Ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι εργαζόμενοι, η νεολαία & η κοινωνία! Οι προτάσεις της «Χωματερής STOP»

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της κίνησης «Χωματερή STOP – Πολίτες εν δράσει» (στην οποία συμμετέχει το «Ξ») με τις προτάσεις σχετικά με τον ΧΥΤΑ Φυλής (ενόψει και της σύσκεψης που καλεί το Δυτικό Μέτωπο)

Υπό το φως των αποκαλύψεων που σηματοδοτεί η δημοσιοποίηση των μελετών σχετικά με τις ρυπαντικές επιπτώσεις του ΧΥΤΑ Φυλής, εμείς οι κάτοικοι της περιοχής καλούμαστε να αντιδράσουμε άμεσα και αποφασιστικά για τον τερματισμό του περιβαλλοντικού και κοινωνικού εγκλήματος που συντελείται πίσω από την πλάτη μας.

Οι μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που είναι κοινό μυστικό. Ο ΧΥΤΑ Φυλής σκοτώνει! Και η μόνη απάντηση σε αυτή την διαπίστωση είναι η μαζική, οργανωμένη και αποφασιστική αντίδραση των κατοίκων της περιοχής.

Το προηγούμενο διάστημα και υπό την πίεση φορέων και συλλογικοτήτων, ο Δήμος Πετρούπολης ανέλαβε κάποιες πρωτοβουλίες οργάνωσης κινητοποιήσεων ενάντια στους σχεδιασμούς Κυβέρνησης και Περιφέρειας για συνέχιση και επέκταση του ΧΥΤΑ ως δώρο στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ενώ είχαν προηγηθεί κάποιες κινητοποιήσεις και επί Διοίκησης Β.Σίμου.

Βγάζοντας τα απαραίτητα συμπεράσματα, είναι φανερό πως η κινητοποίηση κυρίως των ψηφοφόρων μιας Διοίκησης (όπως επί Β.Σίμου) ή μια απροετοίμαστη και διστακτική συγκέντρωση όπως αυτή της Διοίκησης Στ.Βλάχου στις 18/12/19, είναι πίσω από τις ανάγκες μας. Ως Χωματερή stop πιστεύουμε πως έχει έρθει η ώρα να μιλήσουν ΜΑΖΙΚΑ οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία και τα λαϊκά στρώματα στις γειτονιές μας!

Είμαστε ξεκάθαροι: Οι διαδηλώσεις-συγκεντρώσεις είναι το μέσο και όχι ο αυτοσκοπός στην υπόθεσή μας. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να προετοιμάζονται κατάλληλα, σε συνεννόηση και με συναπόφαση με τους φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή και η καλύτερη δυνατή δημοσιοποίηση. Το συλλαλητήριο στις 18/12/2019 σώθηκε χάρις στην πρωτοβουλία μαθητών να “κλείσουν” εκείνη την ημέρα τα σχολεία τους. Είχε προηγηθεί η παλινωδία του Δήμου (που αρχικά ανακοίνωσε πως κλείνει τα σχολεία, αλλά στη συνέχεια πήρε πίσω την απόφασή του!). Είχε επιλεγεί πρωινή ώρα, αποτρέποντας την συμμετοχή σε εργαζόμενους/ες. Και φυσικά δεν είχε προηγηθεί σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης.

Το 2020 σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη κ.Πατούλη είναι το έτος ανακύκλωσης… Πέρα από τα βαρύγδουπα και τις φιέστες, σίγουρα το 2020 είναι το έτος στο οποίο θα ληφθούν κρισιμότατες αποφάσεις για την συνέχιση/επέκταση του ΧΥΤΑ, συνοδευόμενου από ένα πολλαπλάσιας δυναμικότητας Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης. Οι αποφάσεις αυτές θα δημιουργήσουν δραματικά τετελεσμένα για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για το λεκανοπέδιο συνολικά.

Ως Χωματερή stop πραγματοποιήσαμε δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης αλλά και κινητοποίησης/αντίδρασης ενάντια στους καταστροφικούς σχεδιασμούς Κυβέρνησης και Περιφέρειας. Κι έχουμε εδώ και καιρό προτείνει:

  • Την οργάνωση ενός νέου καλά προετοιμασμένου συλλαλητηρίου/πορείας στην Πετρουπόλεως και κλεισίματος στην διασταύρωση της Θηβών, σε συντονισμό με φορείς-συλλογικότητες των όμορων Δήμων.
  • Την πραγματοποίηση μιας πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης για το θέμα με μαθητές, γονείς, δασκάλους και καθηγητές.
  • Την οργάνωση τοπικής γενικής απεργίας ώστε να αναδειχθεί το πρόβλημα και να δυναμώσει το μαζικό κίνημα. Κάτι αντίστοιχο έγινε πρόσφατα στην Τήνο όπου όλο το νησί συμμετείχε σε γενική απεργία ενάντια στην καταστροφή από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
  • Διαρκείς εκστρατείες ενημέρωσης σε συλλογικούς φορείς, σχολεία, χώρους δουλειάς κ.α Κανείς Πετροπουλιώτης δεν πρέπει να μην γνωρίζει το μέγεθος και την σημασία των κινδύνων που συνεπάγεται η συνέχιση/επέκταση του ΧΥΤΑ.
  • Συντονισμό και κοινές δράσεις και με άλλα περιβαλλοντικά κινήματα (εξορύξεις, ανεμογεννήτριες, καύση σκουπιδιών στον Βόλο κ.λ.π.).

Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ούτε οι Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας (πολλοί εκ των οποίων σιγοντάρουν λύσεις όπως η καύση των σκουπιδιών ή η πλήρης ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης τους), ούτε οι βουλευτές των κομμάτων που από την θέση κυβερνήσεων (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) συντελέσαν στο σημερινό πρόβλημα, ούτε δημοτικές παρατάξεις που υπηρέτησαν αυτές τις επιλογές, μπορούν να επιβάλλουν την λύση που συμφέρει τους πολλούς. Οι τακτικισμοί και οι συμβιβασμοί τους δεν εξυπηρετούν την υπόθεσή μας. Μόνο η ενεργοποίηση ενός τοπικού μαζικού κινήματος και η κλιμάκωση ενός αγώνα με την συμμετοχή των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας, με σχέδιο και μαχητικότητα, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για την υγεία μας και για το περιβάλλον.

Με αυτό το σκεπτικό συμμετέχουμε ήδη στον Αγωνιστικό Συντονισμό για τα Απορρίμματα και θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια και με άλλους φορείς της περιοχής, διατηρώντας το δικαίωμα και την υποχρέωση να επισημαίνουμε και να προειδοποιούμε για τους κινδύνους που δημιουργεί η αντίληψη ότι οι κινήσεις της Δημοτικής Αρχής και άλλων υψηλά ιστάμενων αρκούν για την επίλυσή του προβλήματος.
Καλούμε όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες της περιοχής να συναποφασίσουμε έναν αγώνα διαρκείας μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας: Να τερματίσουμε το αίσχος της Φυλής. Να θέσουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μας σε αυτόν τον τόπο!

Πετρούπολη, 5/2/2020

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα