Array

Ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη και στην Κύπρο… Στην υγειά μας!

Την ίδια στιγμή που οι συντάξεις του κοσμάκη καταληστεύονται είτε με ομόλογα όπως στην Ελλάδα είτε αλλιώς, την ίδια στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία βγήκαν στον τζόγο του χρηματιστηρίου και που μας λένε διάφορα που μας κάνουν να αμφιβάλλουμε το αν θα πάρουμε ποτέ σύνταξη (ζωντανοί τουλάχιστον) υπάρχουν και τα παιχνίδια κάποιων συνδικαλιστικών φορέων, που κάνουν συμφωνίες με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αντί να πιέσουν τους κρατικούς αρμόδιους ως προς την ποιότητα και το δωρεάν της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των εργαζομένων.

Πρόσφατα σε συνεδριάσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού σε διάφορα δημοτικά σχολεία της Κύπρου ήρθαν από την Alpha Ασφαλιστική για να μας ενημερώσουν για το «Σχέδιο Υγείας Μελών Π.Ο.Ε.Δ» ( Π.Ο.Ε.Δ.= Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων και είναι η συντεχνία (=συνδικάτο) των ελληνοκυπρίων δασκάλων)

Το «ομαδικό σχέδιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» (αποκλειστικά για τα μέλη της Π.Ο.Ε.Δ.) έχει, λέει, «στόχο να παρέχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη» και «παροχή όσο το δυνατόν καλύτερης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας» στους δασκάλους «και στις οικογένειές τους, η οποία να αντανακλά στις σύγχρονες αντιλήψεις και πραγματικότητες». Ανάμεσα σε άλλα δικαιούσαι να επιλέξεις οποιοδήποτε γιατρό, εργαστήριο, κλινική ή νοσοκομείο της Κύπρου, ή της ΕΕ ή του Ισραήλ.

Κάπως έτσι οι «σύγχρονες αντιλήψεις και πραγματικότητες» διαγράφουν την οποιαδήποτε θέληση των συνδικαλιστών ηγετών μας να αγωνιστούν ώστε να υπάρξει ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που να καλύπτει πραγματικά τους εργαζόμενους όταν το χρειαστούν.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο της Κύπρου δικαιούνται κάρτα νοσηλείας και δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία. Όμως, πολλές από τις υπηρεσίες που προσφέρονται από αυτά είναι προς αποφυγήν με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των εργαζομένων στο δημόσιο να αποφεύγουν τα δημόσια νοσοκομεία και να καταφεύγουν σε ιδιώτες.

Και αντί η ηγεσία της ΠΟΕΔ να πιέσει για να υπάρξουν ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία για τα μέλη της, μας παροτρύνει επίσημα να στραφούμε στον ιδιωτικό τομέα.

Όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς (κι όχι μόνο η ΠΟΕΔ) θα πρέπει να πιέσουν για την αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας για όλους και χωρίς ανάγκη της «ευγενούς» (από άποψη «χαμηλών» ασφαλίστρων κτλ) κατά τα άλλα συμβολής ιδιωτικών εταιριών.

Επίσης, μήπως είναι κάπως ύποπτο το γεγονός ότι η ηγεσία της Π.Ο.Ε.Δ. δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση για τις προθέσεις της σχετικά με το πώς σχεδιάζει το μέλλον της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μελών της ομοσπονδίας; Για διαφάνεια στις διαδικασίες διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε αυτήν και τις διάφορες ασφαλιστικές εταιρίες, ούτε λόγος! Το μόνο που υπάρχει σαν ανακοίνωση είναι η επίτευξη της συμφωνίας, με παρότρυνση για ενημέρωσή μας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολικών μονάδων και παράκληση προς τους διευθυντές να μας διανέμουν το διαφημιστικό της εταιρίας και προς εμάς να τα συμπληρώσουμε και να τα αποστείλουμε στην εταιρία αν το επιθυμούμε. Και, φυσικά, η Π.Ο.Ε.Δ. έχει ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα της για διαφημίσεις όπου μπορεί κανείς να βρει το συγκεκριμένο σχέδιο και πατώντας να δει όλες τις συναφείς λεπτομέρειες.

Sherine,

Λευκωσία, Κύπρος

___________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα