Πρωτοβουλία NoBurn – Βόλος: Οι κοινωνίες θα πούνε την τελευταία λέξη!

Το Σάββατο 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε μια σειρά από πόλεις ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στα πλαίσια μιας πανελλαδικής ημέρας δράσης. Η «Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών NO BURN», στην οποία συμμετέχουν και μέλη του Ξ, ξεκίνησε την καμπάνια ενημέρωσης πραγματοποιώντας δυναμική εξόρμηση πριν λίγες ημέρες στην παραλία του Βόλου. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε και η αφίσα της NO BURN.

Σάββατο 29 Μαΐου – πανελλαδική ημέρα δράσης κατά της καύσης σκουπιδιών:

Οι κοινωνίες θα πούνε την τελευταία λέξη!

Kινήσεις πολιτών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, το Αλιβέρι Εύβοιας, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τα Γιάννενα, τα Γρεβενά κ.α. συντονιζόμαστε και προχωράμε σε μια μέρα πανελλαδικής δράσης κατά της καύσης των σκουπιδιών το Σάββατο 29/5. Μαζικά, ενωτικά, οργανωμένα και μαχητικά λέμε ως εδώ με την εγκληματική σας πολιτική! Δεν αποδεχόμαστε:

 • να καίγονται εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι πλαστικών και άλλων αποβλήτων από την ΑΓΕΤ-Lafarge έξω από τα σπίτια μας
 • ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, η τροφή που τρώμε, να είναι δηλητηριασμένα με διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και άλλους τοξικούς ρύπους
 • εμείς και τα παιδιά μας να γίνουμε νούμερα στα αυξημένα ποσοστά ασθενειών και πρόωρων θανάτων σε επιδημιολογικές μελέτες και στατιστικές
 • να εξαπλωθεί η καύση και σε άλλες τσιμεντοβιομηχανίες, όπως ο ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη, ούτε να κατασκευαστούν τέσσερα νέα γιγάντια εργοστάσια καύσης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα
 • η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνει πεδίο κερδοσκοπίας των μεγαλοεργολάβων μέσα από την κατασκευή και διαχείριση 43 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) που θα παράγουν απορριμματογενή καύσιμα, κάτι που ταυτόχρονα σημαίνει και αύξηση των δημοτικών τελών
 • να ξοδευτούν πάνω από 1 δις ευρώ από τον πλούτο της κοινωνίας σε «επενδύσεις» που θα έχουν δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και θα σκορπίσουν αρρώστιες και θάνατο στους ανθρώπους
 • ο Δήμος Βόλου να γίνει προμηθευτής της ΑΓΕΤ με απορρίμματα προς καύση μέσα από την ΜΕΑ που θέλει να κατασκευάσει στην πόλη μας
 • ένα οικονομικό μοντέλο που πρώτα παράγει ατελείωτες ποσότητες πλαστικών συσκευασιών και άχρηστων προϊόντων και έπειτα μας σερβίρει την καύση τους ως «λύση»

Χθες, πραγματοποιήσαμε στην παραλία του Βόλου την πρώτη ενημερωτική μας εξόρμηση για την πανελλαδική ημέρα δράσης κατά…

Δημοσιεύτηκε από Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών NO BURN στις Κυριακή, 4 Απριλίου 2021

Η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας συμφωνεί με τα παραπάνω. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να τα πετύχουμε. Η εμπειρία από τέσσερα χρόνια αγώνων ενάντια στην καύση σκουπιδιών προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, νομοθέτησαν και επέβαλλαν την καύση,ως πιστοί υπηρέτες των τσιμεντοβιομηχανιών και των εργολάβων των σκουπιδιών. Η δημοτική αρχή Μπέου και η περιφερειακή αρχή Αγοραστού ψήφισαν και υλοποιούν την προετοιμασία των απορριμμάτων για καύση με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πολυεθνικής, κι αυτό το παρουσιάζουν σαν «διαχείριση» των σκουπιδιών. Η «Δικαιοσύνη» και η ΕΛ.ΑΣ. έχουν αποδείξει ότι το μόνο που περιφρουρούν είναι τα κέρδη της κάθε Lafarge, για τα οποίο είναι έτοιμες να τσακίσουν με καταστολή και να εκφοβίσουν με διώξεις όσους αντιδρούν.

Από όλους αυτούς δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα, γιατί πολύ απλά έχουν διαλέξει το στρατόπεδο των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Καμία αυταπάτη λοιπόν ότι τα δικαστήρια ή οι κομματικοί υπάλληλοι του κατεστημένου θα στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους από τους επικεφαλής επιστημονικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων της περιοχής. Αρκετοί αντιδρούν μόνο κάτω από την πίεση της κοινωνίας και με την πρώτη ευκαιρία κλείνουν το μάτι στην καύση «αν γίνονται μετρήσεις της ρύπανσης». Κάποιοι άλλοι, δήθεν εκπρόσωποι των εργαζομένων, λειτουργούν ως τσιράκια της Lafarge και των άλλων μεγάλων επιχειρηματικών/βιομηχανικών συμφερόντων της περιοχής.

Μόνο ο διαρκής και μαχητικός αγώνας της ίδιας της κοινωνίας μπορεί να φέρει την νίκη. Για αυτό σας προτρέπουμε να :

 • Πάρετε ενεργά μέρος στην προσπάθεια για να έχει μαζικότητα το συλλαλητήριο στις 29/5. Διαδώστε το μήνυμα παντού και με κάθε μέσο – αφίσες, φυλλάδια, socialmedia, συζητήσεις. 
 • Αν συμμετέχετε σε κάποιο σύλλογο (συνδικαλιστικό, επιστημονικό, κοινωνικό, αθλητικό, πολιτιστικό κ.ο.κ.), ζητείστε από το σύλλογό σας να ενημερώσει τα μέλη του και να συμμετέχει με πανό στο συλλαλητήριο.
 • Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να οργανώσετε μια ομάδα/επιτροπή δράσης στη γειτονιά, το χώρο δουλειάς, το χώρο σπουδών σας.

Εκτός από πολυπληθή συλλαλητήρια διαμαρτυρίας, το κίνημα πρέπει να βρει τρόπο να αυξήσει την πίεση στην οικονομική και πολιτική εξουσία. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από:

 • Καταλήψεις σε δημοτικά και άλλα κρατικά κτίρια.
 • Μαζικές κινητοποιήσεις αντίστασης, ακόμη και μπροστά στις μπουλντόζες, για να αποτραπεί η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Βόλο, που θα προετοιμάζει τα σκουπίδια για καύση.
 • Συνέχιση των μαθητικών/εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων που έγιναν τα δυο προηγούμενα χρόνια.
 • Εργατικές απεργίες. Για παράδειγμα, μια καλά οργανωμένη και μαζική απεργία των εργαζομένων στον Δήμο Βόλου μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο. Μια 24ωρη τοπική γενική απεργία μπορεί να φέρει ακόμα πιο δραστικά αποτελέσματα.

Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου Ενάντια στην Καύση σκουπιδιών «NO BURN» Σάββατο 29 Μαΐου – πανελλαδική ημέρα δράσης κατά της…

Δημοσιεύτηκε από Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών NO BURN στις Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα