Εκλογές σωματείου CYTA – Νίκη ανεξάρτητων υποψηφίων, ρεσιτάλ λασπολογίας από ΚΚΕ

Την Τετάρτη 22 Νοέμβρη ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στη CYTA Hellas. Είναι σημαντικό ότι παρότι υπήρξε μεγάλη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στην επιχείρηση σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (πριν από δύο χρόνια) υπήρξε σημαντική αύξηση των συμμετεχόντων στην εκλογική διαδικασία. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι κέρδισαν την πλειοψηφία με 5 έδρες από τις 7. Δύο έδρες πήρε η παράταξη του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ με το όνομα «Ταξική Ενότητα» που σταθερά όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσε τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του σωματείου σαν εργοδοτικούς. Σ’ αυτές τις εκλογές, επίσης, το ΚΚΕ έδωσε ρεσιτάλ υποκρισίας, ωμών ψεμάτων και λάσπης στην προσπάθειά του να αλλοιώσει το αποτέλεσμα και να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του.
Ακολουθεί συνέντευξη με τον σύντροφο Βαγγέλη Κολτσίδη, πρόεδρο του προηγούμενο ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στη CYTA Hellas.

17078477_1150516341741473_2068084453_n

 

  • Βαγγέλη, ποια ήταν τα αποτελέσματα των εκλογών στο σωματείο της CYTA Hellas;

Στις εκλογές όπως και στις προηγούμενες πριν από 2 χρόνια υπήρξαν 2 ψηφοδέλτια, το ψηφοδέλτιο των ανεξάρτητων υποψηφίων και το ψηφοδέλτιο της παράταξης Ταξική Ενότητα που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ/ΚΚΕ.

Το ψηφοδέλτιο των ανεξάρτητων υποψηφίων συγκέντρωσε 89 ψήφους και κέρδισε 5 έδρες στο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων. Το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας» συγκέντρωσε 45 ψήφους και κέρδισε 2 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Πέρα από τις ψήφους που καταμετρήθηκαν υπήρξαν 2 λευκά, 8 άκυρα και 11 επιστολικές ψήφοι που εστάλησαν από συναδέλφους της επαρχίας οι οποίες κατόπιν ένστασης της «Ταξικής Ενότητας» δεν έγιναν τελικά δεκτές.

  • Πώς ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων;

Η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν μεγάλη, ψήφισαν 155 άτομα σε σύνολο περίπου 700. Κρίνεται ικανοποιητική, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψιν μας το γεγονός ότι στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει περίπου 40 άτομα λιγότερα και αν αναλογιστούμε ότι ταυτόχρονα έχει μειωθεί το εργαζόμενο προσωπικό κατά 170 άτομα μέσα στο διάστημα αυτό.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι συνάδελφοι, μέσα στο δικαιολογημένο γενικό κλίμα της πολιτικής και συνδικαλιστικής απογοήτευσης των τελευταίων ετών, αρχίζουν να κατανοούν όλο και περισσότερο την ανάγκη συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Μέσα από τις συζητήσεις που διεξάγουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς βλέπουμε να αναπτύσσεται μια αλληλεγγύη προς τους υπόλοιπους συναδέλφους, ειδικά όταν υπάρχουν μικρές αλλά σημαντικές μάχες που κερδίζονται. Αξίζει να αναφέρουμε ότι λάβαμε αρκετές κλήσεις τηλεφωνικές ή προσωπικές ερωτήσεις τις τελευταίες μέρες από συναδέλφους, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να γίνουν μέλη στο σωματείο και να μας ψηφίσουν.

  • Υπήρξαν παρατυπίες ή όλα κύλησαν ομαλά, δεδομένων των «κλασσικών» πια, όσο και τραγικών και γελοίων, κατηγοριών του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ ότι όλοι οι υπόλοιποι, όσοι συμμετέχετε στο «ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο», είσαστε εργοδοτικοί;

Η παράταξη «Ταξική Ενότητα» φρόντισε να συνεχίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις παραδόσεις της και το παιχνίδι δημιουργίας ψεύτικων εντυπώσεων βγάζοντας μια ανακοίνωση την επόμενη μέρα των εκλογών στην οποία γράφει, ανάμεσα σ’ άλλα:

«χαιρετίζει τους συναδέλφους από την επαρχία που θέλησαν να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες, έδωσαν αίτηση για να γραφτούν στο σωματείο αλλά τελικά αποκλείστηκαν με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ. Παρά τις συνεχείς προτάσεις τους να μπει κάλπη στην επαρχία, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν οι συνάδελφοι η πλειοψηφία του ΔΣ αποφάσισε να γίνει η διαδικασία με επιστολικές ψήφους (που δεν στέκει.. ούτε νομικά όπως αποδείχτηκε) θίγοντας με αυτό τον τρόπο το δικαίωμα στην άμεση και προσωπική συμμετοχή των συναδέλφων»!

Πρόκειται για ένα απίστευτο ψέμα! Για «φαντασία» που μόνο σαν εντελώς αρρωστημένη μπορεί να χαρακτηριστεί!! Τα στελέχη του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ δεν παύουν να μας αφήνουν άφωνους κάθε φορά, γιατί πραγματικά δεν υπάρχουν όρια στο μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα ψέματα και η λάσπη που είναι ικανά να ρίξουν!!

Ποτέ και πουθενά δεν έθεσαν το ζήτημα του να τεθεί «κάλπη στην επαρχία»! Διερωτόμαστε πραγματικά, γράφοντας τέτοια χονδροειδέστατα ψεύδη δεν έχουν ούτε ίχνος ντροπής; Θα έχουν το θάρρος να μας κοιτάξουν στα μάτια για να καταστρώσουμε κοινά, όπως υποτίθεται ότι επιδιώκουν, πλάνα και σχέδια αγώνα ενάντια στις επιθέσεις που θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε σαν εργαζόμενοι;

Ρητορικά τα ερωτήματα γιατί δυστυχώς την απάντηση την ξέρουμε, αφού την έχουμε ακούσει πολλές φορές από το στόμα τους: εμείς κι όχι αυτοί, λέμε ψέματα, είμαστε πράκτορες και καρφιά της εργοδοσίας!

Τα πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα είναι ότι όταν παραλήφθηκαν οι επιστολικές ψήφοι από την εφορευτική επιτροπή, η παράταξη της «Ταξικής Ενότητας» έκανε ένσταση επικαλούμενη την μη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου. Η δικηγόρος ανέτρεξε στο καταστατικό του σωματείου, το οποίο δεν αναφέρει την περίπτωση επιστολικής ψήφου, και γνωμοδότησε ότι δεν υπάρχει λόγος ένστασης καθώς δεν προβλέπεται η επιστολική ψήφος στην διαδικασία εκλογών. Τα 2 από τα 3 μέλη της εφορευτικής επιτροπής (καθώς το 3ο είναι μέλος της «Ταξικής Ενότητας») μαζί με τους 3 αντιπροσώπους των ανεξάρτητων υποψηφίων που ήταν παρόντες, κατέθεσαν ένσταση ζητώντας να καταμετρηθούν οι επιστολικές κανονικά, όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες εκλογές του σωματείου μας και επικαλούμενοι το γεγονός ότι οι πάντες γνωρίζανε για την επιστολική ψήφο και είχανε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα (φάκελοι με σφραγίδα και αριθμό, επισύναψη υπεύθυνης δήλωσης)!

Κυριότερο όλων είναι ότι δεν κατατέθηκε ΠΟΤΕ καμία διαφορετική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ψηφίσουν οι συνάδελφοι από την επαρχία! Στην σφαίρα της φαντασίας τους, τα μέλη της «Ταξικής Ενότητας» μας κάνανε συνεχείς προτάσεις να βάλουμε κάλπες αλλά εμείς, που εκτός από εργοδοτικοί πρέπει να είμαστε και εντελώς ηλίθιοι, αποκλείσαμε τους συναδέλφους μας από την επαρχία οι οποίοι ήταν στο ψηφοδέλτιο των ανεξάρτητων! Με τη στάση μας αυτή αποκλείσαμε το δικαίωμά των υποστηρικτών του δικού μας ψηφοδελτίου από το να ψηφίσουν τους εαυτούς τους και να καταμετρηθεί η ψήφος τους υπέρ μας, μιας και το ΚΚΕ δεν είχε κανένα υποψήφιο εκτός Αθήνας!

  • Ποια είναι τα άμεσα προβλήματα των εργαζομένων και τα καθήκοντα του νέου ΔΣ;

Τα άμεσα προβλήματα των εργαζομένων είναι ότι καλούνται λιγότερα άτομα να ανταπεξέλθουν στον ίδιο όγκο δουλειάς, με αποτέλεσμα να εξουθενώνονται σωματικά και ψυχολογικά. Την ίδια στιγμή συνάδελφοι που επιτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα με εμάς έρχονται μέσω εργολαβικών εταιρειών, υπογράφοντας συμβάσεις μηνιαίες, μερικής απασχόλησης και υποαμειβόμενες. Και βέβαια η CYTA Hellas βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς πράγμα που απειλεί ευθέως τις θέσεις εργασίας μας!

Το δυσοίωνο μέλλον που βλέπουν οι συνάδελφοι να έρχεται σε συνδυασμό με την ζοφερή κατάσταση στην κοινωνία τους προβληματίζει ιδιαίτερα σχετικά με το αν πρέπει να κάτσουν και να παλέψουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αποδοχές ή να σηκωθούν και να φύγουν ελπίζοντας ότι κάτι καλύτερο θα βρεθεί.

Το βασικό καθήκον του νέου ΔΣ είναι να εξηγήσει στους συναδέλφους ότι σε μια κοινωνία που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα το να αποφεύγεις να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα δεν σημαίνει ότι δεν θα τα ξαναβρείς μπροστά σου και μάλιστα διογκωμένα.

Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει και οι συνάδελφοι να πειστούν ότι όντως μπορούμε συλλογικά να αντιπαλέψουμε τα προβλήματα αυτά και να πετύχουμε σημαντικές νίκες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας και θα μας εμπνεύσουν για ευρύτερες πολιτικές αλλαγές στο μέλλον.

Η απόφαση για πώληση της εταιρείας το συντομότερο δυνατόν δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι μόνο δυσχερέστερες εργασιακές συνθήκες μπορεί να επιφέρει η εξέλιξη αυτή.

  • Που βρίσκεται η προσπάθεια συντονισμού των σωματείων στο χώρο των «νέων τεχνολογιών»;

Ο Συντονισμός Σωματείων στον χώρο των Τηλεπικοινωνιών και της Τεχνολογίας διοργάνωσε ένα πολύ πετυχημένο φεστιβάλ τον προηγούμενο μήνα, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε όλοι οι εργαζόμενοι να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον, να αντιμετωπίσουμε μαζί τα κοινά μας προβλήματα, να ανταλλάξουμε απόψεις και να διασκεδάσουμε πολύ οικονομικά.

Επίσης το σωματείο εργαζομένων της Wind κάλεσε το προεδρείο του σωματείου μας στην γενική τους συνέλευση με σκοπό την ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Την προηγούμενη εβδομάδα σταθήκαμε αλληλέγγυοι με ψηφίσματα και με την φυσική παρουσία μας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Wind.

Εκτός από την προκλητική απαγόρευση της διοίκησης της Wind να εισέλθουμε στον χώρο της γενικής συνέλευσης στην οποία μας είχανε καλέσει οι συνάδελφοι μας, θεωρήσαμε καθήκον μας να συμπαρασταθούμε στους εργαζόμενους της Wind οι οποίοι αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση των όρων εργασίας τους την ίδια στιγμή που η εταιρεία τους καταθέτει προτάσεις εξαγοράς τόσο της Cyta Hellas όσο και της Forthnet.

Λεφτά κοινώς υπάρχουν, αλλά όχι για τους εργαζόμενους, παρά μόνο για τα golden boys και girls της επιχείρησης, για διαφημίσεις και εξαγορές. «Επενδύσεις» που αντί να φέρνουν δουλειές βλέπουμε ότι μειώνουν τις θέσεις εργασίας και τις αποδοχές μας, αυξάνοντας τα κέρδη των επιχειρήσεων καθώς και τα προβλήματα των εργαζομένων.

Βλέπουμε δηλαδή ότι τα προβλήματα σε εταιρείες που είτε επικαλούνται θέματα επιβίωσης (Cyta Hellas) είτε αυξάνουν τα κέρδη τους και απορροφούν άλλες εταιρείες (Wind , Vodafone) για τους εργαζόμενους παραμένουν κοινά.

Πρέπει επομένως κοινή να είναι η αντιμετώπισή τους τόσο συνδικαλιστικά όσο και πολιτικά. Φτάνοντας στην ρίζα δηλαδή του προβλήματος που αποτελούν οι κυβερνητικές επιλογές λιτότητας και δημοσιονομικών περικοπών, εκθειασμού του ανταγωνισμού και της «υγιούς» δήθεν επιχειρηματικότητας οι οποίες καταστρέφουν το παρόν και το μέλλον μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα