ΔΕΥΑΜ Βόλου: Άνοιξε ο δρόμος για νέα κατάσχεση από τα ταμεία με 2,1 εκ. ευρώ!

Εδώ και χρόνια η ΔΕΥΑΜΒ (δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης μείζονος περιοχής Βόλου) βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την ιδιωτική κατασκευαστική εταιρία ΕΡΓΗΛ*. Η ΕΡΓΗΛ κατασκεύασε για λογαριασμό της ΔΕΥΑΜΒ ένα μεγάλο έργο (αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης) πριν από περίπου 15 χρόνια. Για το έργο αυτό παρότι η ΕΡΓΗΛ πληρώθηκε περίπου 10 εκ ευρώ διεκδικεί επιπλέον πάνω από 9 εκ ευρώ για δήθεν εξωσυμβατικές εργασίες. Έχει πετύχει δε να δικαιωθεί δικαστικά μέχρι και από τον Άρειο Πάγο με μοναδικό επιχείρημα ότι η ΔΕΥΑΜΒ έχασε τις ημερομηνίες ενστάσεων και έτσι το έργο παραλήφθηκε αυτοδίκαια!
Την ίδια ώρα οι πραγματογνωμοσύνες τόσο της επιτροπής παραλαβής της ΔΕΥΑΜΒ όσο και του ΤΕΕ έδειξαν ότι η ΕΡΓΗΛ όχι μόνο δεν εκτέλεσε επιπλέον «εξωσυμβατικές» εργασίες αλλά ούτε καν τις προβλεπόμενες από τη μελέτη κι έτσι δεν χρωστά η ΔΕΥΑΜΒ στην ΕΡΓΗΛ αλλά το αντίθετο. Με βάση όμως τις δικαστικές αποφάσεις η ΕΡΓΗΛ έχει καταφέρει να δεσμεύσει καταθέσεις της ΔΕΥΑΜΒ σε τράπεζες και έχει ήδη εισπράξει 1,4 εκ ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς ενώ ετοιμάζεται να κατασχέσει άλλα 2,1 εκ ευρώ από την Eurobank.
Επικαλούμενη το σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ η δημοτική αρχή Μπέου επεδίωξε να προχωρήσει στο κλείσιμο της ΔΕΥΑΜΒ με διαδικασίες fast track και με την παρουσία μπράβων και αστυνομίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο κείμενο που ακολουθεί ο σ. Ιωσήφ Παλάντζας, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ αναφέρεται στις ευθύνες της δημοτικής αρχής για τη σημερινή κατάσταση της ΔΕΥΑΜΒ.
Διαβάστε παρακάτω κείμενο του συντρόφου Ιωσήφ Παλάντζα, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα Θεσσαλία, 5 Σεπτέμβρη 2018 . Για το ίδιο θέμα ο σ. Ιωσήφ έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΤ Βόλου. Μπορείτε να την ακούσετε εδώ.

 

Ο σύλλογος εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ, επανειλημμένα έχει τονίσει και ζητήσει εγγράφως, με προτάσεις με νομικές ενέργειες με χίλιους δυο τρόπους την ομαλή διασφάλιση της λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, επανειλημμένα κωφεύει σε ότι λέμε με αποτέλεσμα να έρχεται ΣΗΜΕΡΑ και να ζητά (καλώς αλλά καθυστερημένα ) την επέμβαση της πολιτείας για τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας της πόλης.

Ωστόσο θα πρέπει να δούμε βήμα-βήμα τις ενέργειες του Αχιλλέα Μπέου στο τι έκανε ώστε να μην φτάναμε στο σημερινό σημείο. Λίγο πολύ γνωστά από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της διαχείρισης της πόλης, αλλά και της διοίκησης στα της ΔΕΥΑΜΒ. Εν κρυπτώ όλα…

Σήμερα χάθηκε ακόμη μια σημαντική μάχη από δικαστήριο των Αθηνών, για την τύχη των δεσμευμένων χρημάτων αυτή φορά στην τράπεζα Eurobank.

Πλέον είναι θέμα χρόνου να προχωρήσει η ΕΡΓΗΛ σε κατάσχεση και αυτού του δεσμευμένου ποσού. Τα προβλήματα λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ είναι ορατά εδώ και καιρό στην υπηρεσία και όπως λέει και ο δήμαρχος, διοίκηση δεν ασκούμε εμείς οι εργαζόμενοι, αλλά ο ίδιος!!!

Καλείται λοιπόν πέρα από τα αργοπορημένα παρακάλια προς τους αρμόδιους φορείς, να διασφαλίσει την ομαλή και πλήρη λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ. Από την στιγμή που έχει παγώσει τις προσλήψεις των συμβασιούχων οχτώ μηνών… Από την στιγμή που δεν πήρε όσους δεχόταν να έρθουν να εργασθούν από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ειδικά σε κρίσιμες ειδικότητες… Από την στιγμή που δεν φρόντισε 4 χρόνια τώρα να αγοράσει τουλάχιστον δύο μηχανήματα (τσαπακια) για να μπορούμε οι ίδιοι να επιδιορθώνουμε τις ζημιές… Από την στιγμή που συνέχισε να δίνει καταμετρήσεις, επιδόσεις και εμφακελωση των λογαριασμών σε εργολάβους, με μεγαλύτερο κόστος και κάκιστη παροχή υπηρεσιών, με λάθη, καθυστερήσεις κλπ… Από την στιγμή που δεν μας έχει ακούσει για να κάνει σωστή διαχείριση του προσωπικού της ΔΕΥΑΜΒ, σε καίριες θέσεις… ΦΕΡΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευθύνη για την σημερινή κατάσταση και τα προβλήματα λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ!

Είναι απαράδεκτο μια επιχείρηση σαν την ΔΕΥΑΜΒ, εύρωστη οικονομικά, να οδηγείται εσκεμμένα κατά την ταπεινή μου άποψη σε οικονομικό στραγγαλισμό, με απώτερο σκοπό την πτώχευση της.

Μια επιχείρηση την οποία ο δημότης του Βόλου έχει πληρώσει και πληρώνει για να γίνονται σωστά και χρήσιμα έργα και πολλοί εργαζόμενοι να έχουν φτύσει αίμα για να στηθεί και να γίνει μεγαθήριο το μικρό αρχικά οικοδόμημα της ΔΕΥΑΜΒ.

Είστε οι κύριοι υπεύθυνοι για την σημερινή κατάσταση της ΔΕΥΑΜΒ και για την πολιτική που ακολουθείται, όπου τα έργα που θα χαθούν από την πόλη, οι θέσεις εργασίας, σημαντικά χρήματα από επαγγελματίες – προμηθευτές της επιχείρησης και το μεγαλύτερο όλων, την καλύτερη και φτηνότερη ύδρευση και αποχέτευση στον καταναλωτή του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου.

Συνεχίστε να κάνετε πλουσιότερους τους εργολάβους εις βάρος των δημοτών. Είπαμε, κάποτε όλοι λογοδοτούμε, όχι μόνο στον λαό αλλά και στην δικαιοσύνη, ειδικά για την κάκιστη διαχείριση ενός σημαντικού αγαθού όπως το νερό…

 

Σημείωση
Πιο αναλυτικά για το σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ δείτε και εδώ
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
405ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής