Τα κινήματα κατά της καύσης σκουπιδιών συντονίζονται (+ηχητικό)

Του Αλέξανδρου Χατζηχαραλάμπους, μέλους της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών NO BURN

Η καύση των σκουπιδιών σε όλη την Ελλάδα γενικεύεται με τη δημιουργία τεσσάρων μεγάλων μονάδων καύσης πανελλαδικής εμβέλειας. Ταυτόχρονα, ανάβει  το «πράσινο φως» σε Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές να δημιουργήσουν μονάδες καύσης στις 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.). Παράλληλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η καύση σκουπιδιών από τσιμεντοβιομηχανίες ενταγμένη στις παραγωγικές «ανάγκες» πάντα με το αζημίωτο.

Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα που απαιτεί μείωση των σκουπιδιών που οδηγούνται σε ταφή προβάλλεται, ορίζεται και επιβάλλεται η καύση ως κυρίαρχη λύση.

Τα σκουπίδια για την εγχώρια οικονομική, εταιρική και επιχειρηματική ελίτ της χώρας είναι ένα «προϊόν» που η «αξιοποίηση» του θα επιφέρει τεράστια οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά κέρδη. Αξιοποίηση με πρακτικές και σχεδιασμούς που έχουν σαν σημείο αναφοράς τις παρωχημένες πλέον και σε «απόσυρση» μεθόδους άλλων  Ευρωπαϊκών χωρών.   

Καθώς τα κινήματα πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών αυξάνονται μέρα την μέρα σε όλη τη χώρα και ενώ το κίνημα πολιτών στην πόλη μας μπαίνει στον τέταρτο χρόνο κινηματικής δράσης:   

 • Η ΑΓΕΤ –LAFARGE φέρεται να σχεδιάζει να καίει σκουπίδια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ως άλλη μια πρόσθετη και παράλληλη δραστηριότητα. Εισέρχεται λοιπόν και η Lafarge με την σειρά της στο χορό της παραγωγής ενέργειας όπως τόσες εταιρείες εγχώριας ή μη προέλευσης. Δεν είναι τυχαίο που η καύση σκουπιδιών εντάσσεται με νόμο από την σημερινή Κυβέρνηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε)! Οι μέχρι τώρα επενδύσεις για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος  ξεπερνούν κατά 11 φορές τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας!
 • Η δημοτική αρχή Μπέου (που παριστάνει τον Άνακτα της Πόλης) προχωρά στην κατασκευή της Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου καύσης των 200.000 σκουπιδιών ετησίως στην γραμμή παραγωγής του τσιμέντου. Η πρόσθεση μερικών εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών καιγόμενων για την ως άνω «επένδυση» μας γεμίζει τρόμο και οργή. 

Η καινούργια αυτή «επένδυση» σημαίνει ότι ο Βόλος θα επωμισθεί όλες τις επιπλέον καταστρεπτικές συνέπειες για την υγεία, τον δημόσιο πλούτο το περιβάλλον αλλά και τις συνέπειες της  αποικιοκρατικής πολιτικής της Εταιρείας.

Η εν λόγω εταιρεία, όπως κάθε αποικιοκρατική δύναμη στην ιστορία, καταφέρνει να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό κέρδος από:

 • Την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων (νερό, γη, θάλασσα, υπέδαφος κλπ).
 • Την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης των εργαζομένων.
 • Την μη συμμόρφωση στις όποιες περιβαλλοντικές, νομικές, ηθικές , τοπικές, κοινωνικές αρχές, ανάγκες, ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις των κατοίκων-πολιτών.
 • Την μη απόδοση οποιοδήποτε οφειλόμενου οικονομικού ή υλικού χρέους ή υποχρέωσης προς την κοινότητα.
 • Την στέρηση του αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών να ορίσουν την ποιότητα της ζωής τους , την αυτοδιαχείριση των καθημερινών αναγκών τους κατά πως αυτοί ορίζουν, την επιλογή των τρόπων προς το ευ ζην.

Οι αποικιοκρατικές πολιτικές, παρότι διανύουμε τον 21ο αιώνα, υφίστανται. Αρωγούς, συμπαραστάτες, υποστηρικτές στην εγκαθίδρυση τους έχουν και είχαν σύμφωνα με το αφήγημα της ιστορίας:

 • Την κεντρική εξουσία, η οποία νομοθετεί κατά παραγγελία και καθ΄ υπαγόρευση νόμους για την διευκόλυνση και την χωρίς προσκόμματα εφαρμογής των οικονομικών ή των όποιων σχεδιασμών των πολυεθνικών ή άλλων επιχειρηματικών μορφωμάτων. Συμπληρώνει την συνδρομή της με την επιβολή του νόμιμου δικαιώματος στην άσκηση βίας με νόμο και τάξη για τους ανυπάκουους.  
 • Την άνευ όρων παράδοση από τους τοπικούς άρχοντες άυλων, υλικών μέσων που κατέχει ή πόλη για να κάνουν οι παραπάνω «ότι γουστάρουν» φυσικά πάντα με το ανάλογο πολιτικό κοινωνικό και πολλάκις προσωπικό  κέρδος. 
 • Μερίδα του τύπου που η δυνατότητα της χειραγώγησης και της  προπαγάνδας συμβάλλουν τα μέγιστα στην προώθηση των ως άνω σχεδιασμών.
 • Εργατικά σωματεία που απεμπολούν τον ιστορικό αγωνιστικό χαρακτήρα τους και μετατρέπονται σε συνδιαχειριστές στο όνομα του εργασιακού μέλλοντος! Εθελοτυφλούν συνειδητά μπροστά στον εντεινόμενο εργασιακό μεσαίωνα.
 • Εταιρείες, οργανισμοί, ανδρείκελα, βραβεύουν και επιβραβεύουν εταιρείες ανάλογων επιχειρηματικών δράσεων για να ωραιοποιήσουν τα καταστρεπτικά τους πεπραγμένα και να προκαλέσουν θετικά ερείσματα στα κοινωνικά αντανακλαστικά

Επαναλαμβάνουμε ότι εμείς οι πολίτες του Βόλου μαζί με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης της Αθήνας, του Ηρακλείου, των Γρεβενών, των Ιωαννίνων, του Αλιβερίου και όπου αλλού εμφανιστούν τα αποικιοκρατικά μορφώματα:

Θα σταθούμε απέναντι σε όλους όσους επιθυμούν στο όνομα του κέρδους να επιβάλλουν ερήμην μας  την καταστροφής του περιβάλλοντος της δημόσιας υγείας της καθημερινότητας μας και να επιβουλευτούν το μέλλον της επόμενης γενιάς.

Γιατί ξέρουμε ότι σε πόλεις άρρωστες δεν μπορούμε να ζούμε με υγεία.


Ακούστε στη συνέχεια το ηχητικό από την παρουσία του Α. Χατζηχαραλάμπους στην εκπομπή της Φρόσως Παύλου στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ Βόλου, που μίλησε εκ μέρους της Πρωτοβουλίας NO BURN, την Τετάρτη 31 Μαρτίου. Αφορμή της συνομιλίας ήταν η συνέλευση της NO BURN και η πανελλαδική ημέρα δράσης κατά της καύσης σκουπιδιών στις 29 Μαΐου. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα