Ιωσήφ Παλάντζας
μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ
Θεωρούμε σωστό να κάνουμε γνωστό και να προσπαθήσουμε να καταλάβει ο κάθε δημότης του Βόλου, το τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει η σημερινή δημοτική αρχή στα θέματα της ΔΕΥΑΜΒ και το πώς οδηγεί στη διάλυση μια κοινωφελή επιχείρηση ανταποδοτικού χαρακτήρα που αποτελεί περιουσία όλων των Βολιωτών.
Το 2014 εκλέχτηκε η δημοτική αρχή του Α. Μπεου με την υπόσχεση ότι θα διαχειριστεί τα προβλήματα και θα «νοικοκυρέψει» τη ΔΕΥΑΜΒ ως προς τη λειτουργία της. Το μεγαλύτερο θέμα είναι το σκάνδαλο ΕΡΓΗΛ.
Ας αρχίσουμε με αυτό… Ο Α. Μπέος, ως δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, έχει στα χέρια του δύο πολύ καλά «χαρτιά» που μπορούν να σώσουν την ΔΕΥΑΜΒ από τις αρπακτικές διαθέσεις της ΕΡΓΗΛ.
Το πρώτο είναι η πραγματογνωμοσύνη της επιτροπής της ΔΕΥΑΜΒ (επί προηγούμενης δημοτικής αρχής Σκοτινιώτη και με πρόεδρο τον Η. Ξυριακιά) με την οποία ήρθε στην επιφάνεια το έγκλημα που ήταν θαμμένο στη γη. Δηλαδή ότι το πραγματικό έργο που είχε εκτελέσει η ΕΡΓΗΛ διαφέρει κατά πολύ και είναι πολύ μικρότερο από αυτό για το οποίο διεκδικεί να πληρωθεί. Η «σφραγίδα» του ΤΕΕ Μαγνησίας έρχεται να επιβεβαιώσει την επιτροπή της ΔΕΥΑΜΒ, λέει δηλαδή πολύ απλά, ότι όχι μόνο δεν χρωστάει η ΔΕΥΑΜΒ στην ΕΡΓΗΛ, αντιθέτως η ΕΡΓΗΛ χρωστά στην ΔΕΥΑΜΒ. Αυτό που έπρεπε να κάνει λοιπόν η δημοτική αρχή Μπέου το 2014 ήταν να καταθέσει άμεσα μια σωστή αγωγή εναντίον της ΕΡΓΗΛ (αφού σύμφωνα με τον Α. Μπέο η αγωγή Σκοτινιώτη δεν ήταν σωστή) με τα πορίσματα των επιτροπών διεκδικώντας πίσω εκατομμύρια ευρώ.
Το δεύτερο πράγμα που όφειλε να εξετάσει με τους νομικούς της η δημοτική αρχή για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ και να αποτρέψει τον κίνδυνο της κατάσχεσης αποθεματικών από την ΕΡΓΗΛ και τον οικονομικό στραγγαλισμό της επιχείρησης, ήταν η μερική καταβολή των απαιτήσεων της ΕΡΓΗΛ με δεδομένες τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Δηλαδή να καταβάλει λίγα χρήματα κάθε μήνα ή χρόνο ως αποπληρωμή των δεδικασμένων ώστε να αποφύγει την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών και την έλλειψη ρευστότητας, αυτό που γίνεται σήμερα δηλαδή. Όλα αυτά για να κερδίσει χρόνο μέχρι να εκδικασθεί η αγωγή της ΔΕΥΑΜΒ εναντίον της ΕΡΓΗΛ που πιστεύουμε ότι θα δικαίωνε τη ΔΕΥΑΜΒ και θα επέβαλλε στην ΕΡΓΗΛ να επιστρέψει χρήματα στη δημοτική επιχείρηση!
Η δημοτική αρχή Αχιλλέα Μπέου, εντελώς ανεξήγητα, καθυστέρησε υπερβολικά να καταθέσει την αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ, κάτι που έγινε μόλις τον Απρίλιο του 2017 δηλαδή τρία χρόνια μετά (!) την πρώτη κατάθεση αγωγής από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Το αποτέλεσμα ήταν να αφεθεί όλος ο χρόνος ώστε η ΕΡΓΗΛ να προχωρήσει σήμερα στην κατάσχεση των αποθεματικών της ΔΕΥΑΜΒ, σχεδόν 3.500.000€, με κίνδυνο πλέον η ΕΡΓΗΛ να μπει ακόμη και στα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ για να κατασχέσει χρήματα από τις πληρωμές των λογαριασμών.
Αντί για τα παραπάνω η δημοτική αρχή συνέχισε να δίνει κομμάτια του έργου της ΔΕΥΑΜΒ σε εργολαβικά συμφέροντα. Αντί δηλαδή να αγοράσει δύο τσαπάκια Jcb και ένα δυνατό κομπρεσέρ, ώστε η ίδια η ΔΕΥΑΜΒ να μπορεί να κάνει μόνη της τις επισκευές –κάτι που θα είχε τεράστιο οικονομικό όφελος για την επιχείρηση– συνέχισε να δίνει το σκάψιμο για τις επισκευές σε εργολάβο. Αντί να επαναφέρει σε υπαλλήλους της ΔΕΥΑΜΒ την καταμέτρηση των υδρομέτρων, την εμφακέλωση και επίδοση των λογαριασμών, συνέχισε την παραχώρηση σε εργολάβο με αποτέλεσμα τεράστια προβλήματα με λάθος καταμετρήσεις, σημαντικές καθυστερήσεις των λογαριασμών ύδρευσης και φυσικά με μεγαλύτερο κόστος!
Επιπλέον, η δημοτική αρχή δεν διεκδίκησε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και προσπαθεί να αποτρέψει ακόμη κα την πρόληψη των 28 υπαλλήλων που έχει εγκρίνει ο ΑΣΕΠ (από την εισήγηση της δημοτικής αρχής για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ)!
Τέλος, ο λογαριασμός ρεύματος είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάγια έξοδα αυτή τη στιγμή για τη ΔΕΥΑΜΒ. Αν και η δημοτική αρχή Μπέου το γνωρίζει πολύ καλά, δεν έχει κάνει καμία κίνηση ώστε το τιμολόγιο ρεύματος που χρεώνεται στη ΔΕΥΑΜΒ να γίνει εργοστασιακό (φθηνότερο) αντί του οικιακού που πληρώνει σήμερα.
Πρόκειται για ληστεία των δημοτών μέσω του λογαριασμού ύδρευσης και αποχέτευσης! Στο θέμα του τιμολογίου ρεύματος και των προσλήψεων προσωπικού τεράστιες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης που ακολουθεί πιστά τις μνημονιακές πολιτικές.
Για να τα πούμε πολύ απλά, η δημοτική αρχή Μπέου έχει πολύ σημαντική ευθύνη για τηνσημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΥΑΜΒ, ευθύνες οι οποίες πιθανά έχουν και νομικές συνέπειες εφόσον γίνει ενδελεχής έλεγχος από τους δικαστικούς λειτουργούς και ανεξάρτητος έλεγχος από την κοινωνία και τους εργαζόμενους.
Η ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να δουλέψει με τον ανταποδοτικό χαρακτήρα που έχει, με ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, με αγορά ιδίων μηχανημάτων ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει. Επίσης επιβάλλεται η επόμενη δημοτική αρχή, να συμβουλευτεί άπαντες, να συνεργαστεί με ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και να επικρατήσει η διαβούλευση με τους δημότες σε πάρα πολύ σημαντικά θέματα, ειδικά όπως η άρδευση η οποία έχει υποστεί κατάρρευση.
Για εμάς δεν υπάρχουν σωτήρες, αλλά λύση των προβλημάτων μέσα από διάλογο, διαβούλευση και δημοκρατικές αποφάσεις που τόσο έχουν λείψει τα τέσσερα τελευταία χρόνια!