Array

Καλώς ήλθατε στο Public Συντάγματος!

(Απόσπασμα προκήρυξης που μοιράζεται από το ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Π.Υ έξω από το κατάστημα Public)

Αγαπητοί πελάτες,
καλώς ήλθατε στο κατάστημά μας!

Είμαστε μία μεγάλη και κερδοφόρα επιχείρηση και έχουμε χιλιάδες προϊόντα που σας τα προσφέρουμε στις καλύτερες τιμές – και με το χαμόγελο στα χείλη! Πάντα! Οι άνθρωποι μας είναι η δύναμή μας! Οι υπάλληλοι μας θα σας εξυπηρετήσουν πάντα και ανά πάσα στιγμή με το χαμόγελο στα χείλη! Διότι… αν δεν το κάνουν θα τους απολύσουμε!

Τον Φλεβάρη, απολύσαμε 3 και μετά μπήκαμε στο Μάρτη με νέες απολύσεις! Διότι δεν χαμογελούσαν αρκετά, δεν ήταν αρκετά ευγνώμονες στην επιχείρηση – κάπως έτσι … δεν θυμόμαστε ακριβώς τους λόγους … τι σημασία έχει εξάλλου …

Ήρθαν τότε κάποιοι από ένα σωματείο να διαμαρτυρηθούν. Έκαναν μια παράσταση διαμαρτυρίας απ’ έξω και νόμισαν πως αυτό θα μας σταματούσε! Ούτε μια βδομάδα δεν πέρασε καλά-καλά κι απολύσαμε άλλους δύο!

Αγαπητέ πελάτη, επειδή το μόνο πράγμα που μας ενδιαφέρει είσαι εσύ, οι υπάλληλοι εδώ στο Public οφείλουν να χαμογελούν ότι κι αν τους έχει συμβεί την προηγούμενη μέρα ή βδομάδα. Την προηγούμενη περίοδο, στις γιορτές, όφειλαν να δουλεύουν 12ωρα, κάθε μέρα! Εμείς βέβαια δεν πληρώνουμε υπερωρίες, γιατί ο νόμος μας επιτρέπει να τους δίνουμε ρεπό όταν δεν τους χρειαζόμαστε. Τους είδες ποτέ σκυθρωπούς παρά τις 12 ώρες δουλειά κάθε μέρα; Μα και βέβαια όχι! Οι υπάλληλοι εδώ οφείλουν να δείχνουν χαρούμενοι κι ευχαριστημένοι ότι και να συμβαίνει. Ακόμα κι αν ξέρουν ότι την επόμενη μέρα ή βδομάδα θα τους απολύσουμε!

Εξάλλου ο γενικός διευθυντής το είπε ανοιχτά τις προάλλες: «θα απολυθείτε όλοι»! Η μονιμότητα στη δουλειά, ξέρετε, είναι κάτι ξεπερασμένο. Αγαπητέ πελάτη, πρέπει να ξέρεις πως ο καλύτερος εργαζόμενος είναι αυτός που τρέμει κάθε στιγμή την απόλυση! Αυτό μας διδάσκει η μακρόχρονη εμπειρία μας: η τρομοκρατία είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος. Έτσι, όταν τους πεις «σκύψε» σκύβουν, όταν τους βρίσεις «σιωπούν», και όταν τους απολύσεις φεύγουν χωρίς διαμαρτυρία.

Κάποιοι διαμαρτύρονται ότι δεν βγαίνουν με 700 ευρώ το μήνα! Ότι, λένε, δεν φτάνουν τα 700 ευρώ για νοίκι και για λογαριασμούς και για φαΐ. Αυτούς, να ξέρετε, θα τους απολύσουμε! Λένε κάποιοι ότι το να δουλεύεις στο Public είναι «κόλαση». Ψέματα! Εδώ είναι παράδεισος – ο παράδεισος των δικών μας κερδών. Μην σας απασχολεί, εξάλλου είπαμε, όλους αυτούς τους ενοχλητικούς θα τους ξεφορτωθούμε. Και αν κάποιος απ’ αυτούς δεν σας χαμογελάσει, ελάτε σε μας, τη διεύθυνση, πείτε μας τι γίνεται κι εμείς θα πάρουμε αμέσως μέτρα!

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι-ες,
Ως πότε θα μας εξοντώνουν, θα συνθλίβουν την προσωπικότητά μας, θα μας εκβιάζουν και θα μας απειλούν; Ως πότε θα μας αντιμετωπίζουν σαν «αναλώσιμα», χωρίς καμία αναγνώριση των αναγκών μας, χωρίς κανένα σεβασμό των πιο στοιχειωδών ανθρώπινων αναγκών;

Ως πότε; Μέχρι να φοβηθούν, είναι η απάντηση! Μέχρι να καταλάβουν πως όταν χτυπούν έναν ή μία από μας, αντιδρούμε όλοι μαζί. Μέχρι να νοιώσουν πως όταν ξεπερνούν τα όρια, μπορούμε να πάρουμε μέτρα, μπορούμε να τους καταγγείλουμε, μπορούμε να απεργήσουμε – που σημαίνει πως θα χάσουν πολλά λεφτά, θα χάσουν τα κέρδη τους.

Συνάδελφε/σσα, γίνε μέλος στο σωματείο. Έκλεξε την επιτροπή του δικού σου χώρου. Απόκτησε συμμετοχή σε αποφάσεις που αφορούν εσένα τον ίδιο/την ίδια. Μπορούμε να λειτουργήσουμε συλλογικά και δημοκρατικά, μπορούμε να αποκτήσουμε δύναμη. Μόνο μέσα απ’ το σωματείο μπορούμε να αντισταθούμε – κανένας μας δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του.

Διεκδικούμε – απαιτούμε:
όχι άλλες απολύσεις
επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων
όχι άλλη τρομοκρατία στον εργασιακό χώρο

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα