ΗΠΑ: Νέα δολοφονία στη Μινεάπολη με τα μάτια στραμμένα στη δίκη της υπόθεσης Φλόιντ

Την Κυριακή 11 Απρίλη ακόμα ένας μαύρος Αμερικάνος πολίτης δολοφονήθηκε από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια ελέγχου για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Ο 20χρονος Ντόντε Ράιτ, φοβισμένος και στην προσπάθειά του να διαφύγει της σύλληψης, πυροβολήθηκε από τους αστυνομικούς. Το γεγονός προκάλεσε νέο κύμα διαδηλώσεων και συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις της Μινεάπολης, αν και πολύ μικρότερης έκτασης (με τα μέχρι στιγμής δεδομένα) από αυτές για την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ. Πρόκειται για ακόμα μια απόδειξη του ανεξέλεγκτου, βίαιου, ρατσιστικού και δολοφονικού τρόπου με τον οποίο δρα η αστυνομία στις ΗΠΑ εναντίον αφροαμερικανών, παρά τις προσπάθειες να παρουσιάζονται τέτοια περιστατικά ως «μεμονωμένα». Η νέα επίθεση έλαβε χώρα λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η δίκη του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του Φλόιντ μπήκε στην 3η εβδομάδα. Ο Σόβιν δικάζεται με κατηγορίες για φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Η δίκη του έρχεται 10 μήνες μετά την άγρια δολοφονία που πυροδότησε την εξέγερση του κινήματος «Black Lives Matter» σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, αλλά κι ένα σημαντικό κύμα αλληλεγγύης σε όλο τον πλανήτη, ενάντια στην αστυνομική βία και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μαύρων.

Η δίκη αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό πολιτικό και κοινωνικό γεγονός της παρούσας περιόδου στις ΗΠΑ, με το κίνημα να απαιτεί να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Προληπτικά μέτρα καταστολής

Είναι εμφανής η αγωνία του κατεστημένου ότι η δίκη της δολοφονίας του Φλόιντ –και πολύ περισσότερο μια αρνητική για το κίνημα έκβασή της– μπορεί να ξαναβγάλει το κίνημα «Black Lives Matter» στους δρόμους. Αρκεί κανείς να δει τις προετοιμασίες που κάνει ο Δήμος προκειμένου να αντιμετωπίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, καθώς τόσο στο δημαρχείο της πόλης της Μινεάπολης όσο κι έξω από το δικαστήριο έχουν στηθεί οδοφράγματα και συρματοπλέγματα.

Ενδεικτικό επίσης είναι ότι και η αστυνομία προετοιμάζεται κατάλληλα, καθώς το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παύλου στη Μινεάπολη το προηγούμενο διάστημα έκανε στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε περιπτώσεις συγκρούσεων.

Όπως επίσης ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής του Αγίου Παύλου, υπέβαλε ένα σχέδιο για την επιβολή περιορισμών στις συγκεντρώσεις. Συγκεκριμένα, η πρόταση αναφέρει ότι για να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση περισσότερων από πέντε ατόμων, θα χρειαστεί να χορηγείται άδεια.

Τα νέα σοκαριστικά βίντεο της δολοφονίας…

Από την έναρξη της δίκης βρίσκεται στο επίκεντρο ο τρόπος με τον οποίο έδρασε ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν και η υπερβολική χρήση βίας που ασκήθηκε, καθώς για περίπου εννιά λεπτά πατούσε στο λαιμό τον Τζορτζ Φλόιντ με το γόνατο του, με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων αλλά και τα νέα σοκαριστικά βίντεο που προβλήθηκαν τις πρώτες ημέρες της δίκης επιβεβαιώνουν την αγριότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε ο Φλόιντ.

Τα νέα βίντεο που προβλήθηκαν για πρώτη φορά από κάμερες που φέρουν πάνω τους οι αστυνομικοί δείχνουν τους αστυνομικούς να παλεύουν να βάλουν με το ζόρι τον Φλόιντ μέσα στο περιπολικό –στον οποίο μάλιστα έχουν περάσει χειροπέδες– ενώ ο Σόβιν τον πιάνει από τον λαιμό σαν να τον στραγγαλίζει και στη συνέχεια τον πετάνε στο έδαφος. Σ’ ένα ακόμα βίντεο φαίνεται η στιγμή που έχει γονατίσει πάνω στο λαιμό του με τον Φλόιντ να παρακαλάει και να λέει 27 φορές «δεν μπορώ να αναπνεύσω».

… καταρρίπτουν την υπερασπιστική γραμμή του αστυνομικού

Μέσα από αυτά τα αποκαλυπτικά βίντεο καταρρέει και ολόκληρη η υπερασπιστική γραμμή του Σόβιν. Από την αρχή ο δικηγόρος του κατηγορούμενου έκανε τα πάντα για να αποδώσει αλλού την αιτία του θανάτου του Φλόιντ, αλλά και για να δικαιολογήσει την βία που άσκησε ο Σόβιν.

Η υπερασπιστική γραμμή του Σόβιν είχε δομηθεί στο ότι ο Φλόιντ πέθανε λόγω των ναρκωτικών ουσιών που βρέθηκαν στο αίμα του μετά τις τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν και όχι λόγω της πίεσης που αύξησε ο Σόβιν με το γόνατο του πάνω στο λαιμό του Φλόιντ.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο Μπράντφορντ Γουανκχίντ Λάνγκενφελντ ο οποίος ήταν ο γιατρός που πιστοποίησε τον θάνατο του Φλόιντ. Στην κατάθεσή του δήλωσε με καθαρό τρόπο ότι ο θάνατος του Φλόιντ προκλήθηκε από έλλειψη οξυγόνου και όχι από «καρδιακή αρρυθμία ως αποτέλεσμα της υπέρτασης, της στεφανιαίας νόσου, της κατάποσης μεθαμφεταμίνης και φαιντανύλης και της αδρεναλίνης στο σώμα του» όπως υποστηρίζει η υπεράσπιση του Σόβιν.

Ταυτόχρονα, διαψεύδεται το επιχείρημα ότι ο Φλόιντ ήταν επιθετικός απέναντι στους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τον συλλάβουν, καθώς σε όλη τη διάρκεια ο Φλόιντ είχε χειροπέδες, πράγμα που έκανε αυτόματα αδύνατο να μπορέσει να αποτελέσει απειλή για τους αστυνομικούς.

Ένα μεμονωμένο περιστατικό;

Την Δευτέρα 5 Απρίλη, κατέθεσε στο δικαστήριο ο αρχηγός της αστυνομίας της Μινεάπολης, Μεντάρια Αραντόντο. Σε ολόκληρη τη διαδικασία της κατάθεσής του, ο Αραντόντο επέμενε ότι η πρακτική που ακολούθησε ο Σόβιν ήταν μια παραβίαση των πρακτικών και της εκπαίδευσης της αστυνομίας, δηλώνοντας συγκεκριμένα ότι αυτές οι πρακτικές «δεν είναι η ηθική μας ή οι αξίες μας».

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική, καθώς σύμφωνα με έρευνα που έκανε το NBC News η αστυνομία της Μινεάπολης τα τελευταία 5 χρόνια έχει χρησιμοποιήσει αντίστοιχες λαβές πνιγμού τουλάχιστον 237 φορές και μάλιστα σε 44 περιπτώσεις οι λαβές αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα οι συλληφθέντες να χάσουν τις αισθήσεις τους.

Αυτό που κάνει ο αρχηγός της αστυνομίας μέσα από την κατάθεσή του είναι να παρουσιάσει τον Σόβιν σαν ένα μεμονωμένο περιστατικό και επί της ουσίας να τον «θυσιάσει» προκειμένου να καλύψει τις δολοφονικές μεθόδους της αστυνομίας.

Αντίστοιχη γραμμή ακολουθεί και ο εισαγγελέας Τζέρι Μπλάκγουελ, ο οποίος παρόλο που αποκαλύπτει την αγριότητα με την οποία έδρασε ο Σόβιν την ίδια στιγμή προσπαθεί να αποσυνδέσει τη συγκεκριμένη δολοφονία από τη γενικότερη δράση των αστυνομικών αρχών, λέγοντας συγκεκριμένα:

«Δεν πρόκειται για δίκη της αστυνομίας ή των αστυνομικών μεθόδων… Οι αστυνομικοί κάνουν μια δύσκολη δουλειά και πρέπει, ορισμένες φορές, να λαμβάνουν αποφάσεις σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου».

Είναι προφανές ότι το κατεστημένο έχει πέσει σύσσωμο πάνω στη δίκη προκειμένου να παρουσιάσουν τη δράση του Σόβιν ως «ξένη πρακτική» για την αστυνομία προκειμένου να «βγάλουν λάδι» τα στελέχη της που είναι υπεύθυνα για τις βίαιες πρακτικές των αστυνομικών.

Να αναπνεύσουμε ξανά

Για την κοινωνία, η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν δεν αφορά μόνο τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Προφανώς μια βαριά καταδικαστική απόφαση θα αποτελέσει μια δικαίωση για την οικογένεια του Φλόιντ. Η δίκη όμως αυτή μπορεί να αποτελέσει πεδίο δράσης και παρέμβασης του κινήματος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μαύρων κι ενάντια στην αστυνομική βία.

Το κίνημα Black Lives Matter που αναπτύχθηκε την προηγούμενη περίοδο είναι κρίσιμης σημασίας να συντονιστεί με τα υπόλοιπα κινήματα, όπως το εργατικό κίνημα και τις οργανώσεις, να αποκτήσει δομές και σχέδιο δράσης του προκειμένου να πιέσει και να διασφαλίσει την καταδίκη του Σόβιν. Η τελευταία δολοφονία του 20χρονου Ντόντε Ράιτ, δείχνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει η «Σοσιαλιστική Εναλλακτική» (τμήμα της ISA στις ΗΠΑ) και άλλες οργανώσεις του κινήματος, χρειάζεται να δοθεί η μάχη και να απαιτηθεί η άμεση εκκαθάριση των αστυνομικών με ρατσιστικό ιστορικό και υπερβολική χρήση βίας, ο τερματισμός της στρατιωτικοποίησης της αστυνομίας και η μείωση της χρηματοδότησής της.

Τέλος, αυτές οι διεκδικήσεις χρειάζεται να συνδεθούν με τον αγώνα ενάντια στο σύστημα που χρησιμοποιεί τους κατασταλτικούς μηχανισμούς ως ένοπλους προστάτες των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε να θρηνούμε αθώα θύματα της αστυνομικής βίας και θα μπορέσουμε να αναπνεύσουμε ξανά.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα