Βαγγέλης Κολτσίδης,
γενικός γραμματέας σωματείου εργαζομένων CYTA Hellas
Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ / CYTA) ότι θα πουλήσει στη Vodafone το 100% της θυγατρικής της στην Ελλάδα, Cyta Hellas. Η προσφορά της Vodafone κρίθηκε καλύτερη από αυτήν της Wind η οποία περιλάμβανε ανταλλαγή μετοχών και χαμηλότερο ποσό μετρητών. Οι διαδικασίες μεταβίβασης της εταιρείας αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Εκκρεμεί η σχετική έγκριση της Κυπριακής Βουλής, καθώς η μητρική Cyta αποτελεί ημικρατικό οργανισμό (η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στο Κυπριακό κράτος) αλλά και να δοθεί το πράσινο φως από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Να υπενθυμίσουμε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε διαδικασία προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 28 Γενάρη με τις επαναληπτικές, εάν χρειαστεί, στις 04 Φλεβάρη. Η λειτουργία και οι συνεδριάσεις του κοινοβουλίου μέχρι τις ημερομηνίες αυτές έχουν ανασταλεί. Επίσης η ΕΕΤΤ παραμένει χωρίς να έχει ψηφιστεί νέα διοίκηση, κάτι που αναμένεται να συμβεί το προσεχές διάστημα καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης της Ελληνικής κυβέρνησης από τους θεσμούς.
Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους;
Αυτές οι εξελίξεις θέτουν ένα τεράστιο ερωτηματικό σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων στη CYTA Hellas.
Η απάντηση όμως των εκπροσώπων της εργοδοσίας της Cyta Hellas στην τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους του Σωματείου των εργαζομένων σχετικά με την διασφάλιση των θέσεων εργασίας στο νέο εργοδότη, ήταν αποστομωτική και ενδεικτική των αντιλήψεών τους: «Μαγαζί του είναι, ότι θέλει κάνει» μας είπαν, αναφερόμενοι στο νέο ιδιοκτήτη.
Δεν είναι μόνο οι 730 εργαζόμενοι της CYTA Hellas που βρίσκονται σ’ αυτή τη θέση. Με παρόμοιο τρόπο κρίνεται το μέλλον 500 εργαζομένων στο Mega, 1100 στην Forthnet-Nova και πλήθος άλλων μισθωτών σε άλλες επιχειρήσεις οι οποίες πωλούνται και αγοράζονται ή απλά κλείνουν όταν οι ιδιοκτήτες τους κρίνουν ότι η κερδοφορία της επιχείρησής τους δεν τους ικανοποιεί.
24ωρη απεργία, Παρασκευή 2/2/18
Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, σαν επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων της Cyta Hellas έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου θέτοντας σε ισχύ την απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης για κινητοποιήσεις.
Είμαστε ταυτόχρονα σε επικοινωνία με το σωματείο εργαζομένων στην Vodafone αλλά και με τα υπόλοιπα σωματεία και εργαζόμενους που απαρτίζουν τον «Συντονισμό» στον χώρο των Τηλεπικοινωνιών και Νέων Τεχνολογιών, Wind, Nokia, Πλαίσιο, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ώστε να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ερχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο.
Διεκδικούμε:
- Να μην γίνει καμία απόλυση και να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές μας συνθήκες
- Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μην υποχρεωθούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με δυσμενέστερους όρους
- Οι συμβάσεις να είναι πλήρους απασχόλησης για όλους τους εργαζομένους
- Να μην υπάρξει καμία παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης
Στην ενότητα η δύναμη
Ενωμένοι οι εργαζόμενοι σε όλες τις επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνιών και Νέων Τεχνολογιών, γύρω από τα κοινά μας συμφέροντα, μπορούμε να αποτελέσουμε πραγματικά μια υπολογίσιμη δύναμη απέναντι στους μεγάλους εργοδότες και να κάνουμε σαφές ότι δεν ανεχόμαστε άλλο την δική τους κερδοσκοπία από την καθημερινή μας εργασία.
Σαν εργαζόμενοι δεν αντέχουμε άλλο να ζούμε για να δουλεύουμε χωρίς να μπορούμε να ικανοποιήσουμε καν τις βασικές μας ανάγκες για διατροφή, στέγαση, υγεία, μόρφωση, ψυχαγωγία και για να μπορούν κάποιοι να κερδοσκοπούν ασύστολα, μέσα από το δικό μας μόχθο, κούραση και άγχος. Καιρός να παραμερίσουμε ότι συνειδησιακό εμπόδιο μας καλλιεργούν συστηματικά και συναισθηματικά από την ημέρα της ένταξης μας στην κοινωνία και να επικεντρωθούμε σε αυτό που ζούμε πραγματικά και καθημερινά: στο γεγονός δηλαδή ότι εμείς δουλεύουμε, κάποιοι ελάχιστοι πλουτίζουν από την εργασία μας και εάν μιλήσουμε χάνουμε και αυτές τις ελάχιστες αποδοχές.
Το ότι αποτελούμε την εργατική τάξη της κοινωνίας, την μόνη ικανή –εφόσον συνεργαστεί και αγωνιστεί με σχέδιο και στόχους– να ανατρέψει αυτή την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί είναι όροι και σκέψεις όχι παρωχημένοι και ξεπερασμένοι αλλά πιο επίκαιροι από ποτέ!
Επικοινωνία: δημόσιο αγαθό, όχι αντικείμενο κερδοσκοπίας
Τα πιο πάνω αιτήματα της απεργιακής μας κινητοποίησης για μερικά από τα άμεσα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει κάποια στιγμή να συμπληρωθούν από αιτήματα όπως:
- Τον διαχειριστικό έλεγχο στις επιχειρήσεις που εργαζόμαστε: για να δούμε αν πραγματικά είναι ζημιογόνες, αν υπάρχουν σκάνδαλα και κακοδιαχείριση, αν υπάρχουν golden boys που κερδίζουν αμύθητα ποσά ξεκοκκαλίζοντας τις επιχειρήσεις για τις οποίες δουλεύουμε, ή αν τα αποτελέσματα της δικής μας εργασίας βρίσκονται σε κάποιο φορολογικό παράδεισο…
- Το πέρασμα των μέσων επικοινωνίας στην κοινωνία: την κοινωνικοποίησή τους δηλαδή κάτω από κοινωνικό και εργατικό έλεγχο και διαχείριση. Η επικοινωνία (τηλεφωνία, διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης) είναι για εμάς κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα. Όπως άλλωστε θα έπρεπε να είναι και για το κράτος, το οποίο νομικά και μόνο, χαρακτηρίζει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών ως επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. Αντί γι’ αυτό όμως η επικοινωνία σήμερα αποτελεί μέσο τεράστιας κερδοσκοπίας, το οποίο μάλιστα στρέφεται εναντίον μας καθώς δίνει στους κυβερνώντες τη δυνατότητα να παρακολουθούν κάθε μας βήμα και λέξη και στην ουσία να καταστρατηγούν τα προσωπικά μας δικαιώματα και την ιδιωτική μας ζωή.