Array

Γενική Συνέλευση εργαζομένων Εθνικής: Εμφανής η αμφισβήτηση της ηγεσίας!

Αγώνας για να περάσει το σωματείο στα χέρια και στον έλεγχο της βάσης!

Το Σάββατο 2 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΣΥΕΤΕ) με θέμα τον απολογισμό των πεπραγμένων της ηγεσίας και τον σχεδιασμό των διεκδικήσεων της επόμενης χρονιάς.
Του Θανάση Μαρίνη, αναπληρωματικού μέλους στο Δ.Σ.του ΣΥΕΤΕ

Σχετικά με τον απολογισμό

Ως προς το πρώτο σκέλος, υπερψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία ο απολογισμός της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ- ΠΑΣΚΕ- ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ1). Το αποτέλεσμα αυτό είναι φυσικό να προκαλεί απογοήτευση σε αρκετούς συναδέλφους που αντιλαμβάνονται τα τεράστια ελλείμματα στην ηγεσία και την συνειδητή άρνησή της να οργανώσει σοβαρούς αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Και όντως, σε τέτοιες συνθήκες όταν έχουμε μια ηγεσία που είναι πιο κοντά στη διοίκηση παρά στους εργαζόμενους2 πρέπει να αποτιμήσουμε τους λόγους που καταφέρνει να υπερψηφίζεται.

Μια πιο ψύχραιμη ματιά στα δεδομένα της Συνέλευσης μας επιτρέπει να εξάγουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα που την επόμενη περίοδο θα μας βοηθήσουν να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και οργανωμένοι.

Κατ’ αρχήν ο τρόπος που διεξάγεται η Συνέλευση αποτελεί εμπόδιο για την ουσιαστική συμμετοχή των συναδέλφων. Η άρνηση της ηγεσίας να οργανώσει περιφερειακές συναντήσεις και συνελεύσεις, στα καταστήματα και κατά πόλη-νομό, με στόχο την προετοιμασία αλλά και την ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων, σε συνδυασμό με τη συνειδητή υποβάθμιση των συλλογικών θεσμών του Συλλόγου, επί σειρά ετών, αποτελούν παράγοντες που αντικειμενικά απωθούν ένα σημαντικό κομμάτι συναδέλφων από το να κατέβει στην Αθήνα. Η διαδικασία της συνέλευσης, δε, μόνο ενθουσιασμό δεν προκαλεί.

Παρόλα αυτά ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων που συμμετείχε ενεργά στη Συνέλευση κινήθηκε σε άλλη κατεύθυνση εκφράζοντας έντονη κριτική στη αδράνεια και τις επιλογές της ηγεσίας αλλά και δείχνοντας μαχητική διάθεση για την επόμενη περίοδο. Υπό αυτό το πρίσμα, οι συσχετισμοί που καταγράφηκαν στο τέλος, περίπου 60% υπέρ και 40% κατά της ηγεσίας,  δείχνουν ότι υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο δυναμικό που κινείται σε κατεύθυνση αμφισβήτησης της πλειοψηφίας του ΔΣ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την αποχώρηση του μηχανισμού της ηγεσίας (συνάδελφοι που δεν συμμετέχουν στη διαδικασία παρά μόνο εμφανίζονται στο τέλος για να τους ψηφίσουν) τα ψηφίσματα που στηρίζονταν από τις αριστερές παρατάξεις υπερψηφίστηκαν ακόμα και κόντρα στη διάθεση του ΔΣ.3

Σχεδιασμός για την επόμενη περίοδο

Σχετικά με το σχεδιασμό της επόμενης περιόδου από τη Διοίκηση του ΣΥΕΤΕ επικράτησε η απόλυτη σιωπή. Ο τρόπος που θα οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στις βλέψεις των τραπεζιτών ένα όψει της κλαδικής, ο συντονισμός του αγώνα μας με τους εργαζόμενους της Eurobank για να αποτρέψουμε την υποβάθμιση του νέου εργασιακού περιβάλλοντος που θα διαμορφωθεί, η εθελούσια-εφεδρεία που θα ασκήσει τεράστιες πιέσεις στα ταμεία μας αλλά και στις εργασιακές μας σχέσεις, κ.α. φαίνεται να μην τους απασχολούν ιδιαίτερα.

Στη συνέλευση επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά το πασιφανές: Η ηγεσία αυτή δεν επιδιώκει κανενός είδους ανατροπή αυτής της κατάστασης, δεν θα κάνει τίποτα για να οργανώσει τον αγώνα, έχει βολευτεί στο ρόλο του κομπάρσου της διοίκησης.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη το ολοένα και μεγαλύτερο στρώμα συναδέλφων που αντιλαμβάνεται την ανάγκη ανατροπής της σημερινής κατάστασης στο σωματείο αλλά και το τεράστιο κενό στη διαμόρφωση σχεδίου για τις μάχες που θα έρθουν πρέπει το επόμενο πολύ κρίσιμο διάστημα, είναι απαραίτητο, οι μαχητικές παρατάξεις αλλά και οι συνάδελφοι που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση να προχωρήσουμε στο κάλεσμα περιφερειακών συναντήσεων4 και συνελεύσεων στα καταστήματα. Με στόχο να συντονίσουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας εν όψει των διαπραγματεύσεων για την κλαδική ασκώντας, ταυτόχρονα, τεράστιες πιέσεις στην ηγεσία και επιβάλλοντας το κάλεσμα δυναμικών αγώνων και απεργιών σε περίπτωση που οι τραπεζίτες δεν κάνουν πίσω.

Στο βαθμό που αυτές οι πρωτοβουλίες προχωρήσουν και δημιουργήσουν μια δυναμική, να επιδιώξουμε συντονισμό κατ’ αρχήν με τους εργαζόμενους της Eurobank και έπειτα συνολικά με τον κλάδο.

Μπορεί στην συνέλευση να ψηφίστηκε ο «απολογισμός» της πλειοψηφίας του ΔΣ, αλλά είναι φανερό ότι οι μέρες που μπορούσαν να κάνουν ό, τι θέλουν, χωρίς συνέπειες ,έχουν τελειώσει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να περάσει το σωματείο στα χέρια των εργαζομένων, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε πραγματικές μάχες υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας.

__________
Σημειώσεις:
1 ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: διάσπαση της ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) – ομάδα του Παναγόπουλου.
2 Δείτε: «Σήμερα – η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας», www.xekinima.org, 2/3/2013 (https://xekinima.org/arthra/view/article/simera-i-geniki-syneleysi-ton-ergazomenon-tis-ethniki/)
3
Η συνέλευση προχώρησε στην έγκριση με πλειοψηφια τριών ψηφισμάτων που αφορούσαν:
–               Αντιφασιστικη δράση των εργαζομένων στην ΕΤΕ (δείτε διπλανές στήλες).
–               Άρνηση να προχωρήσουμε σε κλαδική σύμβαση με μειώσεις.
–               Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.
Τα ψηφίσματα αυτά μπορείτε να τα δείτε στο www.xekinima.org, ημερομηνία 5.3.2013, σαν παραρτήματα στο άρθρο με τίτλο «Γενική Συνέλευση εργαζομένων Εθνικής: Εμφανής η αμφισβήτηση της ηγεσίας!»
4 Για τον απολογισμό της περιφερειακής συνάντησης στη Β. Ελλάδα δείτε: Σημαντική συνάντηση εργαζομένων της ΕΤΕ στην Θεσσαλονίκη, www.xekinima.org 25. 2. 2013 (https://xekinima.org/arthra/view/article/simantiki-synantisi-ergazomenon-tis-ete-stin-thessalon/

Αντιφασιστικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα

Μετά από πρόταση που καταθέσαμε σαν Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) στην Αθήνα, το Σάββατο 2 Μαρτίου, υπερψηφίστηκε ψήφισμα που αναφέρεται στους κινδύνους από την άνοδο του Φασισμού.
Ολόκληρο το ψήφισμα ακολουθεί στη συνέχεια
Θανάσης Μαρίνης, αναπλ. μέλος του Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ

Η άνοδος του φασιστικού φαινομένου στη χώρα μας έχει πάρει μετά τις τελευταίες εκλογές μεγάλες διαστάσεις. Η δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής οργανώνει μαζικά πογκρόμ, επιθέσεις σε μετανάστες, χύνει το ρατσιστικό της δηλητήριο και προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες ζούγκλας στην κοινωνία.

Ως εργαζόμενοι δεν είμαστε αδιάφοροι ως προς την άνοδο του ναζισμού στη χώρα μας, και στην προσπάθεια του να επιβάλλει διαχωριστικές γραμμές στο εργατικό δυναμικό, με μόνους κερδισμένους το μεγάλο κεφάλαιο. Εξάλλου, σε όσες χώρες επικράτησε ο φασισμός, όταν εδραιώθηκε, στράφηκε ενάντια στους εργαζόμενους και τις οργανώσεις τους.

Καλούμε, λοιπόν, τον ΣΥΕΤΕ να πάρει τις παρακάτω πρωτοβουλίες:

1. Δημοσιοποίηση στον Τύπο, στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο ψηφίσματος με το οποίο θα καταγγέλλουμε τη δολοφονική φασιστική δράση της Χρυσής Αυγής και θα δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα πάρουμε τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα για να σταματήσουμε το έργο της πριν διαβρώσει όλη την κοινωνία.

2. Ενημέρωση όλων των συναδέλφων για τον κίνδυνο του φασιστικού φαινομένου μέσα από την αποστολή έντυπου υλικού που θα αποκαλύπτει τις δράσεις και τις θέσεις της Χρυσής Αυγής.

3. Συγκρότηση Αντιφασιστικών επιτροπών σε Νομαρχιακό επίπεδο, στις οποίες θα επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν πιο μαζική και ενεργή συμμετοχή των συναδέλφων. Οι επιτροπές αυτές θα είναι υπεύθυνες για την συστηματική ενημέρωση των συναδέλφων αλλά και για το συντονισμό της δράσης μας με αντίστοιχες πρωτοβουλίες που λαμβάνονται  σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα