Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στις 27 Νοέμβρη προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασης, που εδώ και μήνες αιωρούνταν ως απειλή. Αρνήθηκε να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του λογαριασμού επικούρησης του προσωπικού της ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ), με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να μην λάβουν ούτε ένα ευρώ επικουρική σύνταξη για τον Δεκέμβρη. Στόχος, όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι το οριστικό «λουκέτο» στο ΛΕΠΕΤΕ, γεγονός που αν υλοποιηθεί θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις και στο ΤΥΠΕΤ (Ταμείο Υγείας).
Αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.
Από τη μία οι τραπεζίτες επιχειρούν αποφασιστικά να ξηλώσουν μία μία τις κατακτήσεις ολόκληρων δεκαετιών, καθώς τις θεωρούν βαρίδια, ιδιαίτερα εν όψει των νέων αναδιαρθρώσεων που επίκεινται στον τραπεζικό κλάδο.
Από την άλλη, η πλειοψηφία του συλλόγου υπαλλήλων της ΕΤΕ (ΣΥΕΤΕ) τα έχει εντελώς χαμένα μπροστά στις εξελίξεις. Τον Οκτώβρη είχαμε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Κι ενώ η «Πρωτοβουλία» (όπως και άλλες παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ) είχε καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο κλιμάκωσης του αγώνα, η ηγεσία του Συλλόγου προτίμησε να υποταχθεί στη Διοίκηση. Από ότι φαίνεται, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ποτέ δεν είχαν στο μυαλό τους μια σοβαρή αναμέτρηση με τη Τράπεζα. Επομένως, όταν είδαν ότι η δυναμική των κινητοποιήσεων ξεφεύγει από τα στενά όρια του ελέγχου τους, αποφάσισαν να σταματήσουν. Ή μάλλον, ακόμα χειρότερα, το έβαλαν στα πόδια και τώρα ψάχνουν έντρομοι έναν «έντιμο συμβιβασμό».
Στο τελευταίο Δ.Σ. του σωματείου η «Πρωτοβουλία» κατέθεσε ξανά συγκεκριμένη πρόταση για κλιμάκωση του αγώνα. Προκήρυξη νέας απεργίας, διεξαγωγή περιφερειακών γενικών συνελεύσεων, κοινή δράση των αγωνιστικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και συντονισμός με άλλους κλάδους εργαζομένων και τα κοινωνικά κινήματα που αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, όμως, για ακόμα μια φορά «σφύριξε αδιάφορα» και δεν πήρε καμία απολύτως απόφαση!
Παρακάτω η σχετική ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας» (στην οποία συμμετέχει το Ξεκίνημα)
Η συνδικαλιστική διαχείριση μιας «kolotoumbas»
και η ανάγκη για συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα μας για τον ΛΕΠΕΤΕ
Ραγδαίες εξελίξεις στο Λογαριασμό Επικούρηση
Στις 27 Νοεμβρίου συνεδρίασε η διαχειριστική επιτροπή (Δ.Ε.) του ΛΕΠΕΤΕ. Εκεί για ακόμα μια φορά η Διοίκηση, επιμένοντας στη σκληρή γραμμή για «ξαφνικό θάνατο» του Λογαριαμού, απέρριψε ξανά το αίτημα για κάλυψη των παροχών για τον μήνα Δεκέμβριο. Στη συνεδρίαση αυτή, οι θεσμικά ορισμένοι εκπρόσωποι του ΣΥΕΤΕ και του ΤΥΠΕΤ, που όλως τυχαίως προέρχονται όλοι από την ΔΗΣΥΕ, υπερψήφισαν την πρόταση να διανεμηθεί στους δικαιούχους τμήμα της επικούρησης ύψους 13% που αντιστοιχεί στις εισφορές που είχε μέχρι τότε εισπράξει ο Λογαριασμός.
Ακολούθησε μια σειρά από παλινωδίες, ένας χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων με ερωτήματα για την νομιμότητα της παραπάνω απόφασης, μια δημόσια κόντρα σε επίπεδο κορυφής του ΣΥΕΤΕ, για να φτάσουμε 3 μέρες μετά σε νέα συνεδρίαση της Δ.Ε., όπου οι ίδιοι εκπρόσωποι συντάχθηκαν με αυτούς του Συλλόγου Συνταξιούχων και του ΣΥΤΑΤΕ, αποφασίζοντας την μη διανομή των ποσών, στο βαθμό που αυτά δεν καλύπτουν τις επικουρήσεις στο άρτιο.
Θεωρούμε ότι τέτοιες παλινωδίες δεν οφείλονται σε λάθη, σε προσωπικές αδυναμίες, ή σε ελλιπείς «συνεννοήσεις διαδικαστικού χαρακτήρα». Αντίθετα, προκύπτουν ως αποτέλεσμα μιας αδιέξοδης στρατηγικής, που ήδη έχει χαραχτεί, έξω από τις αποφάσεις του Δ.Σ. ΣΥΕΤΕ και μακριά από τα βλέμματα των συναδέλφων.
Ο «ρεαλισμός της υποταγής» οδηγεί σε αδιέξοδα και «kolotoumbes»
Όση σπουδαιότητα κι αν έχει η νομική διάσταση τέτοιων διαδικασιών, για εμάς κυρίαρχο ρόλο παίζει η παρουσία μιας ξεκάθαρης στρατηγικής διεκδίκησης κι ενός καθαρού αγωνιστικού σχεδίου που να την υποστηρίζει. Δυστυχώς, όμως, η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ έχει εντελώς διαφορετική άποψη.
Κρύβονται για ακόμα μια φορά πίσω από νομικά «σύννεφα καπνού», προκειμένου να καλύψουν το πλήρες αδιέξοδο της τακτικής τους. Το ζήτημα είναι τι έκανε η συνδικαλιστική πλειοψηφία, μετά τις μαζικές απεργίες του Οκτώβρη. προκειμένου να μην φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού; Τίποτα απολύτως!
Ως «Πρωτοβουλία» από τις 18 Νοέμβρη είχαμε προβλέψει αυτήν την εξέλιξη. Γράφαμε χαρακτηριστικά:
«Παρόλα αυτά, η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ, εγκλωβισμένη στη γραφειοκρατική λειτουργία της και σε έναν δήθεν “ρεαλισμό”, κάνει την κρίσιμη στιγμή μια επικίνδυνη και άτσαλη στροφή, δίνοντας το σινιάλο της υποχώρησης…Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η εν λόγω ανακοίνωση αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για τη στάση της ηγεσίας του Συλλόγου».
Φυσικά, δεν έχουμε κάποιο μεταφυσικό χάρισμα, αλλά εκτιμήσαμε έγκαιρα ότι η υποχωρητική στάση της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ, οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην τελευταία πολύ αρνητική εξέλιξη.
Τον Οκτώβρη είχαμε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Κι ενώ ως «Πρωτοβουλία» (όπως και άλλες παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ) είχαμε καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο κλιμάκωσης του αγώνα, η ηγεσία του Συλλόγου προτίμησε να υποταχθεί στη Διοίκηση. Από ότι φαίνεται, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ποτέ δεν είχαν στο μυαλό τους μια σοβαρή αναμέτρηση με τη Τράπεζα. Επομένως, όταν είδαν ότι η δυναμική των κινητοποιήσεων ξεφεύγει από τα στενά όρια του ελέγχου τους, αποφάσισαν να σταματήσουν. Ή μάλλον, ακόμα χειρότερα, το έβαλαν στα πόδια και τώρα ψάχνουν έντρομοι έναν «έντιμο συμβιβασμό», στα μέτρα των επιδιώξεων της Διοίκησης, η οποία έχει ήδη εξαγγείλει δημόσια τις προθέσεις της.
Καμία εξουσιοδότηση για «στημένο» διάλογο – Να διευκρινίσει ο ΣΥΕΤΕ τι διεκδικεί
Από την άλλη ο ΣΥΕΤΕ εμφανίζεται αμήχανος ή απρόθυμος να εκφράσει συγκεκριμένη πρόταση. Στο προηγούμενο Δ.Σ. είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία μια απόφαση-ευχολόγιο για «βιώσιμη και αξιοπρεπή λύση», χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις. Στο τελευταίο Δ.Σ. της 7/12, και πάλι η συζήτηση δεν μπήκε στην ουσία του τι ακριβώς διεκδικεί ο ΣΥΕΤΕ. Ως μοναδικό θέμα τέθηκε η παροχή εξουσιοδότησης στον Πρόεδρο (Αρβανίτης) και τον Γενικό Γραμματέα (Παπαγιάννης) του ΣΥΕΤΕ να συμμετέχουν εκ μέρους του σε επιτροπή που θα συστηθεί από την τράπεζα για το ζήτημα της Επικούρησης. Και προσπαθούσαν να μας πείσουν, ότι «σε έναν διάλογο όλα μπορούν να συμβούν» και ότι «εμείς πάμε για να αναγκάσουμε τη διοίκηση να διευκρινίσει την πρότασή της»!!!
Η αλήθεια είναι, ότι «τα πάντα μπορούν να συμβούν» σε ένα «τυφλό ραντεβού». Ο συγκεκριμένος διάλογος, όμως, δεν είναι ένα τέτοιο ραντεβού. Με πρωτοβουλία και πάλι της διοίκησης, γίνεται σε εντελώς σαφές πλαίσιο, που έχει ήδη διευκρινιστεί από τις δημόσιες τοποθετήσεις και επιστολές της διοίκησης. Το θέμα για την τράπεζα είναι η «μετά ΛΕΠΕΤΕ εποχή», και η συμμετοχή της δικής μας πλευράς σε μια τέτοια «στημένη» από την αρχή διαδικασία, δείχνει αν μη τι άλλο, ότι ο «ρεαλισμός της υποταγής» οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα οδυνηρή αναδίπλωση και ήττα.
Διότι κανείς πια δεν μπορεί να τρέφει αυταπάτες. Η διοίκηση για να πάρει αυτό που θέλει, «πουλάει» την προοπτική ενός «επαγγελματικού ταμείου», θα δίνει ένα πρόσθετο βοήθημα χωρίς καμία απολύτως εγγύηση. Κι εμείς δεν αγοράζουμε…
Επιμένουμε στην ανάγκη για συνέχιση του αγώνα
Απέναντι λοιπόν στον προσχηματικό «διάλογο», την αδιέξοδη στρατηγική και την απουσία συγκεκριμένης πρότασης εκ μέρους της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ, ως «Πρωτοβουλία» επιμένουμε στην ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα διάσωσης του ΛΕΠΕΤΕ. Εδώ και μήνες έχουμε εκφράσει την παρακάτω συνεκτική πρόταση:
- Να ασφαλιστούν στον ΛΕΠΕΤΕ όλοι οι εργαζόμενοι/-ες στην ΕΤΕ. Κάτι που προφανώς απαιτεί και νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, που επιμένει να αντιμετωπίζει το ζήτημα ως… διμερές!
- Η ισορροπία ενός ασφαλιστικού ταμείου, άρα και του ΛΕΠΕΤΕ, διαπιστώνεται σε αναλογιστική βάση. Με τις νέες εισφορές που θα εισπράττει κάθε χρόνο και σε βάθος χρόνου, ο ΛΕΠΕΤΕ θα ισορροπήσει τελικά, παράγοντας ολοένα και μικρότερο έλλειμμα ετησίως.
- Ο ΣΥΕΤΕ να ενεργοποιήσει την ήδη ληφθείσα απόφαση για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ΛΕΠΕΤΕ, με εντολή να διενεργήσει αναλογιστική μελέτη αναζητώντας το χρονικό σημείο ισορροπίας και βιωσιμότητας του ΛΕΠΕΤΕ.