδα, ει δυνατόν από απόψε το βράδυ, είτε μετά το 3ο κουδούνι και πριν την έναρξη της κάθε παράστασης, είτε στο τέλος στην υπόκλιση να εμφανίζονται όλοι μαζί επί σκηνής, κρατώντας πανό ή πλακάτ ή απλά χαρτιά που να αναγράφουν τη φράση «ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ/ΟΙ ΛΥΚΕΙΟΥ» και να διαβάζουν δημόσια ενώπιον του κοινού την συντομευμένη χθεσινή ανακοίνωσή μας που θα τους στείλουμε σήμερα
 • Καλούμε όλους τους εργαζόμενους καλλιτέχνες και σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού
 • Στηρίζουμε την κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού θεάτρου

Παράλληλα, σεβόμενοι το κοινό που τις ημέρες των γιορτών επέλεξε να τιμήσει το θέατρο μετά από δύο ολόκληρα χρόνια περιορισμών,

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ

πως, σε περίπτωση που η κύρια υπεύθυνη για το χάος Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως δεν δώσει άμεσα λύση με το επίσης συναρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού,

θα προκηρύξουμε ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΣ σε όλους τους χώρους δουλειάς ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.

Σύντομα, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση για προκήρυξη Γενικής Συνέλευσης.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια εμπαιγμού. Οι πανικόβλητες αερολογίες για να καλυφθεί η εικόνα της Κυβέρνησης δεν μας λένε τίποτα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΕΔΩ και ΤΩΡΑ.

Για το ΣΕΗ

ΟΙ (ΔΙΣ) ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΛΥΚΕΙΟΥ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα