Πετρούπολη: Μαζική πορεία ενάντια στον ΧΥΤΑ Φυλής με νεανική και μαχητική σφραγίδα

Νίκος Μποσινάκος, μέλος Χωματερή stop –πολίτες εν δράσει

Με μαχητικότητα, νεανική ορμή και αποφασιστικότητα για συνέχιση και κλιμάκωση, έγινε η μεγάλη διαδήλωση στην Πετρούπολη κατά του ΧΥΤΑ Φυλής και των σχεδιαζόμενων επεκτάσεων του. Περίπου 1.000 κάτοικοι της Πετρούπολης, οι περισσότεροι μαθητές, βροντοφώναξαν «Κλείστε τώρα την Φυλή», «Όχι χωματερή στον Μουσαμά». Η συγκέντρωση είχε οργανωθεί και αναγγελθεί στις αρχές Δεκέμβρη, από τον Δήμο Πετρούπολης για τις 18/12 στις 12 το μεσημέρι μπροστά στο Δημαρχείο. Η πορεία κατέληξε μέσω της λεωφ. Πετρουπόλεως στην Λ. Θηβών, όπου και πραγματοποιήθηκε συμβολικό κλείσιμο της κυκλοφορίας. Εκεί οι μαθητές τραγούδησαν στο μικρόφωνο τον «Μικρόκοσμο» (μουσική Θάνος Μικρούτσικος, ποίηση Ναζίμ Χικμέτ).

Την συγκέντρωση στήριξαν και συμμετείχαν η Ένωση Γονέων, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, οι δημοτικές παρατάξεις της Πετρούπολης και άλλων όμορων Δήμων, το Σωματείο των Εργαζομένων του δήμου καθώς και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο θέμα, όπως η ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP-Πολίτες εν δράσει, το Δυτικό Μέτωπο κ.α. Οι Σύλλογοι καθηγητών και δασκάλων στην περιοχή είχαν προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας για να διευκολύνουν την συμμετοχή και σε κάποια σχολεία έγινε ημερήσια κατάληψη για τον ίδιο λόγο.

50 χρόνια τώρα η ίδια ιστορία…

Η κινητοποίηση είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί η τοπική κοινωνία προς τους αρμόδιους και υπεύθυνους για την τραγική κατάσταση στην Χωματερή της Φυλής, η οποία εδώ και 50 χρόνια δηλητηριάζει την ζωή και το περιβάλλον της Δυτικής Αθήνας. Το αμαρτωλό καθεστώς των αντισταθμιστικών, που εδώ και δεκαετίες «εξαγοράζει» την σιωπή των κατοίκων του Δήμου Φυλής-Άνω Λιοσίων, δεν μπορεί να αποκρύψει τα πραγματικά δεδομένα:

  • Ένας χώρος ταφής απορριμμάτων που δέχεται τα σκουπίδια όλης της Αττικής -και όχι μόνο- και έχει ήδη κορεστεί. Ακόμη και οι υποστηρικτές του, δίνουν χρονικά περιθώρια μηνών, πριν την οριστική αδυναμία υποδοχής νέων απορριμμάτων
  • Ένα εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης που λειτουργεί με τεράστιο κόστος για τους δημότες της περιοχής και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για την ανακύκλωση
  • Τριπλάσια αύξηση νεοπλασιών (καρκίνων) στην Δυτική Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική τα τελευταία 15 χρόνια

Υπάρχουν και χειρότερα…

Οι Κυβερνήσεις και οι Διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής (πρώην και νυν) πίσω από τα ωραία ευχολόγια περί αύξησης της  ανακύκλωσης κ.λ.π., προωθούν, συχνά εν κρυπτώ, και δήθεν ως προσωρινή λύση, την επέκταση του ΧΥΤΑ πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές, την χρησιμοποίηση ανενεργών λατομείων (όπως του Μουσαμά, 500μ από την άκρη της Πετρούπολης) και την καύση απορριμμάτων για παράγωγη ενέργειας. Είναι συχνές οι νύξεις Δημάρχων της περιοχής (π.χ. ο Δήμαρχος Ιλίου Ν.Ζενέτος) που καλοβλέπουν λύσεις που περιλαμβάνουν την καύση, την ώρα που το μοντέλο αυτό εγκαταλείπεται σε κάποιες ανεπτυγμένες χώρες. Είναι προφανές ότι τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται την διαχείριση απορριμμάτων ετοιμάζονται για νέες κερδοφόρες μπίζνες, αξιοποιώντας τον πλούτο που παράγεται από τα σκουπίδια προς όφελος της τσέπης τους.

Το μαζικό κίνημα να βάλει την σφραγίδα του

Οι κάτοικοι όμως της Δυτικής Αθήνας δεν έχουν τίποτε να κερδίσουν από την επέκταση του ΧΥΤΑ, την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ, την χρήση του λατομείου Μουσαμά. Τα κέρδη των εργολάβων συνεπάγονται αρρώστια για τα λαϊκά στρώματα και καταστροφή για το περιβάλλον. Αντιθέτως, η μετάβαση σε ένα εφικτό και ρεαλιστικό μοντέλο δημόσιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης με διαλογή στην πηγή, επανάχρηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση θα λειτουργούσε σε όλα τα επίπεδα υπέρ των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, αλλά και του περιβάλλοντος.

Η προώθηση και επιβολή μια τέτοιας λύσης θα πρέπει να αποτελέσει και τον στρατηγικό στόχο του κινήματος που φαίνεται να αναπτύσσεται στην περιοχή. Ενάντια στις παλινωδίες και τους δισταγμούς των θεσμικών φορέων (π.χ. ο Δήμος ανακοίνωσε κλείσιμο των σχολείων στις 13/12, το οποίο πήρε πίσω στις 16/12!!!), οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να απαιτήσουν την εγκατάλειψη των σχεδιασμών που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ζωή του στην περιοχή. Όπως οι μαθητές με την μαζική τους συμμετοχή στην πορεία ανέτρεψαν τις παλινωδίες του Δημάρχου, έτσι και συνολικά το τοπικό κίνημα -που χρειάζεται να αναπτυχθεί- θα πρέπει να υπερβεί περιορισμούς, να διεκδικήσει με δυναμικό τρόπο το δίκιο του και να βάλει την δική του σφραγίδα.

Χρειάζεται κλιμάκωση & νέες κινητοποιήσεις

Η κινητοποίηση της 18ης Δεκέμβρη δείχνει περίτρανα ότι υπάρχει η δυνατότητα με σωστή οργάνωση, σχέδιο και αγώνα να «τελειώσουμε» τα 50 χρόνια υποβάθμισης της Δυτικής Αττικής. Με αυτό το σκεπτικό και σε αυτή την κατεύθυνση, στην Πετρούπολη, απλοί πολίτες, αγωνιστές και αγωνίστριες, σχεδόν πριν δύο χρόνια, συγκροτήσαμε την κίνηση Χωματερή STOP-Πολίτες εν δράσει και θέσαμε εδώ και καιρό δημόσια την πρόταση για οργάνωση ενωτικών κινητοποιήσεων σε τοπικό επίπεδο που θα συσπειρώνουν όλο το μεγάλο δυναμικό της περιοχής. Προχωρήσαμε μάλιστα μαζί με άλλους φορείς (Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε Γ’Αθήνας «Δ.Γληνός», Βοτανικός Κήπος, Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, Ανυπότακτη Πετρούπολη, Ασυμβίβαστο Ίλιον) στην διοργάνωση ενός πρώτου συλλαλητηρίου τον Απρίλιο του 2019. Πιο πρόσφατα συγκροτήσαμε τον «Αγωνιστικό Συντονισμό για τα Απορρίμματα».

Τώρα, και ενόψει των εξελίξεων (συνέχιση του διαγωνισμού για την επέκταση του ΧΥΤΑ), έχουμε προτείνει την πραγματοποίηση μιας καλά οργανωμένης κινητοποίησης στις αρχές Φλεβάρη, με την συμμετοχή όλων των φορέων, σωματείων, ενώσεων, στεκιών και συλλογικοτήτων της πόλης μας, αλλά και σε συντονισμό με φορείς και συλλογικότητες όμορων και ομοιοπαθών Δήμων. Μόνο με ενημέρωση, σχέδιο, επιμονή, συντονισμό και συνεργασία μπορεί να κτιστεί ένα δημοκρατικό κίνημα που θα ανατρέψει τα σχέδια των κυβερνώντων για περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής μας και του μέλλοντος των παιδιών μας.

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
595ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
392ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής