Στο δρόμο του αγώνα βαδίζουμε ξανά

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Νεολαίας Ξεκίνημα την οποία θα μοιράσει στις σημερινές κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων

Οι τελευταίοι μήνες ήταν μια περίοδος που «γέμισαν» από διαδηλώσεις πολλές πόλεις και γειτονιές. Διαδηλώσεις ενάντια στο νόμο Κεραμέως για τα ΑΕΙ και ιδιαίτερα ενάντια στην τοποθέτηση αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, διαδηλώσεις ενάντια στον αυταρχισμό, την καταστολή, τις εκδικητικές πρακτικές της κυβέρνησης, την τεράστια αυθαιρεσία και την βία της αστυνομίας.

Στην Αθήνα μετά τη μεγαλειώδη πορεία με περισσότερα από 10.000 άτομα στη Νέα Σμύρνη ακολούθησαν πορείες σε δεκάδες γειτονιές. Πορείες χιλίων και σε μερικές περιπτώσεις δυο χιλιάδων ατόμων – κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί τα τελευταία πολλά χρόνια να συμβαίνει, πόσο μάλλον ταυτόχρονα. Στη Θεσσαλονίκη η 2η εισβολή της Αστυνομίας στο ΑΠΘ έβγαλε 10.000 κόσμο στο δρόμο, ενώ πολλοί χειροκροτούσαν και φώναζαν συνθήματα από τα μπαλκόνια τους όταν περνούσε από το δρόμο τους η πορεία.

Τώρα οργανώνονται πανελλαδικές μέρες δράσης και καταλήψεις ενάντια στην προαναγγελθέντα σχέδια της κυβέρνησης, να μπει αστυνομία στα πανεπιστήμια από τα μέσα Απρίλη και μετά.

Όλη η τελευταία περίοδος δείχνει ότι το κίνημα δίνει και πάλι δυνατά το παρόν και η κυβέρνηση αρχίζει να βρίσκει πολύ υπολογίσιμες αντιστάσεις στα σχέδιά της. 

Καταφέραμε και σπάσαμε στην πράξη την απαγόρευση των συναθροίσεων και των διαδηλώσεων – τους τελευταίους μήνες δεν έχουν τολμήσει να πάρουν σχετική απόφαση χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την πανδημία. 

Καταφέραμε να δώσουμε ηχηρή απάντηση στην αστυνομική αυθαιρεσία και βία. Η κυβέρνηση για να «κατευνάσει τα πνεύματα» αναγκάστηκε να μειώσει δραστικά τους ελέγχους στις πλατείες και τους δρόμους των μεγάλων πόλεων και να σταματήσει προσωρινά τις επιθέσεις ενάντια στις πορείες. Παράλληλα παρουσίασε μια σειρά μέτρα με βάση τα οποία η αστυνομία δήθεν θα ελέγχεται. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι η δημοσίευση της προόδου των ΕΔΕ για τους αστυνομικούς που έχουν καταγγελθεί, η τοποθέτηση καμερών πάνω στους αστυνομικούς κ.α. Αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να μειώσουν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία στο ελάχιστο. Δεν το έχουν κάνει σε χώρες που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια όπως π.χ. οι ΗΠΑ. Γιατί η αστυνομική αυθαιρεσία και βία έχει την κάλυψη της κυβέρνησης, ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση, ενίοτε δε αποτελεί και συγκεκριμένη οδηγία της κυβέρνησης. 

***

Όσον αφορά στο νόμο έκτρωμα για τα ΑΕΙ, μπορεί να έχει ήδη ψηφιστεί στην βουλή αλλά η εκπαιδευτική κοινότητα και μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας το έχουν απορρίψει.

Η αστυνομία δεν μπαίνει για να χτυπήσει το έγκλημα, το οποίο υπάρχει σε πολύ λίγες και συγκεκριμένες σχολές και το μέγεθος του οποίου υπερβάλλουν με την βοήθεια των ΜΜΕ πέρα από κάθε όριο. Μπαίνει στα πανεπιστήμια για να χτυπήσει το φοιτητικό κίνημα. Τις συνελεύσεις, τις καταλήψεις, τις διαμαρτυρίες κοκ. Είδαμε να χτυπάνε συνέλευση στην ΑΣΟΕΕ, να σπάνε την κατάληψη στο ΑΠΘ και να απαγορεύουν συνελεύσεις φοιτητών αλλά και καθηγητών στο ΑΠΘ. Και αυτή τη δουλειά θα συνεχίσει να κάνει η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια αν την αφήσουμε. Δεν θα την αφήσουμε όμως!

Με το νόμο Κεραμέως μειώνεται επίσης ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια, μπαίνει χρονικό όριο σπουδών μετά από το οποίο οι φοιτητές διαγράφονται (πράγμα που κάνει τις σπουδές π.χ. για εργαζόμενους φοιτητές πολύ δύσκολη υπόθεση), επιτρέπεται η ύπαρξη καμερών παρακολούθησης όσων κινούνται στις σχολές, ιδρύονται πειθαρχικά για φοιτητές και στοχοποιείται η κινηματική δράση, ενώ δίνεται ακόμα και η δυνατότητα παρακολούθησης των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών μέσα στις σχολές!

Οι φοιτητές θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και ένα ανοιχτό και ελεύθερο πανεπιστήμιο. 

Δεν μας τρομοκρατούν!

Οι φοιτητές και συνολικά οι νέοι πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα. Με συνελεύσεις ανά σχολή και συντονισμό μεταξύ των σχολών για τη συνέχιση των διαδηλώσεων σε τακτική βάση, καταλήψεις και δράσεις μέσα στις σχολές (μαθήματα, «αντιμαθήματα», προβολές, ανοιχτές συζητήσεις, καλλιτχνικές εκδηλώσεις κ.α. πάντα με τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας για τον κορονοίο)

Αυτός ο αγώνας είναι σημαντικό να στηριχτεί με κήρυξη απεργιών και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις από τους πανεπιστημιακούς, τους καθηγητές και τους δασκάλους αλλά και από οποιονδήποτε άλλο κλάδο εργαζομένων μπορεί να πάρει σχετική απόφαση στα συνδικαλιστικά του όργανα – από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα.

Το θέμα δεν αφορά μόνο τα πανεπιστήμια. Δεν αφορά μόνο την παιδεία. Η εξάπλωση της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού αφορά όλη την κοινωνία και πρέπει να γίνει μάχη όλης της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα