CYTA Hellas: πετυχημένη στάση εργασίας

Την Τρίτη27 Ιούνη οι εργαζόμενοι στη CYTA-Hellas προχώρησαν σε 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στις συνεχόμενες μειώσεις θέσεων εργασίας χωρίς αναπλήρωση, τον αυταρχισμό και την εντατικοποίηση της εργασίας. Το «Ξ» μίλησε με τον σ. Βαγγέλη Κολτσίδη, πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στη Cyta Hellas για την κινητοποίηση, τη συμμετοχή και το κλίμα στους εργαζόμενους καθώς και τα επόμενα βήματα του σωματείου.

 

cyta_607_425_577_324

  • Bαγγέλη πες μας εν συντομία για ποιους λόγους και με ποια αιτήματα οργανώσατε αυτή την στάση εργασίας;

Οι λόγοι για τους οποίους οργανώθηκε αυτή η στάση εργασίας έχουν να κάνουν κυρίως με την αδιάλλακτη στάση της διοίκησης απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις επιλογές της διοίκησης, καθώς έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες της και οι στόχοι της.

Από μια εταιρεία που, τηρουμένων των αναλογιών και εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες του χώρου, είχε μια περισσότερο ανθρωποκεντρική μορφή αντίληψης των πραγμάτων και που σε ότι αφορά τον καταναλωτή είχε αποκτήσει μια πάρα πολύ καλή φήμη για το εξαιρετικό επαγγελματικό, φιλικό και άμεσο σέρβις της, πλέον ενδιαφέρεται ξεκάθαρα για την πώλησή της με τους «καλύτερους» δυνατούς όρους. Δηλαδή απολύοντας, εξαναγκάζοντας σε παραίτηση, συνθλίβοντας τους εργαζόμενους της, και αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο.

Τα κοινωνικά κριτήρια και το οικογενειακό κλίμα πάνε περίπατο όταν απειλούνται τα συμφέροντα κάποιων ατόμων, η διατήρηση των προνομίων και των μισθών των χιλιάδων ευρώ των ιδίων έναντι των υπολοίπων συναδέλφων.

Τα βασικά αιτήματα του σωματείου εργαζομένων ήταν και παραμένουν:

  • Προσλήψεις για την αναπλήρωση των συναδέλφων που έχουν πολύμηνες άδειες ή αποχωρούν από την εταιρεία
  • Παύση των μετακινήσεων των εργαζομένων από τμήμα σε τμήμα χωρίς την  συναίνεσή τους
  • Πλήρης ενημέρωση των εργαζομένων για το μέλλον της εταιρείας
  • Επίλυση των προβλημάτων εξαερισμού-κλιματισμού στους χώρους εργασίας
  • Διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και αναγκών απέναντι στην παρούσα αλλά και την όποια μελλοντική εργοδοσία μέσω υπογραφής ΣΣΕ
  • Πως κρίνεις την συμμετοχή των εργαζομένων στη κινητοποίηση;

Η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν πολύ μεγάλη έως καθολική στα τμήματα τα οποία υφίστανται την μεγαλύτερη πίεση και εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας τους και μικρότερη στα υπόλοιπα τμήματα.

Πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά τις ώρες της στάσης, ολόκληρα τηλεφωνικά κέντρα της διεύθυνσης εξυπηρέτησης πελατών, όπως το κέντρο τηλεφωνικής τεχνικής υποστήριξης (13811), δεν λειτουργούσε εξολοκλήρου, καθώς και τμήματα από την διεύθυνση πωλήσεων της εταιρείας.

Στο κτίριο της Μεταμόρφωσης όπου στεγάζει κυρίως τεχνικούς, υπήρχε ως συνήθως μεγαλύτερη συμμετοχή, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να γίνει μια εποικοδομητική συναδελφική συζήτηση και να αναδειχθούν επιπλέον προβλήματα αλλά και προτάσεις αντιμετώπισής τους από τους ίδιους τους συναδέλφους.

  • Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στους εργαζόμενους;

Το κλίμα που επικρατεί ποικίλει ανάλογα με την θέση και το τμήμα του κάθε εργαζομένου. Το γεγονός ότι είχαμε μεγάλη συμμετοχή δείχνει ότι οι συνάδελφοι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την ανάγκη του αγώνα.

Από την άλλη υπάρχει ένα γενικό κλίμα κούρασης στην κοινωνία που αντανακλάται και στο χώρο μας. Υπάρχουν συνάδελφοι, δυστυχώς, που αδιαφορούν για τα προβλήματα που αναδεικνύουμε ή ακόμη και αν συμφωνούν, θεωρούν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να αλλάξει την κατάσταση αυτή. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν κουραστεί να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις χωρίς να βλέπουν ουσιαστική αλλαγή.

Όμως υπάρχουν και οι συνάδελφοι που κατανοούν πως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αγωνίζονται συλλογικά μέσω του σωματείου, καθώς η καθημερινή εργασία τους αποτελεί πλέον μια ιδιαίτερα επίπονη και εξουθενωτική διαδικασία.

Σαν σωματείο κατανοούμε όλες τις αντιδράσεις των συναδέλφων μας και τις σεβόμαστε. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι για να επέλθουν αλλαγές στις εργασιακές μας συνθήκες και για να εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας μας είναι αναγκαία προϋπόθεση η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή όλων μας και η συνδιαμόρφωση στόχων και τρόπων επίτευξης τους.

  • Ποια είναι τα επόμενα βήματα του σωματείου;

Τα επόμενα βήματα του σωματείου έχουν να κάνουν με την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. πέρα από το γενικό πρόβλημα που αναφέρουμε πιο πάνω, υπάρχουν και ειδικά προβλήματα στους χώρους εργασίας.

Για παράδειγμα το πρόβλημα εξαερισμού – κλιματισμού στο κτίριο της Μεταμόρφωσης παραμένει εδώ και 5 χρόνια. Υπάρχουν συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και αναγκάζονται να παίρνουν αναρρωτικές άδειες ή να απέχουν από την εργασία τους εξαιτίας των συνθηκών κάτω από τις οποίες προσπαθούν να δουλέψουν. Έπρεπε να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να αναγκαστεί να σταλεί τεχνικός και να κάνει εκτεταμένο έλεγχο με ειδικά όργανα στον χώρο. Οι ίδιοι οι συνάδελφοι κατά την διάρκεια της 4ωρης στάσης εργασίας δηλώσανε αποφασισμένοι, εάν δεν δοθεί λύση, να απέχουν από την εργασία τους ή να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση.

Φαίνεται πλέον μια αρκετά μεγάλη μερίδα των συναδέλφων να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει απόκλιση μεταξύ των συμφερόντων της εταιρείας – στελεχών και των υπόλοιπων εργαζομένων. Βλέπει ότι ο συλλογικός αγώνας συγκροτεί την μόνη πιθανή διέξοδο απέναντι στην απομόνωση και τον ατομικισμό που καλλιεργείται τριγύρω μας και μας δίνει κουράγιο και προοπτική να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την καλυτέρευση των ζωών μας.

Το θέμα των μειώσεων των θέσεων εργασίας, οι συνεχείς μετακινήσεις συναδέλφων χωρίς την συναίνεση τους, από την άλλη, και της εντατικοποίησης που αυξάνεται διαρκώς, είναι πολύ πιο δυσεπίλυτα προβλήματα, που εξαρτώνται και από το βαθμό στον οποίο η εταιρεία θα πωληθεί σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το θέμα και να παλεύουμε, προβάλλοντας ιδιαίτερα το υποκριτικό γεγονός ότι τη στιγμή που έχουν απολυθεί εργαζόμενοι-ες των 400 και 500 ευρώ, για να γίνει δήθεν οικονομία και να περιοριστούν οι ζημιές, κάποια άλλα στελέχη απολαμβάνουν μισθούς χιλιάδων ευρώ κάθε μήνα…

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής