Cyta: στάση εργασίας ενάντια σε εντατικοποίηση και τραμπουκισμούς της εργοδοσίας

17078477_1150516341741473_2068084453_n
Συνέντευξη με τον σ. Βαγγέλη Κολτσίδη,
πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στη Cyta Hellas

 

Bαγγέλη, ποια είναι η κατάσταση τον τελευταίο καιρό στην εταιρεία;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το βασικό πράγμα που ενδιαφέρει την εργοδοσία είναι να καταφέρει να κάνει την  εταιρεία πιο «ελκυστική» προς πώληση στους υποψήφιους αγοραστές. Σε αυτά τα πλαίσια βλέπουμε ένα μπαράζ κινήσεων που δείχνουν πως τα εργασιακά μας δικαιώματα θα καταπατηθούν προκειμένου να είναι πιο εύκολο να βρεθεί «επενδυτής».

doc-20151023_-1277336_-cyta_-jpg

Είχαμε φαινόμενα αναγκαστικών μετακινήσεων συναδέλφων σε άλλα τμήματα υπό την απειλή της απόλυσης σε περίπτωση που αρνηθούν, κλείσιμο καταστημάτων χωρίς ενημέρωση των εργαζομένων (είναι ενδεικτικό πως στο κατάστημα του Ζωγράφου οι συνάδελφοι έμαθαν ότι κλείνει όταν πια κολλήθηκε το ενοικιαστήριο στην είσοδο του καταστήματος) ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία ενημέρωση του σωματείου για τις εξελίξεις στην εταιρεία και η εργοδοσία μας «καλεί» να πάρουμε τις άδειές μας μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη χωρίς να έχουμε λάβει απαντήσεις στις εύλογες απορίες που έχουν προκύψει σε όλους μας. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στον Κυπριακό τύπο ότι το αποτέλεσμα της έρευνας για την οικονομική κατάσταση και αξιολόγηση της  Cyta Hellas,που έχει ανατεθεί σε ειδικούς ελεγκτές, θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη. Φαίνεται να συμπίπτει χρονικά με την έκκληση προς τους συναδέλφους μας να ληφθούν οι άδειες ώστε να μην χρεωθούν επιπλέον κόστος σε αποζημιώσεις απολυμένων υπαλλήλων.

Ποια είναι η στάση της εργοδοσίας απέναντι στο σωματείο;

Η στάση της εργοδοσίας απέναντι στο σωματείο είναι απαράδεκτη. Είναι ενδεικτικό ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με στελέχη της διοίκησης, ένας εξ’ αυτών φώναζε και προκαλούσε με ατάκες του στυλ «να βρεθούμε έξω να σου πω», χτυπούσε το τραπέζι κοκ. Ενώ πρόσφατα είχαμε και μια ξεκάθαρη προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά του Σωματείου από τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας που επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά, όπου σε έντονο ύφος αποκάλεσε τα μέλη του ΔΣ ψεύτες, όπως και τους συναδέλφους που μας ενημερώνουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ  απαίτησε να αποσύρουμε την τελευταία ανακοίνωση του σωματείου γιατί δεν του άρεσε.

Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους;

Τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον 100 συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει και ο αριθμός αυτός αυξάνει συνεχώς. Η αιτία δεν είναι άλλη από το κλίμα ανασφάλειας που καλλιεργείται από την εργοδοσία (και η οποία προσπαθεί γελοιωδώς να ρίξει τις ευθύνες στο Σωματείο) με ουσιαστικό σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποβάθμιση της αξίας της εταιρείας μέσα από την αποχώρηση συναδέλφων που ψάχνουν πιο σίγουρο εργασιακό περιβάλλον.

Πως αντιδράει το σωματείο σε όλα αυτά;

Το σωματείο μας έχει καλέσει σε στάση εργασίας την Τρίτη 27 Ιουνίου και ώρες 10.00-14.00. Παλεύουμε για να οργανωθεί σωστά η στάση εργασίας και να παραλύσει εντελώς αυτές τις ώρες η λειτουργία της εταιρείας για να σταλεί δυνατά το μήνυμα πως οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να αντισταθούν. Τα αιτήματα που προβάλουμε είναι:

  • Προσλήψεις για την αναπλήρωση των συναδέλφων που έχουν πολύμηνες άδειες ή αποχωρούν από την εταιρεία
  • Παύση των μετακινήσεων των εργαζομένων από τμήμα σε τμήμα χωρίς την  συναίνεσή τους
  • Πλήρης ενημέρωση των εργαζομένων για το μέλλον της εταιρείας
  • Επίλυση των προβλημάτων εξαερισμού-κλιματισμού στους χώρους εργασίας
  • Διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και αναγκών απέναντι στην παρούσα αλλά και την όποια μελλοντική εργοδοσία μέσω υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα