Αλληλεγγύη στον αγώνα των ντελιβεράδων της Wolt στην Κύπρο!

Ρεπορτάζ του «Ξ» με πληροφορίες από τη «Νέα Διεθνιστική Αριστερά» της Κύπρου (αδελφή οργάνωση του «Ξ» που συμμετέχει στο Internationalist Standpoint) που βασίζονται σε συνεντεύξεις που πήρε η σ. Αθηνά Καρυάτη από τους απεργούς ντελιβεράδες της Wolt.

Περίπου 150 εργαζόμενοι διανομείς στην πλατφόρμα Wolt κατέβηκαν σε απεργία στη Λευκωσία την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου. Δύο ημέρες αργότερα, στις 15 Δεκεμβρίου, το παράδειγμά τους ακολουθήθηκε από τους συναδέλφους τους στη Λεμεσό και στις 16 του μήνα από τους εργαζόμενους της εταιρείας στη Λάρνακα. Σύντομα το 80% του συνόλου των εργαζομένων διανομής της Wolt στην Κύπρο βρέθηκαν σε απεργία. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους είναι είτε αλλοδαποί φοιτητές είτε αιτούντες άσυλο.

Ύστερα από μια εβδομάδα κινητοποιήσεων, η εργαζόμενοι και εργοδοσία προχωρούν σε έναρξη διαπραγματεύσεων για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στις 21 Δεκέμβρη (για την εξέλιξη αυτών θα επανέλθουμε με νέα ανάρτηση).

Αιτία της απεργίας ήταν οι νέες περικοπές που έκανε η εταιρεία στα ποσοστά με βάση τα οποία πληρώνονται οι διανομείς, οι οποίοι εξοργίστηκαν από τη μυστικότητα με την οποία συνέβη αυτό. Άλλη μια πάγια πρακτική της Wolt σε βάρος των εργαζομένων είναι η εξαιρετικά υψηλή προμήθεια που παρακρατούν οι διάφοροι μάνατζερ («προϊστάμενοι διαχειριστές στόλου») από τους μισθούς των διανομέων. 

Οι απεργοί μιλούν

Η Νέα Διεθνιστική Αριστερά βρέθηκε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Wolt στη Λευκωσία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της και μιλώντας με τους απεργούς. Οι εργαζόμενοι ανέφεραν μεταξύ άλλων: 

«Όταν αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με τη Wolt πριν από δύο χρόνια, πλήρωναν 3 ευρώ για κάθε παράδοση. Μετά από λίγο καιρό το ποσό αυτό μειώθηκε στα 2,6 ευρώ, μετά στα 2,5, μετά στα 2,4 και τώρα θέλουν να τη μειώσουν ακόμη περισσότερο, στα 2,26 ευρώ. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, ίσως θελήσουν να το ρίξουν ακόμη και στο 1,5 ευρώ!

»Μέχρι πρόσφατα παίρναμε αποζημίωση 50 λεπτών ανά χιλιόμετρο για παραδόσεις που απείχαν περισσότερο από 1 χλμ. από το σημείο μας. Σε μια βροχερή μέρα, θα παίρναμε επιπλέον αποζημίωση 1,10 ευρώ για κάθε παράδοση. Αυτές οι αποζημιώσεις περικόπηκαν χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση».

Έτσι, ενώ οι τιμές των βασικών αγαθών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, αντί η Wolt να αυξάνει τους μισθούς, προχωράει σε μειώσεις. Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι περίπου 10%. Ωστόσο, η Wolt κάθε έξι μήνες μειώνει κατά 10% τις αμοιβές που καταβάλει!

Δουλειά σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες

Οι διανομείς της Wolt εργάζονται υπό διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με άλλους εργαζόμενους του κλάδου.

«Δεν πληρωνόμαστε με την ώρα. Πληρωνόμαστε για κάθε παράδοση. Ως εκ τούτου, μπορεί να είμαστε “στη δουλειά”, συνδεδεμένοι για 1-2 ώρες, αλλά να κάνουμε μόνο μία παράδοση για όλο αυτό το διάστημα.

»Είναι αδύνατο να υπολογίσουμε με ακρίβεια ποιο θα είναι το τελικό χρηματικό ποσό που θα βγάλουμε στο τέλος της ημέρας. 

»Πληρωνόμαστε μέσω των προϊσταμένων “διαχειριστών στόλου”, οι οποίοι παίρνουν απευθείας από τη Wolt χρηματικά ποσά στα οποία περιλαμβάνονται οι παραδόσεις, οι αποζημιώσεις και τα φιλοδωρήματα. Στη συνέχεια, κρατούν το 40% του συνολικού ποσού, ακόμη και από τα φιλοδωρήματά μας! Από αυτά, το 10% πηγαίνει στην ασφάλιση μας. Αλλά ακόμη και το 30% είναι πάρα πολύ, όταν οι προϊστάμενοι κάθονται και δεν κάνουν τίποτα, ενώ εμείς δουλεύουμε.

»Τα μηχανάκια είναι δικά μας. Είμαστε αναγκασμένοι να αγοράζουμε όλο τον σχετικό εξοπλισμό (κουτιά διανομής, μπουφάν, αδιάβροχα, κ.λπ.) από τη Wolt. Συνολικά, αυτά κοστίζουν περίπου 130-140 ευρώ. Είμαστε επίσης αναγκασμένοι να καλύπτουμε όλα τα λειτουργικά έξοδα (βενζίνη, σέρβις, κ.λπ.).

»Αν έχουμε κάποιο ατύχημα, κανείς δεν ενδιαφέρεται. Οι προϊστάμενοι δεν πληρώνουν τίποτα, η Wolt δεν πληρώνει τίποτα. Δεν τους νοιάζει.

»Πριν από δύο χρόνια η βενζίνη ήταν στο 1 ευρώ το λίτρο. Σήμερα είναι στο 1,5 ευρώ. Ό,τι βγάζουμε σήμερα πηγαίνει κατευθείαν στα έξοδα … Αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας λόγος να δουλεύω».

Αντί να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των εργαζομένων, η Wolt προσπαθεί να τους τρομοκρατήσει και έχει μάλιστα ξεκινήσει τις πρώτες απολύσεις. Παρά την τρομοκρατία όμως, οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Για να νικήσουν όμως χρειάζονται την αλληλεγγύη μας. 

Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων και η αλληλεγγύη του κόσμου

Ανάμεσα σε άλλα, οι εργαζόμενοι διεκδικούν: 

  • να επανέλθει η βασική αμοιβή στα 2,6 ευρώ ανά παραγγελία, εντός περιοχής 1 χλμ, 
  • αποζημίωση για τις δύσκολες συνθήκες (για παράδειγμα βροχή ή άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα) ύψους 1,10 ευρώ, 
  • μείωση του ποσοστού των προϊσταμένων-διαχειριστών στόλου στο 30%, συμπεριλαμβανομένου του ποσού που δαπανάται στην κοινωνική ασφάλιση, 
  • επιστροφή στη δουλειά για τους απολυμένους συναδέλφους τους!

Οι εργαζόμενοι καλούν επίσης σε μποϊκοτάζ της Wolt στην Κύπρο! Εάν γίνουν μαζικά διαγραφές λογαριασμών και απεγκαταστάσεις της εφαρμογής της εταιρείας, τότε αυτή θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή μείωση των κερδών της. Αυτή ήταν η εμπειρία από την επιτυχημένη απεργία των εργαζομένων της E-food στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο. 

Είναι επίσης σημαντικό να σταλούν ψηφίσματα αλληλεγγύης στους απεργούς από σωματεία και συνδικάτα, ειδικά του χώρου των ταχυμεταφορών και ευρύτερα του κλάδου του επισιτισμού. 

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τους εργαζόμενους της Wolt ως κακομαθημένους, που βγάζουν χιλιάδες ευρώ και εξακολουθούν να ζητάνε περισσότερα! Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαδοθούν τα νέα για την απεργία, τα αιτήματά της, τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι διανομείς.

Ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την Wolt 

Η Wolt είναι μια φινλανδική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2014 και λειτουργεί στην Κύπρο από το 2020 και στην Ελλάδα από το 2019. 

Δραστηριοποιείται σε 23 χώρες και πάνω από 180 πόλεις, έχει πάνω από 45.000 συνεργάτες εμπόρους, 90.000 συνεργάτες διανομείς και 12 εκατομμύρια εγγεγραμμένους πελάτες.

Η Wolt έχει προσελκύσει χρηματοδότηση ύψους 856 εκατομμυρίων δολαρίων (805 εκ. ευρώ) από επενδυτές και το 2020 βρισκόταν στη δεύτερη θέση της λίστας των Financial Times με τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης.

Τον Νοέμβριο του 2021, ανακοινώθηκε η συγχώνευση της Wolt με την DoorDash με μια συμφωνία αξίας 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων (7,6 δισ. ευρώ). Η εξαγορά ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2022. Η DoorDash είναι μια αμερικανική εταιρεία διανομής που έχει κατά διαστήματα δεχτεί κριτική για αδιαφανείς μεθόδους και αντεργατικές πρακτικές.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα