Βρετανία: Η μέρα του χρόνου που οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν να «δουλεύουν δωρεάν»

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, από τις 14 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα, ξεκίνησαν να δουλεύουν «δωρεάν» μέχρι το τέλος του έτους.

Πώς γίνεται αυτό; 

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το  φιλανθρωπικό Ίδρυμα Κοινωνικής Κινητικότητας, οι εργαζόμενοι που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα, κερδίζουν ετησίως κατά μέσο όρο 6.718 στερλίνες (7.800 ευρώ) λιγότερες για την ίδια εργασία σε σχέση με τους συνομηλίκους τους από πιο υψηλόμισθες οικογένειες, ή αλλιώς, ο μισθός τους είναι κατά 13% μικρότερος.

Έτσι, αν συγκρίνουμε τους μισθούς, αυτό το μισθολογικό χάσμα αντιστοιχεί για τους ανθρώπους που προέρχονται από χαμηλότερα εισοδήματα, σε απλήρωτη εργασία από τις 14 Νοέμβρη μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ένα σύστημα «ποτισμένο» με ανισότητες και διακρίσεις…

Την ίδια ώρα, η έρευνα έδειξε πως: 

  • Οι γυναίκες αμείβονται κατά 9.450 λίρες (10.970 ευρώ) λιγότερες από επίσης άνδρες συναδέλφους τους, ακόμη και όταν εργάζονται και οι δύο σε ανώτερες επαγγελματικές-διευθυντικές θέσεις. 
  • Τα άτομα που έχουν καταγωγή από το Μπαγκλαντές και οι μαύροι που κατάγονται από την Καραϊβική, αμείβονται κατά 10.432 και 8.770 λίρες (12.110 και 10.180 ευρώ) αντίστοιχα λιγότερο από τους λευκούς συναδέλφους τους στις ίδιες θέσεις εργασίας.

Σε ένα σύστημα που μας μεγαλώνει με την προπαγάνδα ότι «ο ικανός πάντα θα τα καταφέρνει» και πως όλοι και όλες έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες, η μελέτη αυτή αποδεικνύει κάτι που για τα πλατιά στρώματα της κοινωνίας είναι ήδη γνωστό. 

Για τους διευθυντές και τα αφεντικά, οι άνθρωποι της εργατικής τάξης θα αποτελούν πάντα προϊόν εκμετάλλευσης, θα είναι πάντα αυτοί που θα κάνουν τη δουλειά για όσο λιγότερα χρήματα είναι δυνατό. Και αυτό γιατί η εκμετάλλευση και οι ανισότητες αποτελούν βασικά συστατικά του καπιταλιστικού συστήματος, τόσο για την επιβίωσή του, όσο και για την κερδοφορία του.

…είναι ένα σύστημα που πρέπει να ανατραπεί

Η έρευνα λοιπόν, έρχεται σαν ένα ακόμα ηχηρό χαστούκι να θυμίσει στα λαϊκά στρώματα πως όσο και αν κάποιος/α προσπαθεί, παλεύει και βάζει στόχους, στα πλαίσια αυτού του συστήματος δεν θα γλιτώσει ποτέ από τις ανισότητες και τις αδικίες. Στην πράξη, η μόνη πραγματική επιλογή που έχει είναι να μπει στον αγώνα ενάντια στο σύστημα και όσους το εκπροσωπούν. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα