Array

Κινητοποιήσεις συμβασιούχων Υπ. Πολιτισμού

Λίγες μέρες μετά την συμβολική κατάληψη του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ) στις 4/11του υπουργείου πολιτισμού από τους συμβασιούχους του και την εξαγγελία απεργίας για τις 11/11, μιλήσαμε με τον Γιώργο Γρίσπο, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των εκτάκτων ΥΠ.ΠΟστο Υπουργείο Πολιτισμού για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο.

_____

Πως φτάσατε στην κατάληψη του υπουργείου;

Από τις βουλευτικές εκλογές και μετά στείλαμε υπόμνημα στον υπουργό για να του θέσουμε τα αιτήματά μας. Αυτό έγινε στις αρχές Οκτώβρη, του δώσαμε και μια λίγο χρόνο αναμονήςπερίοδο χάριτος και τελικά , έτσι φτάσαμε στα γεγονότα της Παρασκευής 30 Οκτώβρη. Την ημέρα εκείνη κάναμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο, όπου μαζευτήκαμε περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι του ΥΠ.ΠΟ., ο νέος όμως υπουργός, Γερουλάνος, έλειπε …

Εσείς τι ζητούσατε σε εκείνη τη συγκέντρωση;

Εμείς ζητούσαμε συνάντηση μόνο με τον υπουργό. Εφ? όσον έλειπε, αν και ήξερε πως θα επιδιώκαμε συνάντηση μαζί του, αποφασίσαμε να κάνουμε κατάληψη του υπουργείου.

Πόσα άτομα συμμετείχατε στην κατάληψη;

Ήμασταν περίπου 30-40 εργαζόμενοι στην αρχή. Την Κυριακή ήρθε ο ίδιος ο υπουργός και μας υποσχέθηκε να γίνει συνάντηση στις 4 Νοέμβρη με αντιπροσωπεία μας, έτσι σε ένδειξη καλής θέλησης σταματήσαμε την κατάληψη.

Στη συνάντηση τι έγινε;

Μιλήσαμε για όλα τα θέματα που απασχολούν τους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο υπουργός μας άκουσε άλλα δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, ούτε καν για την πληρωμή των συναδέλφων μας που είναι με ασφαλιστικά μέτρα και παραμένουν απλήρωτοι από το Δεκέμβρη του 2008. Η συζήτηση ήταν καλή σε επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά όχι στην ουσία. Απ? ότι φαίνεται αυτό θα είναι το πνεύμα της νέας διοίκησης του υπουργείου.

Ποια είναι τα αιτήματά σας;

Πρώτα πρώτα να καλυφτούν οι οργανικές θέσεις από ήδη υπάρχοντες συμβασιούχους. Ζητάμε να εξαιρεθεί το υπουργείο πολιτισμού από το Π.Δ. 164/2004 Παυλόπουλου (το περιβόητο διάταγμα που αφήνει στο δρόμο την συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων). Θέλουμε διαφανείς προσλήψεις χωρίς ρουσφετολογικά κριτήρια, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε όλους και δηλώνουμε έτοιμοι να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε απόλυση συναδέλφου.

Το να εξαιρεθείτε από το Π.Δ. Παυλόπουλου, μήπως ακούγεται με καχυποψία από συμβασιούχους άλλων οργανισμών;

Εμείς στο υπουργείο πολιτισμού έχουμε άλλο καθεστώς από άλλους χώρους. Εμείς όταν συμπληρώσουμε 24 μήνες συμβάσεις, δεν έχουμε δικαίωμα να ξαναεργαστούμε στην ειδικότητά μας, όπως προβλέπει το προεδρικό διάταγμα προκειμένου να μη μετατραπεί η σύμβαση χρόνου σε αορίστου. Όσο λοιπόν ισχύει το Π.Δ., οι παλιοί συμβασιούχοι θα απολύονται.

Πώς θα προχωρήσετε στις διεκδικήσεις σας;

Για εμάς είναι μονόδρομος το να συμπορευτούμε με όλους τους υπόλοιπους συμβασιούχους, σε κοινούς αγώνες.

Έχει υπάρξει κάποια απόπειρα συντονισμού;

Στις 4 Νοέμβρη έγινε συντονιστικό σωματείων συμβασιούχων, έχει ήδη γίνει σύσκεψη με τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων με συμβάσεις και υπήρξε η απόφαση για την απεργία της 11ης Νοέμβρη. Στις συσκέψεις αυτές συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους εργαζόμενους με συμβάσεις στον ΟΑΕΕ, την ΕΡΤ, το ΙΚΑ κ.α. Στόχος μας είναι η κλιμάκωση της πίεσης προς την κυβέρνηση για να δοθούν λύσεις στα προβλήματά μας.

Έχετε επιδιώξει συμμετοχή των εργαζομένων σε stage σε αυτές τις κινητοποιήσεις και στο σωματείο σας;

Έχουμε ήδη κάνει μια σειρά από κινητοποιήσεις μαζί με αυτούς τους επίσης ομήρους των κυβερνήσεων. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε στη δημιουργία σωματείου. Υπάρχει όμως πρόβλημα με τη συμμετοχή τους στο ίδιο σωματείο με εμάς, αφού απαιτείται αλλαγή καταστατικού, που αν δεν την κάνουμε, θα διαγραφούμε από το ΕΚΑ. Εμείς σαν Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) του ΥΠ.ΠΟ. έχουμε φέρει το θέμα σε γενική συνέλευση αλλά το γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα συνέλευση, πόσο μάλλον καταστατική, μας εμποδίζει.

_________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα