CYTA Hellas: εντατικοποίηση, απειλές και κλείσιμο καταστημάτων

Ρεπορτάζ από το «Ξεκίνημα»

 

Σε μια σειρά προκλητικές κινήσεις προχωρά την τελευταία περίοδο η εργοδοσία της εταιρείας Cyta Hellas. Όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων της εταιρίας, οι εργαζόμενοι στο κατάστημα της εταιρείας στου Ζωγράφου έμαθαν πως το κατάστημα κλείνει από την επιγραφή «ενοικιάζεται» που κολλήθηκε στην είσοδο.

doc-20151023_-1277336_-cyta_-jpg

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«…Στο κατάστημα του Ζωγράφου χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωσή μας, και παρ’ ότι ήταν κάτι που είχαμε ζητήσει από την εργοδοσία με όλους τους τρόπους για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των συναδέλφων μας, ο ιδιοκτήτης κόλλησε πινακίδα «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ» ενώ το κατάστημα παραμένει ανοιχτό και οι συνάδελφοι εργάζονται κανονικά σε αυτό. Αντιλαμβάνεστε την ψυχολογία που δημιουργεί αυτό στους συναδέλφους, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον τοιχοκολλητή της αφίσας για το κλείσιμο του καταστήματος, αλλά και την εικόνα διάλυσης που αποκομίζει ο πελάτης για την εταιρεία. Επιπλέον, εχθές, σε συνάντηση που είχαμε με την εργοδοσία μάθαμε πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού πρόκειται να κλείσει και το κατάστημα του Ροστάν  στη Θεσσαλονίκη…»

Την ίδια στιγμή, προκειμένου να μη χρειαστεί να προσλάβει νέο προσωπικό στα καταστήματα που πηγαίνουν καλά, πιέζει τους εργαζόμενους να κάνουν είτε 10ωρες και 12ωρες βάρδιες, είτε να κάνουν σπαστό ωράριο. Αυτές οι νέες συνθήκες εργασίας που έχει επιβάλλει συνοδεύονται από ένα κλίμα ωμού εκβιασμού.

Όπως καταγγέλλει το σωματείο,

«…υπάρχουν καταστήματα στα οποία πιέζονται οι συνάδελφοι να κάνουν 10ωρες έως και 12ωρες βάρδιες ή πιέζονται να κάνουν σπαστό ωράριο. Το Σωματείο είχε παρέμβει τότε και είχε καταγγείλει την έντονη πίεση, στα όρια του εκβιασμού, που δέχθηκαν συνάδελφοι μεγάλου καταστήματος της επαρχίας για να κάνουν σπαστό ωράριο και υπερωρίες…»

Στις 13/6 το σωματείο επιπλέον ενημερώθηκε για την περίπτωση τεχνικού, εργαζόμενου στην εταιρεία που του ανακοίνωσαν πως είτε θα δεχθεί να πάει υπάλληλος σε κατάστημα για να καλύψει κενή θέση, είτε θα ακολουθηθεί η «διαδικασία αποδέσμευσης, με ότι αυτό συνεπάγεται».

Την ίδια στιγμή, σε μια σειρά υπηρεσίες της εταιρείας, και προκειμένου να μην χρειαστεί να κάνει προσλήψεις, αλλάζει στους εργαζόμενους πόστα ή καθήκοντα ακόμη και 2 ή 3 φορές την ίδια εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το σωματείο αναφέρει πως

«…Όπως αντιλαμβάνεστε η εργοδοσία καταφεύγει στην μια αυθαιρεσία μετά την άλλη ενάντια στα δικαιώματά μας για να καλύψει τις συνεχιζόμενες ελλείψεις προσωπικού που προκύπτουν από τις αποφάσεις που λαμβάνει η ίδια για το ”καλό” της εταιρείας. Για να καλύψει την ορφανή θέση σε κατάστημα απειλεί συνάδελφο με απόλυση δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό άλλη μία κενή θέση και επιπλέον πίεση και όγκο εργασίας σε περισσότερους συναδέλφους. Αποτελέσματα αντίστοιχα με αυτά που είναι απόρροια των πρακτικών που ακολουθούνται στο Τμήμα Πωλήσεων εδώ και καιρό όπου συνάδελφοι αλλάζουν ως και δύο ή τρία καθήκοντα και πόστα ακόμα και εντός της ίδιας εβδομάδας…»

Πρόκειται για μια κατάσταση που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε «λάστιχο» ενώ τους δημιουργεί έντονα αισθήματα ανασφάλειας. Φυσικά παρόμοια είναι η κατάσταση στην πλειοψηφία των αντίστοιχων εταιρειών, σε μια εποχή που οι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ανεργία και την αδυναμία του συνδικαλιστικού κινήματος επιβάλλουν όλο και χειρότερες συνθήκες εργασίας. Μόνο ο συλλογικός αγώνας των εργαζομένων μπορεί να αποτελέσει απάντηση σε αυτές τις πρακτικές.

 


Σχετικά άρθρα:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής