Array

Ιδιωτικά συνεργεία παντού!

Προσλαμβάνουν παραϊατρικό προσωπικό με μισθό καθαρίστριας!

Προκήρυξη που μοίρασε το ν.ξ. με αφορμή σκανδαλώδεις προσλήψεις και παραχωρήσεις υπηρεσιών σε ιδιωτικά συνεργεία.

Φαίνεται πως ο Νικ. Κακλαμάνης πριν κατέβει για δήμαρχος της Αθήνας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές βιάζεται να τελειώσει το έργο του στο υπουργείο Υγείας. Όλη η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ όπως και αυτής του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της υγείας έχει έναν και μόνο στόχο: την συνεχώς αυξανόμενη παραχώρηση σε ιδιώτες υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων. Την πολιτική αυτή, εκτός από τους νόμους του ίδιου του υπουργείου, καλούνται να υπηρετήσουν και οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΔΥΠΕ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες στο Σισμανόγλειο. Η διοίκηση του νοσοκομείου αφού έκλεισε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για τις υπηρεσίες καθαριότητας του νοσοκομείου δεν σταμάτησε εκεί. Δέχτηκε σαν δώρο από την εταιρία καθαρισμού 6 εργαζόμενους.

Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι στο νοσοκομείο προσλήφθηκαν με σύμβαση καθαριστή και μισθό γύρω στα 300 ευρώ το μήνα 4 τραυματιοφορείς και προγραμματίστηκε η πρόσληψη με το ίδιο καθεστώς και 2 τεχνολόγων.

Η προσπάθεια της διοίκησης του Σισμανογλείου δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται στη γενικότερη λογική ιδιωτικοποίησης της υγείας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσ/νίκης είχε γίνει παλιότερα προσπάθεια για την πρόσληψη τραυματιοφορέων μέσω της σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία.

Τα συγκεκριμένα μέτρα σύγχρονου σκλαβοπάζαρου στο Σισμανόγλειο μπορεί να σταμάτησαν εξαιτίας της γρήγορης και αποφασιστικής αντίδρασης του σωματείου και των εργαζομένων όμως η ιδιωτικοποίηση ήρθε για να μείνει όπως το μαρτυρά και ένα άλλο πρόσφατο αποκαλυπτικό γεγονός. Αναφερόμαστε στην απόφαση της Β’ ΔΥΠΕ να προκηρύξει διαγωνισμό για την παραχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία Κέτερινγκ της σίτισης σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας της.

Το γεγονός αυτό αποτελεί προάγγελο ιδιωτικοποίησης άλλης μιας υπηρεσίας των νοσοκομείων μετά την καθαριότητα και τη φύλαξη. Στην Β’ ΔΥΠΕ ανήκουν μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας (Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Γεννηματά, Σωτηρία κ.α.) και αν η ιδιωτικοποίηση της σίτισης εφαρμοστεί εκεί πολύ γρήγορα θα εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Μία τέτοιου είδους απόφαση αφήνει κατ’ αρχήν ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους στα μαγειρεία των νοσοκομείων, με πολλά να ακούγονται για το μέλλον τους (οι φήμες αναφέρουν από υποχρεωτικές μετατάξεις μέχρι εθελούσιες εξόδους), αλλά ταυτόχρονα υποβαθμίζουν την φροντίδα στον ασθενή αφού οι ιδιωτικές εταιρείες που στοχεύουν στο κέρδος κάθε άλλο παρά θα νοιαστούν για την καλή ποιότητα του φαγητού.

Τα παραπάνω παραδείγματα δεν είναι μεμονωμένα, αλλά αποτελούν μέρος ενός σχεδίου. Εδώ και χρόνια, για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις δεν έκαναν καμία πρόσληψη εργαζόμενου στα μαγειρεία των νοσοκομείων στρώνοντας έτσι το χαλί για την ιδιωτικοποίηση της σίτισης.

Παρομοίως η μη πρόσληψη προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία σε όλες τις ειδικότητες απαξιώνει τη δημόσια υγεία και ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και άλλων κλάδων.

Είναι φανερό ότι κυβέρνηση και διοικήσεις των νοσοκομείων από κοινού προσπαθούν να χαρίσουν στους ιδιώτες τη δημόσια υγεία. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα εκτός από μείωση δικαιωμάτων και κατακτήσεων ενώ και η κοινωνία και ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα που η τσέπη τους δεν αντέχει την πανάκριβη ιδιωτική υγεία δεν μπορούν να προσδοκούν καλύτερες μέρες.

Όλοι λοιπόν μαζί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αλλά και η κοινωνία ολόκληρη πρέπει να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και να προτάξουμε τις ανάγκες μας για ένα καθολικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που θα καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι τα κέρδη των ιδιωτών.

Γενάρης 2006

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,182ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα